O2 prináša rozširovanie svojich služieb, Internet na doma poteší najmä obyvateľov malých obcí. Do našej reportáže sme pridali aj redakčné video.

Po tom, čo operátor získal takmer 2 milióny zákazníkov, je správny čas na novinky a rozširovanie svojich služieb a samozrejme pokrytia. Operátor si vybral na svoju ukážku Slovenský Grob.

Je to prvý gigabitový test v reálnej demoverzii. Keďže dnes neexistujú koncové zariadenia, ktoré by takúto rýchlosť využili.

Skutočný test rýchleho internetu na doma priamo v Slovenskom Grobe

Zákazníci O2 chceli tzv. rýchly internet, ale chceli by produkt na doma. O širokopásmový internet je záujem aj v širších lokalitách, nie len vo veľkých mestách. O2 nechce budovať infraštruktúru, ale využiť niečo, čo je všade. Tým sú rádiové vlny.

Prečo bezdrôtovo?

Pretože LTE technológia toto dnes umožňuje a O2 chce LTE využívať čoraz intenzívnejšie. Preniesť cez rádiové vlny sa dá veľký objem dát a súčasne pre veľký počet zákazníkov. Navyše by bolo neekonomické snažiť sa budovať vlastné káblové siete.

O2 sa nechce tlačiť do panelákov. Trh je už zhruba rozdelený a ostatní operátori neprinášajú rýchly internet do oblastí, ako sú menšie mestá alebo dediny. Tam buď internet nemajú alebo majú, no s výrazne nižšími rýchlosťami cez iných poskytovateľov. Kto chce rýchly internet, musí sa spoliehať na pokrytie LTE.

To sa síce rozširuje aj v prípade konkurencie. Nedá sa však hovoriť o internete „na doma“. Limity v jednotlivých balíčkoch sú výrazné. Spravidla s viac ako 10-násobne menším objemom dát, než ponúka O2.

Zámer O2 je neignorovať menšie oblasti, ale skutočne pokryť Slovensko kvalitným a rýchlym internetom.

Internet na doma

Modrý O2 Internet na doma Strieborný O2  Internet na domaZlatý O2 Internet na doma
Cena (mesačne)15€20€30€
Objem dát100 GB200 GB300 GB
Maximálna rýchlosť prenosu10 Mbps30 Mbpsaž do 128 Mbps
 Viazanosťbez viazanostibez viazanostibez viazanosti

Reálna prenosová rýchlosť sa môže vzhľadom na vonkajšie podmienky líšiť. Po prečerpaní mesačného balíka dát sa rýchlosť sťahovania zníži na 256 kbit/s.

O2 ponuka Internetu na doma je opäť férová bez aktivačných a inštalačných poplatkov a nejakých skrytých podmienok. Prinášajú modrý, strieborný a zlatý balík služieb. Všetko odstupňované podľa toho, čo zákazník potrebuje.

Operátora ale očakáva, že najpopulárnejší bude práve strieborný balík internetu na doma.

Podľa vybraného programu dostanú zákazníci aj koncové zariadenia. Obe sú kompletne vybavené aj Wi-Fi routerom, takže doma budete mať klasický internet s vlastnou Wi-Fi sieťou pre viac zariadení.

  1. Najprv si zákazník na webovej stránke www.o2.sk/internet-na-doma overí, či je v jeho lokalite služba dostupná
  2. Potom si cez operátora dohodne termín, kedy vyškolený pracovník nainštaluje službu u zákazníka.
  3. Až zákazník potvrdí, že služba funguje a spĺňa jeho požiadavky, vtedy sa bude počítať že ju má a O2 bude považovať službu za akceptovanú

Technologické detaily

Výnimočnosť služby aj aj v tom, že v tomto frekvenčnom bloku nemá nikto iný pridelené frekvencie. Tým pádom O2 si trúfa garantovať vysokú kvalitu služby.

Na to, aby bola daná oblasť pokrytá signálom, je tu potrebná fixná montáž, no zároveň spĺňajú podmienky Regulačného úradu. Celý hardvér vo forme bázových staníc sa dá kedykoľvek preniesť.

Bázové stanice využívajú princíp MIMO. Vedia pracovať s mnohonásobnými odrazmi a bázové stanice má 8 vysielacích antén. To síce vyžaduje veľký výpočtový výkon na strane bázovej stanice, no v konečnom dôsledku je signál odolnejší voči šumu.

O2 nechce honbu za najvyššími rýchlosťami, ale chcú mať radšej kvalitné pokrytie.

S tým súvisí aj technológia Beamforming na formovanie rádiovej vlny. Ak by boli zariadenia v priamej viditeľnosti, nebol by s tým problém, no praxi nemáme zariadenie priamo pred anténami.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.