Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až stovka veteránov v rámci štyroch etáp prejde z Košíc až do Bratislavy. Takto tento rok vyzerá trasa pretekov 500 km Slovenských.

Značka Škoda, hrdý partner a poskytovateľ oficiálnej sprievodnej flotily vozidiel pretekov, pozýva verejnosť na túto výnimočnú prehliadku historických vozidiel. Dobová atmosféra pretekov spojená so spáleným benzínom, rozpáleným olejom a burácaním motorov má pre divákov priam magickú príťažlivosť. Už 37. ročník pretekov, ktorý sa koná od 29. mája do 2. júna, je rozdelený do 4 etáp. Súčasťou podujatia bude aj 8-vagónový špeciálne vypravený autovlak, detské preteky šliapacích autíčok v Košiciach aj v Bratislave, ako aj koncert kapiel Backwards a Bystrík banda.

Legendárne rýchlostné preteky 500 km Slovenských sa jazdili v rokoch 1937 a 1938 na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Aby jazdci naozaj odjazdili 500 kilometrov, absolvovali účastníci tento okruh celkovo päť krát. Preteky sa na niekoľko ročníkov stali súčasťou 1000 míľ československých, no neskôr sa opäť obnovili ako samostatné podujatie. Aktuálny 37. ročník prinesie množstvo noviniek a znova sa predstaví vo svojej plnej kráse. Od 29. mája do 2. júna si tak budú môcť priaznivci dobovej atmosféry a krásnych veteránov užiť magické momenty plné zápolenia, ale aj spolupatričnosti.

“Nielen motoršport, ale aj bohatá história neodmysliteľne patrí k značke Škoda. Oba tieto aspekty spája podujatie 500 km Slovenských, pričom tento ročník je pre nás ešte výnimočnejší, keďže oslavujeme 30. výročie značky Škoda v novodobej slovenskej histórii.  Okrem sledovania vzrušujúcich motoristických súbojov budú mať návštevníci tohto výnimočného podujatia možnosť vidieť aj naše najnovšie modely, ktoré budú súčasťou špeciálnej sprievodnej flotily. Chýbať nebude ani 100 % elektrické SUV Enyaq iV. Teší nás, že našou aktívnou účasťou vzdávame hold motoristickej histórii, oddanosti tradíciám a skvelým jazdeckým zážitkom,” hovorí Roman Rajtár, vedúci marketingu Škoda Auto Slovensko.​​

Z Košíc až do Bratislavy

Naprieč Slovenskom, z Košíc do Bratislavy, prejde v rámci tohto ročníka pretekov spolu až 100 veteránov, medzi nimi napríklad aj Tatra 87, Horch 951A Pullman, Walter P3 Suppersport, Lancia Delta 20/30 a mnoho ďalších automobilov, ktoré sa pustia do nekompromisného súboja o víťazstvo. 

„Tento 37.ročník pretekov  sme jeho náročnú trasu rozdelili na 4 etapy. Pretekárom aj návštevníkom predstavíme to najlepšie z jednotlivých kútov Slovenska, odhalíme aj zabudnuté miesta a naprieč Slovenskom zanecháme na cestách stopy histórie,“ hovorí Šimon Hůlka, organizátor pretekov za Design Veteran Car Club.

Etapy pretekov

1. etapa štartuje 30. mája z Hlavnej ulice v Košiciach do oblasti Tokaja. Po návrate automobilov do Košíc budú k dispozícii verejnosti v rámci prehliadky. Ostať v centre sa určite oplatí, program obohatia preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov košických a atmosféru umocnia populárni  Backwards.

2. etapa prevedie pretekárov 31. mája stredom Slovenska, cez Betliar, Kráľovú hoľu, Vígľaš a v jej závere ich privítajú Donovaly.

Cieľom 3. etapy bude 1. júna dostať sa cez Bojnice, Oponice a Trnavu do hlavného mesta na Hviezdoslavovo námestie.

V záverečnej etape 2. júna všetci absolvujú preteky do vrchu na Pezinskej Babe. V tento deň si nadšenci historických automobilov na Hviezdoslavovom námestí vychutnajú verejnú prehliadku a všetci návštevníci môžu prísť povzbudiť nádejných pretekárov na preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov bratislavských. Na záver podujatia sa predstaví kapela Bystrík banda.

Autá značky Škoda v sprievodnej flotile pretekov  

Náročnosťou samotnej trasy pri všetkých 4 etapách si prejdú ako historické vozidlá, tak aj tie novodobé. Túto náročnú úlohu zvládne výberová flotila áut značky Škoda, ktorá bude počas celej doby pretekov kontrolovať prejazdnosť terénu a sprevádzať historické automobily. Okrem tejto dôležitej úlohy Škoda Auto Slovensko zapožičia auto na víkend aj rodine víťaza 100 metrov košických a bratislavských.

Prológ a špeciálne vypravený autovlak

Samotnému začiatku pretekov bude predchádzať prológ, 8 – vagónový, 320 metrov dlhý autovlak, ktorý bude doslova plný histórie. Ide totiž o európsky unikát prepravy historických automobilov na miesto štartu pretekov. Na otvorený autovlak sa navozí 76 historických automobilov a 29. mája o 9:35 hod. z bratislavskej Hlavnej stanice do Košíc ich železničná spoločnosť Slovenska prepraví spolu so 180 pretekármi a členmi organizačného tímu.

Všetky informácie o podujatí spolu s programom môžete nájsť na 500km.sk.

Značky: