Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na spoznávanie úžasných častí strednej Európy nie je nevyhnutné brať si celé dni dovolenky a kupovať letenky.

Aj autom sa dostanete po pár hodinách vyhliadkových jázd na unikátne miesta. Pripravili sme pár okruhov, ktoré sa dajú zvládnuť aj za predĺžený víkend. Prvý je do Rakúska a Česka, druhý sa bude pozdávať milovníkom hradov a úžasných stredovekých pamiatok.

Výhodou výletu na aute je jeho flexibilita. Nie ste ohraničení časom a ani presnou cestou, ktorou sa na spoznávanie zámkov či jazier vydáte. Možno plánovaným zablúdením objavíte krásy prírody, ktoré ešte nie sú až tak preplnené turistami. Zastaviť sa môžete pri malom bistre alebo horskej putike a ochutnať regionálne špeciality, prejsť sa kedy a kam chcete a zabaliť so sebou pokojne ak piknikový kôš alebo hoci aj stan.

Ak nemáte vlastne auto, pomôcť môžu autopožičovne, ale aj platforma na zdieľanie áut HoppyGo. Jej výhodou oproti požičovniam je okrem toho, že na výber sú autá od kompaktných mestských modelov cez SUV až po športové kabriolety aj to, že po auto netreba chodiť do požičovne alebo na letisko, ale možno nájdete vhodného adepta na výlet aj o tri ulice vedľa. Ďalšou výhodou je aj to, že všetko vybavíte pár kliknutiami cez mobilnú aplikáciu alebo web. No a v neposlednom rade je veľkou výhodou aj cenová rôznorodosť. Na výber sú autá už za približne 20 eur na deň až po exotické Porsche za prémiovú cenu.

Podobne ako u mnohých požičovní, pozor si treba dávať len na obmedzenie prejdených kilometrov. V HoppyGo je to 200 km na deň. Každý kilometer navyše sa dopláca, zväčša 10 centami na kilometer. Pri požičaní na viac dní tak môžete najazdiť násobky kilometrov a navyše aj klesá cena zapožičania. Pre prehľadnosť sme ako štartovaciu a koncovú destináciu zvolili Bratislavu. Výletníci z Banskej Bystrice alebo Košíc to budú mať na niektoré miesta z vybraných okruhov bližšie a na iné zas ďalej.

1.       Z Bratislavy do Hallstattu, Českého Krumlova a Ledníc Valtíc

Najprv sa vyberieme do malebného Hallstattu v Hornom Rakúsku. Štandardne cez Viedeň a po diaľnici S6 by cesta aj krátkou zastávkou mala trvať zhruba štyri hodinky. Ak sa vyberiete z domu po raňajkách, obedujete v Hallstatte. 

Zdržať sa, samozrejme, môžete podľa toho ako veľmi sa vám toto fotogenické mestečko pri Hallstattskom jazere zapáči. Nebudete sami, preto hlavne cez víkend je potrebné rátať s komplikovanejším hľadaním parkovacieho miesta alebo miesta v reštaurácii. Prechádzkami po mestečku a okolí alebo plavbou po jazere môžete stráviť aj celý deň.

Podvečer sa vyberte na sever po diaľnici E60 cez Linz do druhej zastávky – Českého Krumlova. Cesta je dlhá okolo 200 kilometrov, takže za približne dve až tri hodiny ste na mieste a môžete zažiť magický západ slnka nad meštianskymi domami pri Vltave. Na druhý deň môžete stráviť prechádzkami po uličkách Českého Krumlova a okolo hradu stráviť celé hodiny a možno zažijete pocit, že ste hrdinom niektorej z poviedok Karla Čapka.

Český Krumlov
Český Krumlov

Ak sa po obede vyberiete na východ cez České Budějovice a Humpolec alebo Třebíč, po zhruba 270 kilometroch a teda asi troch hodinkách ste v jednom z najkrajších zámkov v Strednej Európe – Lednice. To už bude pravdepodobne čas už len na prechádzku ulicami moravského mestečka a večeru v jednej z množstva lokálnych reštaurácii. Tretí deň si vyhraďte na areál zámku a priľahlých rozprávkových záhrad. Skúsiť môžete aj neďaleký 62-metrový minaret s vyhliadkou na celú okolitú krajinu. Lednice sú len pár kilometrov od slovenských hraníc, takže na cestu do Bratislavy potrebujete už len jednu hodinu.

Ak ste na tento okruh vyštartovali v piatok ráno, tak v nedeľu večer ste doma s plným priehrštím zážitkov bez ponáhľania sa. Tento okruh má spolu okolo 1 000 kilometrov a teda ideálne je požičať si auto aspoň na 5 dní. Teda napríklad auto preberiete vo štvrtok a vrátite v pondelok. Pre predstavu, na túto dobu sa dá požičať napríklad BMW 3 či Honda Civic za zhruba 170 eur.

2.       Hradný okruh cez Oravský hrad, Krakov, Spišský hrad a Banskú Štiavnicu

Prvou zastávkou stredovekého víkendu bude Oravský hrad. Ak vyrážate z Bratislavy, cesta dlhá okolo 270 km potrvá necelé tri hodiny. Ideálne je si to naplánovať tak, aby ste obedovali v Dolnom Kubíne, ale ponuka reštaurácii je dostatočná aj priamo v podhradí. Je to pamiatka, o ktorej snáď každý počul. Ale kopec Slovákov ho ešte osobne nenavštívili, pričom je to jeden zo zachovalejších stredovekých hradov. Jeho história siaha až do 13. storočia, dnešnú podobu s viac ako 150 miestnosťami a viacerými nádvoriami získal v roku 1611.

Po prehliadke sa vydajte severne na hraničný priechod Trstená. Krakov je len 140 kilometrov vzdialený poľský klenot. Dorazíte k večeru, čo je ideálna príležitosť užiť si krakovské uličky osvetlené lampami a k tomu tradičnú poľskú večeru. Na Krakov si potom odložte aspoň jeden deň. Za pozornosť jednoznačne stojí napríklad Hlavné námestie, jedno z najväčších v Európe alebo sídlo kráľov Wawel či trhovisko Sukiennice a veľa ďalšieho. Po ceste na juh sa môžete zastaviť aj v unikátnej soľnej bani a kaplnkách v meste Wieliczka.

Do cieľa ďalšej destinácie – Spišský hrad – potrebujete zhruba 2 a pol hodinky. Ak sa vyberiete z Krakova už poobede, môžete ešte stihnúť západ slnka z hradu. To ale platí len od mája do septembra, kedy je hrad otvorený do 19:00, od októbra iba do 16:00. Aj Spišský hrad je unikát, ktorý pomerne ironicky ešte nenavštívil kopec Slovákov. Ide o nevšedný zážitok hlavne pre jeho majestátnosť a rozmernosť. 3,9-hektárový komplex, ktorého najstaršie časti sú viac ako 800 rokov staré a je zapísaný na Zozname Svetového dedičstva UNESCO je super destináciou aj pre filmových fanúšikov. Na hrade sa odohrávali scény z titulov ako Posledná légia, Kull dobyvateľ alebo Dračie srdce.

Podľa času návštevy môžete prespať v Spišskom Podhradí alebo v neďalekej Levoči, ktoré okrem toho tiež stojí za návštevu a potom sa vydať na poslednú zastávku – do približne 2 a pol hodiny vzdialenej Banskej Štiavnice. Okrem relaxačnej prechádzke starobylým banským mestom sa môžete ísť pozrieť do Komorského dvora alebo na barokovú Kalváriu. Pre plánovanie návratu stačí vedieť, že do Bratislavy je to už iba 180 kilometrov, teda necelé dve hodinky.

Tento okruh má spolu okolo 970 kilometrov a znova je ideálne požičať si auto aspoň na 5 dní, čo znamená 1 000 kilometrový „kredit“. Mimochodom, túto cestu si pokojne môžete skombinovať s testovaním ako sa žije s elektromobilom. Na výber v HoppyGo je napríklad aj Tesla Model 3. Len už to bude drahší špás a 5-dňové zapožičanie tohto modelu stojí viac ako 1 400 eur.

Značky: