Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

SMB sa dnes nezaobídu bez uceleného riešenia ochrany e-mailov vrátane antiphishingových filtrov

Spoločnosť SolarWinds MSP, dodávateľ IT riešení pre poskytovateľov služieb, uviedla, že aktuálna koronavírusová kríza naliehavo pripomenula potrebu uceleného riešenia ochrany firemnej elektronickej pošty. Podľa spoločnosti dnes 94 % malvérov preniká do podnikov prostredníctvom nakazených e-mailov, pričom až 4 % užívateľov klikne na odkaz v takomto e-maile. Jediným kliknutím potom vystavuje bezprostrednému riziku nákazy vlastný počítač aj celú firemnú sieť.

K významnému nárastu phishingových aktivít došlo práve v čase koronavírusovej krízy, keď hekeri zamerali phishingové kampane na informácie týkajúce sa choroby COVID-19 prípadne jej liečenia. Odhaduje sa, že až 85 % organizácií zažilo útoky postavené na phishingu alebo sociálnom inžinierstve. Kybernetické útoky mieria aj na malé a stredné spoločnosti (SMB) – skúsenosť s nimi má 66 % SMB firiem – ktoré sú navyše ohrozenejšie v dôsledku obmedzených rozpočtov na IT. V roku 2019 spôsobili e-mailové útoky stratu 1,7 miliardy dolárov medzi organizáciami na celom svete.

„Phishingové e-maily sú extrémne nebezpečné hlavne v prípade šírenia ransomvéru,“ povedal Štěpán Bínek, Product Manager Cloud Services v spoločnosti Zebra systems, ktorá je distribútorom produktov SolarWinds MSP na českom a slovenskom trhu. „Infikované e-mailové prílohy napríklad prispeli v roku 2018 k 500-percentnému nárastu útokov prostredníctvom ransomvéru typu Troldesh, ktorý šifruje súbory a celé počítače s požiadavkou výkupného.“

SolarWinds MSP preto odporúča SMB firmám chrániť svoju e-mailovú infraštruktúru s využitím troch kľúčových prvkov:

  • Viacvrstvovej IT bezpečnosti s ohľadom na všetky vektory možných útokov;
  • Školenia užívateľov na získanie povedomia o rizikách prichádzajúcej pošty;
  • Doplnenia e-mailovej infraštruktúry o službu silnej ochrany e-mailovej prevádzky s antivírusovým, antispamovým a antiphishingovým filtrovaním.

Poskytovatelia IT služieb a partneri SolarWinds MSP v tejto súvislosti ponúkajú svojim zákazníkom služby  postavené na riešení SolarWinds Mail Assure poskytujúcom inteligentnú ochranu a filtrovanie prichádzajúcej a odchádzajúcej pošty. Služby ochrany e-mailov sú tiež dostupné aj v rámci SolarWinds Remote Monitoring and Management (RMM), centralizovanom komplexnom súbore nástrojov na správu a vzdialený monitoring s cloudovým manažmentom.

Značky: