Tak ako je to s tým QLED? V minulom článku sme vysvetľovali, že QLED nie je OLED, a preto sme si aj na test vypýtali televízor Samsung s technológiou QLED.

Treba povedať, že QLED televízory naozaj prinášajú výborný obraz a voči minuloročnej technológii je to viditeľný posun. Týka sa to vylepšenia pozorovacieho uhla, dynamického kontrastu a tiež jasu televízora.

Všetky modely televízorov kategórie QLED sú na Slovensku už dostupné buď v kamenných obchodoch alebo v e-shopoch. Televízory QLED sú k dispozícii s uhlopriečkami od 49 do 75 palcov a to v plochej ale i zakrivenej verzii. My sme testovali 55-palcovú verziu televízora z rady Q8. Testovaný model má rozlíšenie UHD (3840 × 2160), Quantum Dot panel a 10-bitové rozlíšenie farieb.

Kvalita obrazu a zakrivený displej

Kľúčom k zobrazeniu obrazu je technológia Quantum Dot, ktorú použil Samsung už minulý rok. Jej základom sú anorganické kryštály tentoraz však z kovových materiálov, ktoré svojou stálosťou zaručujú dlhú životnosť televízora, ale tiež presnejšie zobrazenie farieb. Preto televízory QLED zobrazia 100 % objem farieb, teda všetky farby viditeľného spektra pri všetkých úrovniach jasu obrazovky. Toto považujeme za najviditeľnejšie zlepšenie v porovnaní s televízormi spred roka.

Novinkou je aj antireflexná vrstva Ultra Black, ktorá eliminuje odlesky na obrazovke. Vyskúšali sme, ako to funguje a porovnávali sme televízor Samsung s novou a starou technológiou. Áno, v porovnaní so staršou technológiou je odraz externého svetla nižší asi o polovicu, čo je super. Odraz svetla sa pritom najviac prejavuje pri zakrivených televízoroch a ak máte za sebou slnko, ktoré svieti cez okno, jeho odraz vidíte aj na televízore s novou technológiou.

Celkovo je televízor so zakriveným displejom niečo, čo si treba dobre rozmyslieť. Výhodný je vtedy, ak sledujete prevažne filmy a máte umiestnenie televízora také, že je takmer vylúčený zdroj svetla cez okno. V tomto prípade sa vám zakrivený televízor oplatí, lebo vám dá viac priestorový efekt v obraze, Je však vhodné, aby ste pri sledovaní filmu sedeli čo najbližšie k stredu televízora. V iných prípadoch vám odporúčame televízor s plochou obrazovkou.

 

Nový displej má hodnotu svietivosti až 2000 nitov, čo je dva krát toľko, ako pred rokom a na obraze to vidno. Predovšetkým si jas vychutnáte na filmoch s podporou HDR.

Dizajn nesklame

Dizajn je niečo, na čo si dá Samsung poriadny pozor a my sme o tom hovorili s návrhármi pri našom stretnutí v Paríži. Na tomto televízore bolo cieľom vytvoriť vznášajúci sa kus umenia a to aj vtedy, keď je televízor vypnutý. Z hľadiska dizajnu ho môžete umiestniť kdekoľvek, stále bude vyzerať dobre. Zadná strana totiž vyzerá ako brúsený kov v striebornej farbe a všetky káble sú precízne poskrývané do stojanu.

Zadná strana televízora je uhladená a umožňuje aj jeho umiestnenie na stenu

V tomto prípade ide od televízora napájací kábel a tenký optický kábel, ktorý spája televízor s One Connect Boxom. Ten je možné umiestniť mimo dosahu očí a vidíte potom len samotný televízor bez spleti káblov. Optický kábel sa dá kúpiť aj dlhší ako je v dodávke a tak môže byť Connect box aj na úplne inom mieste ako je televízor.

Skrývať však budete napájací kábel od televízora. Connect box má pritom samostatný napájací kábel. Existujú aj ďalšie vyhotovenia stojana ako je Studio alebo Gravity a televízor môžete pripevniť aj na stenu.

Testy v redakcii

Televízor sme testovali pri sledovaní bežného televízneho vysielania na Slovensku. Rovnako sme si na ňom pozreli aj niekoľko filmov v 4K rozlíšení na YouTube a vyskúšali sme aj filmy s podporou HDR. Celkovo treba konštatovať, že kvalita obrazu je veľmi dobrá, super je aj zobrazenie čiernej farby.

Elegantný dizajn televízora Samsung QE55Q8CAM

Máme skúsenosti aj s OLED televízormi, pri ktorých je dynamický kontrast ešte vyšší. V prípade OLED totiž svieti konkrétny bod len „sám za seba“ a teda dosiahnutý dynamický kontrast je zatiaľ inou technológiou nedosiahnuteľný.  Samsung však priniesol výbornú technológiu obrazu a ak zrovna nebazírujete na sledovaní hrán ohňostroja na čiernej oblohe, tak vám QLED bude určite stačiť. Voči minulosti Samsung pridal aj v tom, že farby sú o niečo vernejšie.

Pred rokom to bolo skôr naháňanie sa za tým, aby zobrazený obraz bol naozaj pestrý, niekedy až príliš. Veď ľudia to chcú, tak prečo nie. Technológia QLED ale priniesla celkom dobrý kompromis medzi pôvodným zamýšľaním autora filmu a tým, čo divák naozaj vidí na displeji.

Veľmi sa nám páčila možnosť spárovať si tento televízor so smartfónom a využiť aplikácie napr. na zobrazenie obrazu zo smartfónu na displeji TV a naopak. Televízor sme tiež skúšali so zakriveným SoundBarom a to prinesie ešte viac audio zážitku z filmu. Osobne nám postačoval zvuk, ktorý dokázal vygenerovať samotný televízor.

Celkovo je televízor Samsung QE55Q8CAM výborné riešenie na zobrazenie kvalitného obrazu a ako dizajnový klenot do obývačky. Ak však chcete využiť jeho vysoké rozlíšenie naplno, chcelo by to väčšiu uhlopriečku – ideálne 65-palcový model, ktorý v tejto triede Q8 stojí okolo 4400 Eur. Toto je už potom vaše domáce kino, na ktoré sa prídu pozrieť aj susedia.

Cena: 3299 Eur
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.