Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Respirátory a rúška sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. “Respirátor FFP2” sa stal dokonca najvyhľadávanejším slovným spojením na Heureke za celý rok 2021. Čo je prekvapujúce, v prípade respirátorov začali Slováci myslieť pragmaticky a vyhľadávajú drahšie respirátory so špecifickými vlastnosťami, vďaka ktorým ich môžu používať opakovane.  Hovoria o tom dáta spoločnosti Heureka.

Štatistiky vyhľadávania na Heureke významne odzrkadľujú meniacu sa epidemiologickú situáciu a opatrenia, na základe ktorých Slováci zadávali do vyhľadávača Heureky respirátory. “Rovnako medializované informácie o nedostupnosti konkrétneho tovaru majú vždy významný vplyv na spotrebiteľské správanie. Na Heureke nakupujúci hľadali e-shopy, ktoré mali respirátory dostupné, respektíve hľadali overené e-shopy, keďže rozdiely v cene aj kvalite boli priepastné,” hovorí Michal Buzek, šéf analytikov nákupného poradcu Heureka a dodáva, “vrchol v kategórii respirátorov sme na Slovensku zaznamenali v marci 2021, kategória rúšok dosiahla maximum na jeseň 2020. Úroveň týchto vysokých čísel už ani jedna zo spomínaných kategórií nikdy nedosiahla.”

Ako sú na tom Česi?

Vzhľadom na odlišný vývoj pandémie a rozdielne protipandemické opatrenia, český trh s respirátormi a rúškami sa správal odlišne. “Jednoznačne najvyšší vrchol sme v tejto kategórii zaznamenali v januári a februári 2021. V tom čas narástol záujem o respirátory viac ako desaťnásobne v porovnaní s bežnými hodnotami,” hovorí Michal Buzek.

Kedy boli u nás  respirátory najdrahšie?

Hneď na začiatku pandémie sa objavilo množstvo podvodných e-shopov, ktoré zneužívali situáciu a ponúkali rúška či respirátory za absurdné ceny. Heureka preto okamžite sprísnila kontroly nových e-shopov a mesačne blokovala približne stovku nových predajcov.  “V priemerných cenách top modelov rúšok a respirátorov je vidieť, že najvyššie sa ich priemerná cena vyšplhala na jeseň roku 2020, kedy bola asi dvojnásobná oproti tomu, za koľko sa predávajú v teraz,” vysvetľuje Michal Buzek a dodáva, “teraz sa cena respirátorov pohybuje od 25 centov až po niekoľko eur. Rozdiely medzi e-shopmi sú aj pri rovnakých typoch viac ako dvojnásobné. Často vychádzajú cenovo výhodnejšie väčšie balenia po 10, 25 či 50 kusoch,” hovorí Michal Buzek a dodáva, “aktuálne na Slovensku registrujeme zvýšený záujem o samosterilizačné respirátory vyrábané v Českej republike, kus stojí  približne 6 eur. Keďže sa vyznačujú vlastnosťami, vďaka ktorým je ich možné používať opakovane až týždeň, Slovákom neprekáža ani vyššia cena. V porovnaní s jednorázovými rúškami či respirátormi sú nielen praktickejšie, ale aj ekologickejšie.”

Značky: