Na trh prichádza nová generácia vreckových počítačov so systémom Windows.

PC handheldy, resp. vreckové herné počítače, to je nový segment počítačov, ktorý sa v posledných mesiacoch teší obrovskej pozornosti zo strany výrobcov. Túto kategóriu odštartoval pred takmer troma rokmi Steam Deck. Vyzerá ako väčší súrodenec konzoly Nintendo Switch a umožňuje vám hrať množstvo hier zo Steamu na 7-palcovom HD displeji.

Steam Deck sa spočiatku javil ako zariadenie pre veľmi špecifický segment používateľov a polemizovalo sa o jeho úspechu. Odhaduje sa však, že Valve do dnešného dňa predalo viac ako 3 milióny kusov a nie je preto prekvapením, že v roku 2023 prišlo na trh viacero zariadení tohto typu so systémom Windows.

V redakcii som testoval ROG ALLY, ktorý má aj z hľadiska dlhodobých skúseností zaujal najviac. K dispozícii som tiež mal Lenovo Legion Go a svoj handheld predstavilo začiatkom tohto roka aj MSI.

Keďže svet PC handheldov sledujem naozaj pozorne, využil som návštevu výstavy Computex 2024 na to, aby som sa pozrel na všetky nové vreckové herné počítače, ktoré sa dostanú čoskoro na trh. Našiel som celkovo štvoricu zariadení – ROG ALLY X, MSI Claw 8 AI+, Zotac Zone a ADATA XPG Nia, ktoré v tomto článku zosumarizujem.

A pokiaľ ich chcete vidieť (takmer) naživo, pozrite si moju videoreportáž:

ROG ALLY X

Najlepší prvý dojem vo mne zanechal ROG ALLY X, ktorá pôsobí najkvalitnejším dojmom. Toto zariadenie sa dostane do predaja v auguste za cenu 899 eur. A hoci nejde o plnohodnotnú novú generáciu, ale „iba“ o verziu, ktorá prináša viacero drobných zlepšení v porovnaní s predchodcom, prináša jedno veľké zlepšenie – dvojnásobnú výdrž batérie.

Pôvodný ROG ALLY má 40 Wh batériu, ALLY X má kapacitu 80 Wh. Celková hmotnosť zariadenia sa pritom zvýšila iba o 70 gramov na 678 gramov, čo je plus/mínus na úrovni pôvodného Steam Decku.

ROG spravil viacero maličkých úprav dizajnu, aby znížil hmotnosť jednotlivých súčiastok a prekopal aj dizajn základnej dosky. Pocitovo sa ALLY X drží v ruke príjemne a pôsobí najkvalitnejším dojmom spomedzi všetkých počítačových handheldov, ktoré som doteraz držal v ruke.

ROG ALLY X má totožný procesor ako ALLY – AMD Ryzen Z1 Extreme. Vo výbave má väčšiu a rýchlejšiu RAM – 24 GB LPDDR5X 7500 MHz a 1 TB úložisku typu M.2 2280. Väčšia RAM sa zíde z toho hľadiska, že integrovaný grafický čip od AMD využíva zdieľanú RAM, takže v prípade ALLY X môžete mať plnohodnotných 16 GB RAM pre systém a zároveň 8 GB pre videopamäť.

Novinkou sú aj dva USB-C porty, keďže výrobca odstránil XG Mobile port na pripojenie externej grafickej karty ROG XG Mobile. Vo výbave je tiež nová čítačka microSD kariet. 

Displej zariadenia ostáva bez zmeny. Má uhlopriečku 7 palcov, rozlíšenie Full HD a 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. ROG ALLY X zaujme aj čiernym farebným spracovaním, vďaka ktorému okamžite odlíšite pôvodnú verziu od nového modelu.

ROG ALLY X

Zotac Zone

Zotac Zone ma zaujal tým, že prináša niekoľko vlastností zo Steam Decku, ako je 7-palcový Full HD AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou, či dva touchpady v oblasti analógových páčok.

Zaujímavou vlastnosťou je zabudovaná webkamera, čo je vlastnosť, s ktorou som sa doteraz v tomto segmente ešte nestretol. A prekvapili ma tiež otočné plochy v okolí analógových páčok, ktorým je možné nastaviť rôzne funkcie, ako je zmena jasu displeja či hlasitosti.

Zone ponúka aj prispôsobiteľné zadné tlačidlá. Môžete ich nastaviť na voľnejšie, čo sa zíde, keď hráte automobilové hry a na rýchlejšie stláčanie, keď hráte nejakú strieľačku. K dispozícii je tiež zabudovaný stojan.

Zotac Zone, ktorý som videl na Computexe, bol predprodukčnou vzorkou. Výrobca ešte finalizuje niektoré vlastnosti dizajnu aj hardvérovej výbavy, pričom finálnu verziu chce predstaviť na Gamescome koncom augusta. 

Vystavovaný kus poháňal procesor AMD Ryzen 7 8840U v kombinácii so 16 GB RAM LPDDR5X 7500 Mhz a 512 GB úložiskom typu M.2 2280. Výrobca sa pohráva s myšlienkou, že by operačnú pamäť navýšil na 24 GB, aby sa vyrovnal modelu ROG ALLY X. Z ďalších parametrov spomeniem 48,5 Wh batériu, dva USB 4 porty, čítačku microSD kariet a 3,5 mm jack.

Cena by mala byť na úrovni 799 eur. Dostupnosť sa očakáva na jeseň. Výrobca bude k handheldu ponúkať aj voliteľné príslušenstvo, ako je dokovacia stanica. Tá okrem portov obsahuje aj zabudovaný slot na ďalšie úložisko. V predaji bude aj ochranný obal na prenášanie.

Zotac Zone

MSI Claw 8 AI+

MSI Claw 8 AI+ je nová generácia handheldu MSI Claw. Do výbavy dostane nové procesory Intel Lunar Lake. Tie boli predstavené na Computexe, pričom prvé zariadenia s týmito procesormi prídu na trh na jeseň. Zatiaľ nie je známe, či bude v prvej várke aj MSI Claw 8 AI+, alebo si naň budeme musieť počkať dlhšie.

MSI Claw 8 AI+ bude mať 8-palcový Full HD displej s frekvenciou 120 Hz, 80 Wh batériu a bude využívať úložisko typu M.2 2230. Konkrétne kapacity RAM a úložiska nie sú známe.

Hlavným lákadlom novej generácie bude už spomenutý nový procesor Intel Lunar Lake. Ten sľubuje až o 50 % vyšší grafický výkon, 4× výkon neurónovej jednotky a o 40 % nižšiu spotrebu energie. Toto sú zlepšenia, ktoré MSI potrebuje ako soľ, keďže MSI Claw s prvou generáciou procesorov Intel Core Ultra zaostáva za priamou konkurenciou.

Lunar Lake procesory by to mohli zmeniť. Dostupnosť nového MSI Claw 8 AI+ je zatiaľ neznáma.

MSI Claw 8 AI+

ADATA XPG Nia

ADATA XPG Nia je handheld, ktorý sa aktuálne nachádza v štádiu raného prototypu. Má zabudovaný stojan a vyklápateľný displej, čo je zaujímavá vlastnosť.

ADATA plánuje uviesť finálnu verziu produktu v priebehu roka 2025. Výrobca preto neprezradil ani technické špecifikácie, nakoľko tie sa budú ešte meniť. Čo však bolo prezentované, je, že tento handheld bude poháňať bližšie nešpecifikovaný procesor od AMD a ponúkne jednoducho rozšíriteľné úložisko aj operačnú pamäť, čím sa chce odlíšiť od zvyšku trhu.

Vo výbave bude tiež zabudovaná webkamera. Plánovaná cena je na úrovni do 600 amerických dolárov.

ADATA XPG Nia

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit