95 percent používateľov používa slabé hesla. Hackeri ich dokážu prelomiť za pár sekúnd.

Na prvý štvrtok mesiaca máj každoročne pripadá Svetový deň hesiel, ktorý nám pripomína, ako sú heslá v dnešnej dobe dôležité. Pre prístup k nášmu súkromia na internete sú totiž rovnako významné ako kvalitný zámok na dverách.

Realita v dnešnej dobe je skôr opačná a používame skôr heslá, ktoré sú veľmi slabé, skladajúce sa iba z niekoľkých čísel alebo písmen, ktoré hackeri dokážu veľmi rýchlo prelomiť.

Keď na dĺžke záleží

Väčšina používateľov nepoužíva silné heslá zložené z kombinácií čísel, veľkých a malých písmen a špeciálnych znakov, navyše takmer polovica z nich používa rovnaké heslo pre viac účtov. 

Skutočne silné heslo je kombináciou čísel, písmen a symbolov a určite by nemalo byť kratšie ako 10 znakov. Hackeri sú pomocou dnešných technológií schopní jednoduché heslo, ktoré napríklad obsahuje iba 9 čísel, prelomiť zhruba za 4 sekundy. 

Ako dlho potrvá prelomiť vaše heslo?

Bezpečnosť na internete
Zdroj: community.isc2.org

V prípade rovnako dlhého hesla zloženého z malých a veľkých písmen im to zaberie 4 dni, a až v prípade, keď je heslo kombináciou čísel, malých veľkých písmen a špeciálnych znakov, im hacknutie hesla bude trvať niekoľko desiatok dní alebo dokonca rokov.

10 najčastejších hesiel, ktoré kyberzločinci používajú pri pokuse o hackovanie zariadení.

Týmto heslám sa určite vyhnite:

  1. admin
  2. vizxv
  3. default
  4. 1001chin
  5. sh
  6. tazza @ 23495859
  7. 12345
  8. password
  9. TTNET
  10. root

Len silné heslo nestačí

Kyberbezpečnosť sa v súčasnosti zďaleka netýka iba osobných počítačov. Hackeri útočia tiež na naše mobilné telefóny, firemné servery a vďaka internetu vecí (IoT) sa môžu nabúrať dokonca až do našich domácností. 

Dnes už teda nejde len o to mať silné prihlasovacie heslo a kvalitný antivírusový program, dôležité je aj bezpečné správanie vo virtuálnom priestore.

Zdroj: Avast

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.