Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po rokoch pôsobenia ako strategický poradca pre IPM Group sa Peter Gajdoš nedávno stal vedúcim Venture Capital divízie v spoločnosti IPM.

Peter Gajdoš má za sebou 12 rokov skúseností v oblasti rizikového a súkromného kapitálu a je jedným z najúspešnejších investorov rizikového kapitálu z regiónu strednej a východnej Európy – v priebehu 6 rokov dohliadal na 8 IPO. Spoločnosť IPM s potešením víta Petra Gajdoša vo svojich radoch.

Peter Gajdoš bude zodpovedný za celkovú VC stratégiu spoločnosti IPM. Aj naďalej bude plniť svoje prechádzajúce povinnosti ako výkonný riaditeľ a portfólio manažér v spoločnosti Presidio Partners -multi-sektorovom fonde zameranom na technologické inovácie, investujúcom do IT, biologických technológií, energetiky a nových materiálov. Presidio zarobilo svojim investorom za šesť rokov  viac ako 800 mil. USD a malo osem IPO, pričom Peter Gajdoš bol priamo zapojený v  piatich z nich.

Vďaka Petrovi Gajdošovi má IPM prístup k projektom ako ESS alebo Wildcat a ich technológiám, ktoré sa teraz prenášajú do Európy ako súčasť projektu InoBat. Tento krok pomôže IPM nielen transformovať európske a  slovenské hospodárstvo z výrobného na znalostné, ale tiež prilákať talenty zo zahraničia.

„Po 12 rokoch zamerania sa predovšetkým na Venture Capital v Londýne a Silicon Valley som rád, že sa môžem pripojiť k organizácii, ktorá pomáha privádzať start-upy z Danube Valley na trhy v USA a naopak – pomáhať americkým technológiám a podnikateľom z EÚ pôsobiacim v USA vrátiť sa do Európy. Teším sa, že to budem robiť priamo z nášho sídla v San Franciscu,“ komentuje Peter Gajdoš.

Peter Gajdoš predtým pracoval so spoločnosťami SilverLake Kraftwerk a Warburg Pincus so zameraním na investície do energetiky a technológií. Peter Gajdoš tiež pôsobil ako spolupracovník vo Virgin Green Fund, súkromnom kapitálovom fonde podporovanom Sirom Richardom Bransonom, ktorý poskytuje kapitál spoločnostiam pôsobiacim v odvetviach obnoviteľných zdrojov a efektívneho využívania prírodných zdrojov v Severnej Amerike, Európe a Izraeli. Ešte pred Virgin Green Fund pracoval v New Yorku ako investičný bankár v J. P. Morgan.

„Moje vnímanie rizika sa úplne zmenilo, keď som sa v roku 2007 pripojil k Virgin Green Fund ako naivný 24-ročný mladík z Wall Street. Bol som presvedčený, že vo Virgin Green Fund robíme riskantné a ťažké investície do energetiky. Hneď vedľa nás však boli ľudia z Virgin Galactic. Chodili po kancelárii bosí a snažili sa doslova vystreliť ľudí do vesmíru na balistickej rakete vypustenej z materskej lode. Nová technológia batérií alebo nové zariadenie na nakladanie s odpadmi už odrazu nezneli tak nedosiahnuteľne. Riziko je v poriadku a je skutočne žiaduce – pokiaľ existuje primeraná šanca na úspech.“

Peter Gajdoš je skúseným členom správnej rady, ktorý nabral skúsenosti v radách niekoľkých spoločnostiach vrátane spoločností Serenova, Corsair Pharma, CNano Technology (predaná čínskemu strategickému partnerovi), Arcadia Biosciences (IPO: NASDAQ: RKDA), Reel Solar (získaná spoločnosťou Chinese Strategic), ESS Inc. (Pozorovateľ), Wildcat Discovery Technologies (Pozorovateľ), Exela Pharma Sciences (Pozorovateľ), NeuroRecovery Technologies (Pozorovateľ), Auspex Pharmaceuticals (Bývalý Pozorovateľ – IPO: NASDAQ: ASPX a neskôr kúpený spoločnosťou Teva za 3,5 mld. USD), Ardelyx ( Bývalý Pozorovateľ – IPO: NASDAQ: ARDX), Neos Therapeutics (Bývalý Pozorovateľ – IPO: NASDAQ: NEOS), SurgiQuest (Bývalý Pozorovateľ – získaný spoločnosťou ConMed za 265 miliónov dolárov) a Menlo Therapeutics (Bývalý Pozorovateľ – IPO: NASDAQ: MNLO).

Peter Gajdoš je držiteľom titulu MBA na Wharton School, University of Pennsylvania a BS v odbore Business Administration na University of North Carolina v Chapel Hill.

Značky: