Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Expo 2020 Dubaj sme predstavili slovenský inovačný ekosystém, lietajúce auto a úspešných študentov transport dizajnu

Slovenské inovatívne startupy, lietajúce auto, študenti transport dizajnu, ktorí bodujú v najlepších automobilkách sveta – týmto všetkým sme sa predstavili na podujatí Expo 2020 Dubaj počas tematického týždňa venovanému poznaniu a vzdelávaniu.

V rámci aktuálneho tematického bloku zavítala do Slovenského pavilónu delegácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) pod vedením štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa. Na svetovej výstave sme odprezentovali slovenské univerzity, firmy a inovácie, ako napríklad koncept virtuálnej reality pri výučbe medicíny Virtual Medicine, či pokrokový projekt detského vzdelávania George Science. Jedným z vrcholov programu bola konferencia 0100 Ventures, pripravovaná v spolupráci s rezortom školstva, na ktorej predstavitelia spoločností VacuumLabs, Powerful Medical, Crowdberry, Zero Gravity Capital, či Profesia.sk, predstavili budúcnosť inovácií a digitálnych technológií na Slovensku.

Slovenský startupový ekosystém

“Expo predstavuje veľkú príležitosť prezentovať Slovensko v novom svetle, zbúrať predsudky o našej ekonomike a dať slovo ľuďom, ktorí sa podieľajú na pokrokoch, ktoré naše krajina robí v rámci inovácií, digitalizácie a vedomostnej ekonomiky”, povedal Dušan Duffek, co-founder 0100 Ventures.

Program začal prednáškou Ľudovíta Paulisa, štátneho tajomníka MŠVVaŠ SR. Nasledovala diskusia o vzdelanostnej ekonomike, ktorú viedol Matej Ftáčnik, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Vacuumlabs. Tá zastrešuje vývoj webových a mobilných aplikácií pre medzinárodných klientov v oblasti fintech, bankovníctva, blockchain a kryptomien, ako aj cestovania a je jednou z najúspešnejších spoločností na slovenskej fintech scéne. Cieľom diskusie bolo prezentovať intenzívny pokrok a rast nášho startupového a technologického ekosystému a dokázať, že Slovensko má obrovský potenciál pre inovátorov, podnikateľov, ako aj investorov.

Okrem prednášok organizátori pripravili dve unikátne panelové diskusie, ktorých cieľom bolo predstaviť pokrokovosť slovenských inovácií a náš biznisový potenciál v digitálnom sektore krajinám z celého sveta. Jedna z diskusií vedená Dušanom Duffekom, spoluzakladateľom 0100 Ventures, sa sústredila na investovanie do budúcich lídrov.

“Táto diskusia spája vedúcich technologických investorov, ktorí stoja za viacerými výraznými slovenskými startupmi. Chceme poukázať na jedinečnosť slovenských zakladateľov a inovátorov a tiež na výsledky, ktoré prinášajú, dokonca aj v tejto náročnej dobe”, vysvetlil Duffek.

Na medzinárodnom biznis fóre, organizovanom Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), predstavili prednášajúci z viacerých krajín vrátane Slovenska inšpiratívne ekosystémy vysokoškolského vzdelávania a fungovanie vysokých škôl vo svojej krajine, vrátane využívania moderných spôsobov výučby a prepájania s praxou.

“Slovensko má aj v oblasti vzdelávania čo ukázať medzinárodnej scéne. Počas tematického bloku venovanému poznaniu
a vzdelávaniu sme v Slovenskom pavilóne v spolupráci s rezortom školstva, rezortom hospodárstva a agentúrou SARIO predstavili príbehy mladých slovenských inovátorov, študentov a pokrokové riešenia v oblasti vedy, medicíny, udržateľnosti, či mobility. Vieme, že téma vzdelávania je mimoriadne dôležitá a v tejto súvislosti aj podpora inovatívnosti mladých generácií prostredníctvom vzdelávania, čo dokazujeme globálnej komunite našim programom“
, povedala Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR na Expo 2020 v Dubaji.

Študenti automobilového dizajnu a lietajúce auto AirCar

Tematický blok venovaný poznaniu a vzdelávaniu, ako aj výstavu študentov VŠVU slávnostne otvoril štátny tajomník MŠVVaŠ SR
Ľudovít Paulis. Nasledovali príhovory vedúceho Ateliéru Transport dizajn VŠVU a zakladateľa AirCar Štefana Kleina, rektorky VŠVU Bohunky Koklesovej, či prorektora VŠVU a vedúceho Ateliéru Priestor Marcela Benčíka.

Jedným z hlavných bodov programu bola konferencia VŠVU, organizovaná MŠVVaŠ SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR. Na nej sa odprezentoval Ateliér Transport dizajn VŠVU ako jedno z prvých kreatívnych štúdií auto dizajnu v strednej
a východnej Európe od svojho vzniku až po súčasnosť. Od pôvodného cieľa, ktorým bolo prepájanie absolventov s domácimi automobilovými výrobcami, ako napríklad Škoda, sa Ateliér Transport dizajn VŠVU prepracoval na pozíciu jedného z popredných kreatívnych štúdií transport dizajnu v Európe. Ateliér každý rok produkuje absolventov s uplatnením v popredných automobilkách sveta, akými sú Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, či Audi.

Ateliér Transport dizajn VŠVU, pod vedením Štefana Kleina, sa špecializuje na dizajn automobilov, lietadiel, ale aj alternatívnych dopravných prostriedkov, akými je napríklad lietajúce auto AirCar, na návrhu ktorého sa mali možnosť podieľať práve študenti ateliéru. Na záver konferencie úspešní mladí dizajnéri a študenti VŠVU odprezentovali svoje inovatívne modely, ktoré majú potenciál predstavovať budúcnosť mobility.

Inovatívne metódy vzdelávania

Na tematickom bloku vzdelávania vystúpili predstavitelia lekárskych fakúlt popredných slovenských univerzít, vrátane Univerzity Komenského v Bratislave, Jesseniovej fakulty medicíny v Martine a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Tie v Slovenskom pavilóne odprezentovali históriu a vývoj, ktorým prešli za posledné desaťročia slovenské lekárske fakulty. Dnes fakulty medicíny na Slovensku ponúkajú viacero študijných programov, vrátane medicíny a zubného lekárstva, moderné vzdelávacie metódy, ako aj pokrokové technológie a moderné vybavenie slovenským aj zahraničným študentom z vyše 70 krajín.

„Slovensko je krajinou bohatou na príbehy úspešných vzdelaných ľudí, ktorí sa dokázali presadiť na medzinárodnej úrovni. Celá naša delegácia je toho dôkazom. Na Expo s nami do Dubaja prichádzajú aj predstavitelia slovenských vysokých škôl a naši úspešní absolventi. Aj toto je spôsob ako zatraktívniť a zviditeľniť naše vysokoškolské prostredie pre zahraničných expertov a zároveň je našou iniciatívou aj zvýšenie možnosti výmenných pobytov pre študentov“,  ozrejmil štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis.

Konferencia venovaná inovatívnym metódam výučby v oblasti medicíny a veterinárstva predstavila viacnásobne ocenenú slovenskú firmu Virtual Medicine, ktorá sa zameriava na výučbu anatómie pomocou virtuálnej reality. Len vyše mesiaca po sprístupnení aplikácie pre platformu Samsung GearVR si ju stiahli desaťtisíce ľudí v 122 krajinách sveta. Aktuálne je využívaná
vo viac ako 150 krajinách sveta na viacerých platformách a Google ju dokonca pravidelne radí medzi top tri aplikácie svojej kategórie.

„Vytvorili sme platformu, ktorá predstavuje jedinečný spôsob učenia ľudskej anatómie. Vďaka virtuálnej realite sa vzdelávanie stáva efektívnejším a pútavejším zážitkom. Vysoko detailné 3D modely s viac ako 10 000 štruktúrami a presnými anglickými a latinskými názvami umožňujú študentom vizualizovať si ľudské telo v zložitejšej podobe“, povedal zakladateľ a CEO Virtual Medicine, Tomáš Brngál.

Počas edukačného týždňa na Expo Dubaj sa v Slovenskom pavilóne predstavila aj slovenská firma George Science. Tá ponúka spojenie vzdelávania a zábavy prostredníctvom workshopov a eventov, na ktorých sa deti hravou a zábavnou formou zoznámia s vednými odbormi akými sú fyzika, chémia, informatika, inžinierstvo, strojárenstvo, či matematika. Cieľom projektu George Science je zlepšiť prístup ku kvalitnému vzdelaniu pre všetky deti od útleho veku a zvýšiť záujem o vedné odbory. Projekt bol vyvinutý s cieľom posilniť prirodzenú zvedavosť detí a vybudovať v nich vášeň pre celoživotné vzdelávanie.

Značky: