Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už o pár dní nás čaká Black Friday, počas ktorého bude množstvo Slovákov kupovať vianočné darčeky. Nákupný poradca Heureka.sk v tomto roku očakáva prekonanie rekordných tržieb v e-commerce, aj keď môže ísť len o jednotky percent. Dôležitú úlohu hrá totiž tento rok dostupnosť tovarov.

Vďaka nárastu e-commerce čoraz viac zákazníkov nakupuje darčeky počas celého roka, napriek tomu sú mesiace november a december pre väčšinu obchodníkov hlavnou sezónou a tvoria tretinu celoročného obratu. Na Heureka.sk aktuálne registrujeme 282 000 produktov, ktoré majú v súčasnosti cenu nižšiu o 10 a viac percent, ako je ich bežná cena na internete za posledných 30 dní.

Black Friday s rozumom

“Počas obľúbenej predvianočnej akcie Black Friday sme zaznamenali nižšie zľavy už vlani. Do tohtoročnej akcie sa určite premietne aj nedostatok komponentov v kľúčovej kategórii smart produktov, chýbajúce kontajnery, výrazné zdraženie cien dopravy a predĺženie dodacích lehôt. Nepredpokladáme výrazne nižšie zľavy, skôr obmedzenejšiu ponuku a nižší počet výrobkov za akciové ceny,” vysvetľuje Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk a pokračuje, “Black Friday je predovšetkým marketingový ťah obchodníkov, a preto je dobré kontrolovať výsledné ceny s viacerými predajcami. Pri rozhodovaní o nákupe je dôležité myslieť na to, že ceny produktov sú často navýšené pred samotnou akciou alebo zľavy sú vypočítané z ceny, za ktorú produkt nikdy nebol v ponuke.”

Veľkým pomocníkom môže byť graf Vývoj ceny, ktorý nájde zákazník na Heureke pod zoznamom e-shopov ponúkajúcich daný produkt. Vie si na ňom rozkliknúť možnosť “Od počiatku vekov”, vďaka čomu uvidí vývoj priemernej aj minimálnej ceny za celú dobu, počas ktorej je daný tovar v ponuke e-shopov. Nie je neobvyklé, že  historicky najnižšia cena je nižšia ako bombastická ponuka počas Black Friday.

Dostupnosť tovaru bude hrať aj tieto Vianoce dôležitú rolu

Ak chcete potešiť svojich najbližších darčekmi, po ktorých túžia, s nákupmi sa poponáhľajte. Pri darčekoch, ktoré by mali potešiť ľudí pod stromčekom, odporúčame nakupovať                     do 15. decembra. Aj po tomto termíne bude samozrejme možné objednávať darčeky, no je otázne, či bude tovar skladom alebo bude doručený do Vianoc. “Ideálne je mať predstavu o produktoch, o ktoré budete mať záujem. Je nielen dôležité, ale aj rozumné, venovať dostatok času porovnávaniu cien vo viacerých e-shopoch. Zákazníkom odporúčame, aby sa presvedčili, či cena po zľave, ktorá ich ohúrila, nie je náhodou bežnou cenou u iných obchodníkov, resp. je stále vyššia ako na iných e-shopoch,” vysvetľuje Jan Mayer.

Keďže dôležitú časť ponuky na slovenskej Heureke predstavujú české e-shopy, je dôležité podotknúť, že Česi nakupujú darčeky približne o mesiac skôr ako Slováci, čo môže mať dosah aj na dostupnosť produktov v momente, keď bude vianočná nákupná horúčka na Slovensku vrcholiť.

Hitmi Vianoc posledných rokov je všetko smart

Podľa online prieskumu medzi užívateľmi Heureky priebežne nakupuje darčeky takmer 13% Slovákov, v septembri či októbri začína s nákupmi zhodne 16% Slovákov a v novembri a decembri je to rovnako zhodne 22%.

“Hitmi Vianoc sú v posledných rokoch jednoznačne smart produkty a čokoľvek, čo nám uľahčí život. Predovšetkým ide o smart hodinky a náramky, smartfóny, tablety, herné konzoly, bezdrôtové slúchadlá a prenosné reproduktory, ale aj čítačky kníh či robotické vysávače,” hovorí Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk a dodáva, ”silný rast zaznamenávame aj v kategórii elektromobility, ktorú aktuálne ovládajú najmä cenovo dostupné elektrokolobežky. Môže to znieť ako klišé, no každý rok patria okrem elektroniky k najžiadanejším vianočným darčekom parfémy a knižky.”

Značky: