Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Naučiť sa niečo zrenovovať alebo postaviť od základov vám prinesie silný pocit zadosťučinenia.

No, pred samotným začatím je nesmierne dôležité myslieť na bezpečnosť a zaviesť opatrenia, ktoré zaistia ochranu vás, vašich blízkych alebo susedov. Treba zobrať na vedomie, že aj malé kutilské práce môžu viesť k návšteve pohotovosti. Či už ide o opravu terasy, renováciu kúpeľne, maľovanie alebo krtkovanie, nezabudnite sa poriadne pripraviť.

Chráňte sa

Pred začatím akejkoľvek renovácie je dôležité ju vhodne naplánovať. Pre zdravie a bezpečnosť vás a vašej rodiny je nevyhnutné, aby ste používali všetky bezpečnostné pomôcky a nosili kvalitné oblečenie na prácu. Nosenie vhodných osobných ochranných prostriedkov vám pomôže minimalizovať riziko vdýchnutia toxických látok alebo prachu.

Stierkovanie maľovanieZdroj: elements.envato.com
Stierkovanie maľovanie

Na čo si treba dávať pozor?

Azbest

Azbest bol považovaný za skvelý a lacný stavebný materiál, kým sa nezistilo, že môže spôsobiť smrteľné ochorenia. Zaobchádzanie s ním je najlepšie prenechať odborníkom. Pri plánovaní rekonštrukcie sa obráťte na licencovaného posudzovateľa azbestu alebo pracovníka na jeho odstraňovanie. Ten vám povie, či je azbest prítomný, a poradí vám, ako s ním môžete zaobchádzať a ako ďalej postupovať.

Plesne

Plesne sa môžu tvoriť v oblastiach domov, ktoré sú náchylné na vlhkosť, a v zle vetraných priestoroch, ako sú kúpeľne, práčovne, kuchyne a pod kobercami. Pri uvoľnení drobných spór a ich vdýchnutí môžu spôsobiť alergické reakcie a dýchacie problémy. Preto je dôležité, aby ste pri rekonštrukcii bezpečne odstránili plesne a premysleli spôsoby, ako zabrániť ich vzniku v budúcnosti.

Ak maľujete steny alebo iné tvrdé povrchy, môžete do farby pridať roztok proti plesniam, ktorý pomôže spomaliť ich rast. Podrobnosti vám poskytne maliar, ktorého nájdete jednoducho na internete. Stačí ak do vyhľadávača napíšete napríklad „profesionálne maľovanie bytov v Bratislave“.

Rekonštrukcia domuZdroj: elements.envato.com
Rekonštrukcia domu

Ťažké bremená

Premiestňovanie veľkých a ťažkých predmetov môže viesť k zraneniu. Vďaka troche prezieravosti sa im môžete úspešne vyhnúť. Aby ste sa vyhli zbytočnému riziku, požiadajte o umiestnenie materiálu presne tam, kde ho potrebujete, aby ste ho nemuseli znova prenášať. Skôr ako predmet zdvihnete, premyslite si, či by ste nemali niekoho požiadať o pomoc. Neberte do úvahy len hmotnosť predmetu. Myslite aj na to, ako dlho bude trvať jeho prenesenie a cez aký terén sa musíte dostať.

Opakované pohyby môžu tiež viesť k zraneniu, aj keď pohyb nie je obzvlášť náročný. Robte si pravidelné prestávky od opakujúcich sa činností, ako je maľovanie, kopanie alebo čistenie potrubia. Ak si na niektorú z prác netrúfate, určite radšej oslovte odborníkov. Spoločnosť AB Krtkovanie ponúka krtkovanie non stop, takže aj keď ste s prácou začali sami a zistili ste, že to nezvládnete, radi vám pomôžu.

Značky: