Svet cloudových služieb sa mení a je to nateraz jediná cesta, ktorá poskytne efektívne využívanie cloudových aplikácií.

VMware predstavuje svoj Edge computing, ktorý prinesie zefektívnenie prístupu k technológiám a aplikáciám. Cloud ako taký už využívame pravdepodobne všetci, nielen ako jednotlivci ale aj ako firmy, ktoré poskytujú nejaký obsah. Aktuálne sa treba ale vysporiadať s tým, ako sa bude narastajúce množstvo dát presúvať medzi cloudovými lokalitami. Áno v konečnom dôsledku to sú vždy konečné lokality fyzicky umiestnené v niektorej krajine alebo jej časti.

Je síce pekné mať „veci v cloude“, tie sa tam ale nejako musia dostať. VMware ako poskytovateľ cloudových riešení zohľadňuje aj rýchlosť procesu celej transformácie medzi-cloudovými aplikáciami. Podľa prieskumu IDG je cloudová migrácia o 46 % rýchlejšia. S dôrazom na bezpečnosť, to v prípade role, kedy sa firmy obávajú o ochranu svojich dát.

Zdroj: VMware
VMware Edge

Firma poskytuje svoju službu VMware Carbon Black Cloud, ktorou chráni podnikové dáta a aplikácie v cloude. Tým, že doba sa v posledných rokoch zásadne zmenila, dôraz sa kladie nielen na bezpečnosť dát ale aj na ich dostupnosť. Služba rozpoznáva a zabraňuje hackerským útokom, najviac však v oblasti ransomvéru a vydieraniu tým, že vám útočníci zablokujú vaše dáta šifrovaním. Podľa firmy Carbon Black Cloud zabránil v poslednej dobe viac ako jednému miliónu takýchto typov útokov. Povedzme si otvorene, spoľahnúť sa na takto gigantickú cloudovú ochranu bude bezpečnejšie, ako sa spoliehať na vaše on-premise riešenie. To v prípadoch, že z pohľadu legislatívy nepotrebujete mať dáta vo fyzickej forme u seba. Aj tu ale dokážete využiť princípy Edge computingu.

Ak teba hovoríme o cloude, je dôležitá rýchla náprava v prípade rôznych typov výpadku služieb. Toto je zase oblasť riešenia VMware Cloud Disaster Recovery. V neposlednom rade a to takisto nielen v aktuálnom období prichádza k slovu riešenie Workspace ONE, ktoré sa postará o bezpečnejšiu prácu používateľov na diaľku.

Jednou zo špeciálnych VMware Telco Cloud Platform, ktorá je zameraná na poskytovateľov telekomunikačných služieb. S nástupom 5G sietí ide ruka v ruke s potrebami dnešnej doby a variabilite operátorov a ich potrebám pri modernizáciách sietí. Edge computing a jeho princípy však idú ešte ďalej a nezáleží na tom, či sú postavené na technológiách Dell EMC alebo Lenovo ThinkSystem. Integrované riešenia VMware pomôžu priniesť cloudové služby lokalitou čo najbližšie k zákazníkovi, ktorý ich potrebuje. Zákazník ale vo výsledku nemusí byť úplne konečná firma využívajúca nejaký cloudový produkt. Môže to byť práve poskytovateľ nejakej aplikácie, ktorého služby chcú využívať zákazníci v regióne.

Geolokácia

S narastajúcim počtom technológií využívajúcich umelú inteligenciu bude toto len jeden z mála faktorov, ako priniesť čo najviac možností cloudu do konkrétnej lokality, tzv. lokálne.

A rýchle siete ani 5G nás v tomto prípade nespasí. Hybridný cloud doplnený s riešeniami on-premise, či naopak sa dostávajú k potrebe riešiť veci multi cloudovo. A slovné spojenie o viacnásobnom cloude veľmi radi využijú v budúcnosti firmy. Nezáleží na tom, či budú postavené na Azure alebo AWS či inom riešení, napríklad od Googlu či IBM. Ich dáta a aplikácie sa budú dať v závislosti potrieb aj od podmienok presúvať medzi rôznymi cloudovými systémami. Takto zákazník / firma získa nezávislosť a VMware ako firma zvládne bezpečný prechod tak, aby z toho ťažil zákazník a neohrozilo to jeho biznis. Jedným z dôvodov, prečo firmy nechcú meniť doterajšieho poskytovateľa služieb, je práve obava z náročnosti presunu a transformácie služieb.

Inovácie na ďalšie roky

V rámci inovácií, ktoré VMware poskytuje je tu niekoľko významných projektov. Jedným z nich je Arctic, ktorý povyšuje službu vSphere o nové možnosti a chápanie a sprístupní firmám hybridný cloud. Najmä tým, ktoré doteraz tento spôsob nepoužívali alebo pre nich nebol z nejakého dôvodu dostupný či vhodný.

VMware Cloud nie je o možnosti meniť poskytovateľa primárneho cloudového riešenia. Vývojári aplikácií získavajú rýchlejšie implementovanie svojich aplikácií postavených na Kubernetes a to až 3-násobne. S tým súvisí projekt Cascade, ktorý sprístupňuje chápanie platformy ako služby. Nakoniec ale treba zmieniť aj projekt Capitola, ktorá vo svete nových hybridných a multi-cloudových aplikácií vytvára priestor na čo najefektívnejšie využívanie systémových prostriedkov. Z toho vyťaží zákazník lepšou cenou a samotný VMware ju charakterizuje ako softvérovo definovaná pamäť pre dátovo orientované pracovné zaťaženia. V lepšom preklade to znamená nájdenie najlepšieho pomeru medzi cenou a výkonom, ktoré budú aplikácie potrebovať na svoju prevádzku.

Zdroj: VMware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.