Windows 10 môže mať predĺženú životnosť.

Podobne ako pri systéme Windows 7, sa životný cyklus bude dať predĺžiť len v rámci firemných a vzdelávacích licencií. Ako sme už upozorňovali minule, Microsoft umožňuje systém predplatného na ďalšie 3 roky. Bude sa platiť za každý rok a každý ďalší rok bude suma dvojnásobná oproti predchádzajúcemu roku.

Dňa 14. októbra 2025 nastane posledný deň, kedy bude Windows 10 oficiálne podporovaný pre všetky typy verzii. Firma 0patch má riešenie pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu opustiť staršiu verziu systému.

windows menu start

Čo bude po tomto termíne?

Veľa sa toho pre bežných používateľov nezmení. To, že systém prestane byť podporovaný, neznamená, že hneď na ďalší deň bude infiltrovaný. Aktualizácie a rôzne opravy sú štandardne uvoľňované každý 2. utorok v mesiaci. Teda aj používatelia, ktorí majú podporovaný operačný systém, ako napríklad Windows 11, musia na isté typy záplat čakať celý mesiac.

Existujú výnimky, kedy Microsoft vlastnou chybou alebo príliš vysokou rizikovosťou objavenej chyby vydal záplatu aj mimo tento interval. Nemá zmysel uvažovať nad tým, či je možnosť predplatného vhodná pre bežných používateľov, Tí si ju nebudú môcť zaplatiť, nakoľko to licenčná politika firmy to neumožňuje.

Súvisiaci obsah k téme

Dôvod aktualizácie Windows

Okrem bežne komunikovaných dôvodov v podobe novšieho a podľa tvrdení Microsoftu lepšieho systému Windows 11, je dôvodom hardvérová výbava vášho starého počítača. Mnoho používateľov chce mať aj naďalej nainštalovaný Windows 10. Ďalšia skupina nebude mať na výber, pretože vyžaduje bezchybný chod a vysokú vyladenosť systému pre svoje aplikácie. Toto sú 2 hlavné skupiny používateľov, ktoré chcú zostať na pôvodnom systéme.

Existuje spôsob, ako nainštalovať Windows 11 na oficiálne nepodporovaný počítač. Výrobca už v minulosti komunikoval, že oficiálne nepodporované zostavy nemusia dostávať plnohodnotné aktualizácie. Podľa firmy Canalys sa odhaduje, že na svete je 240 miliónov počítačov s Windows 10, ktoré nie sú kompatibilné s najnovšou verziou. Najčastejšou príčinou je chýbajúci modul Trusted Platform Module (TPM) 2.0 alebo starý procesor. Potrebujete mať počítať s minimálne 4 GB RAM a UEFI s funkciou Secure Boot.

Vyššie uvedená spoločnosť tieto počítače označuje ako potenciálny elektronický odpad. Z praktického pohľadu je nemysliteľné, aby sa takéto množstvo počítačov zahodil. Plnia svoju úlohu a sú funkčné. No je pravda, že s pribúdajúcimi týždňami a novoobjavenými chybami, bude ich používanie čoraz rizikovejšie.

Scenár ako pri Windows 7

V našom minulom článku sme upozornili na skutočne starý systém Windows XP. Ten po pripojení na internet neprežije bez nákazy ani niekoľko minút. Podobná situácia sa stala aj s Windows 7, ktorého podpora skončila v januári 2020. Aj tento systém sa držal v štatistikách používaných systémov ešte niekoľko rokov po skončení podpory. A to dokonca aj niekoľko rokov po skončení predĺženej podpory určenej pre firmy. Odvtedy bolo objavených viac ako 70 verejne známych zraniteľností s príznakom kritické.

Bežným argumentom, ktorý zaznieva z radov používateľov, je k otázke objavených chýb. Ak už pre systém existuje záplata, jej chyba je verejne popísaná. Nedá sa teda spoliehať na to, že útočníci chybu nezneužijú, pretože si jej nevšimli. Firmy sa pravidelne venujú popisom chýb a ich zverejňovaní, a to aj v čase, keď ešte neexistuje záplata.

Robí to tak aj Microsoft pri popise problémov, ktoré v konkrétnej záplate nie sú vyriešené a jej vyriešenie sa skúma. V závislosti na type problému sa chyba opravuje v ďalšej kumulatívnej aktualizácii alebo aj neskôr. V prípade neskoršej opravy hovoríme o pretrvávajúcom probléme v rádovo v mesiacoch.

Herný segment a špeciality

V minulosti bol argument v prospech staršej verzie systému, najmä na strane hráčov. Tí by síce vo Windows 11 dostali ďalšie vlastnosti zamerané na podporu gamingu, no obávali sa ich vyladenia. Dnes už tento argument neplatí a práve Windows 11 bude vhodnejšie alternatíva najmä pri využívaní špecializovaných ovládačov a grafických kariet s podporou RTX a na to naviazaných funkcií.

Neochota prejsť na nový systém je žiadaná najmä pri zdravotníckych zariadeniach, prípadne v zariadeniach, ktoré sú vo výrobných halách. Systém, ktorý nie je pripojený do internetu, nepredstavuje pre firmu riziko. V minulosti sa objavovali kuriozity v podobe špeciálne upravených verzií Windows Embedded (dnes sa systém volá Windows IoT).

Išlo najmä o fotografie rôznych bankomatov, ktorých chybové hlásenie poodhalilo, na akom systéme beží. Z pohľadu používateľa išlo o veľmi starý systém, no ide o špeciálnu edíciu, ktorá je upravená na konkrétne účely. Neobsahuje ani všetky komponenty, ktoré presne v systéme poznáme a nebol by vhodný pre klasické počítače. Ide napríklad o rôzne POS terminály, bankomaty alebo iné jednoúčelové zariadenia.

Riešenia prichádzajúceho problému

Používatelia, respektíve firmy, ktoré spĺňajú požiadavky na rozšírené aktualizácie ESU majú problém vyriešený. Situácia je podobná ako pri systémoch Windows 7, Server 2008 a Server 2012 v minulosti. Podľa informácií stránky zo strany Microsoftu máme neskôr zistiť aj ceny pre bežných spotrebiteľov. Výrobca systému sa k tomu doteraz nevyjadril a preto je neskoršia dostupnosť podpory pre bežných používateľov otázna.

Dobrou správou je, že pre vzdelávacie organizácie bude rozšírenie podpory na celé 3 roky len za 7 dolárov. Komerčné organizácie si za rozšírenie podpory výrazne priplatia. Podľa doteraz zverejnených cien to bude 61 dolárov za prvý rok, 122 dolárov za druhý rok a 244 dolárov za tretí rok bezpečnostných aktualizácií. Celkovo bude trojročné pokrytie bezpečnostnými aktualizáciami stáť 427 USD.

0patch a podpora až 5 rokov

Firma 0patch hovorí o možnosti podpory pre Windows 10 22H2 až po dobu 5 rokov. V prípade dopytu hovorí o možností predĺženia podpory. V skutočnosti firma nechce nahradiť Microsoft a hovorí o virtuálnych záplatách. Tie nebudú predstavovať aktualizácie tak, ako ich chápeme zo strany Microsoftu. Už v minulosti sa podieľali na takzvanej adopcii systémov po skončení ich oficiálnej podpory zo strany výrobcu.

0patch bude dodávať bezpečnostné mikrozáplaty pre kritické a potenciálne zneužiteľné zraniteľnosti objavené v systéme po 14. októbri 2025. Pôjde o skutočne malé záplaty, ktoré budú naviazané na inštrukcie procesora. Od toho je odvodený aj názov micropatches. Nebudú vykonávať žiadne zmeny v systéme a budú sa aplikovať na bežiace procesy v operačnej pamäti.

Mikrozáplaty od slova mikroprocesor

Opravy tohto charakteru nebudú vyžadovať reštart počítača, nakoľko mikrozáplata vytvorí v pamäti opravu krátkym pozastavením aplikácie. Používateľ by si nemal všimnúť, že nastala akákoľvek zmena. Typickým príkladom môže byť tvorba dokumentov, pri ktorom si ani nevšimnete, že prebehla oprava. Podobne to bude prebiehať aj v serverových edíciách bez akéhokoľvek výpadku. V prípade problémov sa dajú mikrozáplaty odinštalovať.

Firma upozorňuje aj na to, že tento systém je podstatne rýchlejší ako vytváranie oficiálnych záplat. V minulosti opravili niekoľko chýb skôr, ako ich vydal výrobca systému. Ďalej sa uvádza, že vďaka tomuto spôsobu získate pokrytie aj takzvaných 0-day záplat.

Existujú 2 varianty predplatného. 0patch PRO je určený pre malé podniky a bežných používateľov. Cena je aktuálne 24,95 eur za každý počítač. Variant 0patch Enterprise je určený pre stredné a veľké organizácie a obsahuje centrálnu správu. Vďaka nim sa dajú uplatniť rôzne skupinové politiky vykonávania záplat. Cena je 34,95 eur za jeden počítač. Uvedené ceny zahŕňajú rok aktualizácií a sú bez DPH.

Čo neodporúčame

Podobne ako v minulosti, ani teraz neodporúčame vyhľadávať záplaty z neoficiálnych zdrojov. Pri Windows 7 sa objavili záplaty, ktoré v skutočnosti kompromitovali a infikovali systém. Podobnú situáciu očakávame aj pri Windows 10. Používatelia budú lákaní na záplaty zadarmo. Nebudú ale pochádzať z oficiálnej služby Windows Update.

Takisto upozorňujeme na to, že záplaty, ktoré bude Microsoft prostredníctvom tejto služby vydávať, nebudú aplikovateľné na verziu bez zaplateného predplatného ESU. Pred samotnou inštaláciou každej aktualizácie alebo opravného balíka prebieha overenie s aktualizačným serverom a platnosti licencie.

Je veľmi pravdepodobné, že aj tentoraz budú musieť používatelia, respektíve podniky s Windows 10 nainštalovať doplnkovú záplatu na sprístupnenie ďalších záplat v rámci predĺženej podpory.

Zdroj: 0patch, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.