Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Moderné technológie sú v 21. storočí pevnou súčasťou každodenného života, a len málo ľudí si vie predstaviť svoje bezproblémové fungovanie bez elektronických zariadení. Nedá sa tomu čudovať, veď majú nenahraditeľnú funkciu pri uľahčovaní a zjednodušovaní bežných aktivít. Napriek svojim nepopierateľným benefitom sú ale dobre známe aj ich negatívne účinky, a medzi tie patrí aj zhoršená kvalita spánku.

Internetový portál Zdravotne-Matrace.sk vplyv modrého svetla na spánok dáva do súvislosti aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, akými sú napríklad cukrovka 2. typu, nadváha alebo srdcovocievne ochorenia. Keďže nočný odpočinok je pre regeneráciu celého organizmu nevyhnutným procesom, toto spojenie je logické a správne. Na rozdiel od mylných presvedčení nejde len o časovú dĺžku, čiže počet hodín investovaných do spánku. Rovnako dôležité je aj to, aká je jeho kvalita. 

Mobilný telefón, počítač, tablet, LED svetlá, ale aj starý dobrý televízor – všetky tieto zariadenia zhoršujú zaspávanie, no menia aj hĺbku a priebeh odpočinku. Keď sa vonku zotmie, telo začne s produkciou hormónu spánku, čiže melatonínu. Modré svetlo tento prirodzený proces naruší. Mozgu totižto vysiela signál, podľa ktorého čas oddychu sa ešte nedostavil, že ešte nie je tma, takže sa má udržať v bdelom stave.

Vaším argumentom by mohlo byť, že nakoniec aj tak zaspíte aj pri obrazovke. Ten ale nie je namieste. Nezabudnite na to, že modré svetlo uberá i na hĺbke oddychu, a to je priama cesta k závislosti na kofeíne, chronickej únave a zdravotným problémom. Riešenie je teda ľahké. Zariadenia s obrazovkou nepoužívajte pred spánkom.

Po jednoduchej teórii sa pozrime na prax. Nie je žiadnym prehnaným vyhlásením to, že zvyk je železná košeľa. Akonáhle sa začnete pokúšať o skvalitnenie svojho nočného odpočinku, je vysoko pravdepodobné, že narazíte na nepríjemné príznaky závislosti na moderných technológiách. Spravte ale všetko pre to, aby ste znížili riziko počiatočných neúspechov. Spolu s modrým svetlom vylúčte zo svojej spálne aj klasické. To isté platí aj na akékoľvek zdroje hluku. Okrem toho, v spálni nemajte príliš vysokú teplotu, no ani to vám nepomôže, ak vám bude zima.

Kvalitu spánku vo veľkej miere ovplyvňuje to, ako sa v noci cíti vaše telo. To vám umožní kvalitná posteľ. Jedným z najmodernejších riešení je matrac s pamäťovou penou, ktorý sa telu prispôsobí nielen na základe línie postavy, ale aj teploty. Je to teda maximálne kopírovanie stavby tela, čo je predpokladom toho, aby bolo správne podopreté. Modernú technológiu spočívajúcu v elektronických zariadeniach teda nahraďte inováciami podporujúcimi zdravie.

Zdroj: Freepik.com

Značky: