Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predaj vianočných stromčekov vrcholí. Najkrajšie kusy vystavujú predajcovia na námestiach alebo parkoviskách. Aj keď sú stromčeky dôkladne zabalené, ich prevoz nie je jednoduchý, najmä ak ich prevážame na streche auta.

So sieťkou to ide ľahšie

Niektorí predajcovia vám stromček len predajú a ako si ho zabalíte či naložíte do auta, o to sa už viac-menej nestarajú. Ľahšie to však ide, ak kupujete stromček, ktorý vám predajca zabalí do sieťky. Netrčia vám vetvičky, ktoré by ste mohli polámať, stromček zaberá menej miesta a je kompaktnejší. Stačí ho naložiť na strešný nosič, upevniť popruhmi a môžete sa vybrať na cestu. Ak strešný nosič nemáte, stromček zabalený v sieťke ľahko preveziete aj vo vnútri auta. Stačí sklopiť zadné sedadlá a stromček vložiť do auta cez kufor.

Dôležitá je aj fixácia

Ťažšie sa bude stromček prevážať, ak ho nemáte zabalený v sieťke. Na strešný nosič ho treba položiť opačne, aby mu odpor vzduchu nepolámal vetvy. Ak prevážate väčší stromček, dajte pozor aj na nosnosť strechy, väčšia váha vám ju môže poškodiť. Jednou z najnáročnejších možností je prevážať nezabalený stromček vo vnútri auta. Mali by ste si vetvy sami popriväzovať a stromček riadne zafixovať.

Pozor na pokutu

Ako ale previezť stromček, ktorý je dlhší ako vaše auto? „Ak musíte nechať kufor pootvorený, na koniec stromčeka treba pripevniť červenú látku alebo reflexný pás, aby bolo náklad zreteľne viditeľný. Zároveň ale nesmie zakrývať evidenčné číslo, svetlá či odrazové sklá. Vodič, ktorý tieto pravidlá nedodrží, alebo nedostatočne upevní prepravovaný náklad, môže dostať pokutu až vo výške 50 eur,“ ozrejmuje hovorkyňa poisťovne Martina Cvachová.

Dá sa prepravovaný stromček poistiť?

Veci osobnej spotreby sa dajú pripoistiť v rámci havarijného poistenia. Aj tu platí, že musia byť správne umiestnené a pripevnené či už v kufri alebo v strešnom boxe, nie na samotnej streche auta. „Ak sú dodržané tieto podmienky, vzťahuje sa pripoistenie aj na stromček. Určite však nie, ak je pripevnený na streche,“ dodáva M. Cvachová.

Živý či umelý, to je otázka

Nekonečná dilema, no obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Mať doma živý stromček je však náročnejšie. Treba ho držať v chlade, aby vám nevyschol. Na druhej strane je ekologický a rozvonia vám celú domácnosť. Ak chcete, aby vám stromček vydržal čo najdlhšie, odporúčame ho postaviť čo najďalej od radiátora či kúrenia a pravidelne polievať. Naopak, umelé stromčeky sú trvácne, vydržia niekoľko rokov a ľahko sa s nimi manipuluje. Navyše, väčšina moderných umelých stromčekov sa vyrába z nehorľavého materiálu, takže môžete pokojne zaspávať aj pri rozsvietených ozdobách.

Značky: