Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už sme informovali o tom, že v piatok odštartoval v Bratislave hackathon na boj s hoaxami a dezinformáciami. Prebehol počas víkendu a tu sú výsledky.

1 miesto obsadil tím “Pishkotky” s členmi Marianna Szarková, Marko Tomčík a Jozef Švagerko. Tento tím riešil mediálnu gramotnosť a výsledkom je aplikácia PWA, ktorá sa dá použiť cez mobile alebo cez web. Učitelia s ňou môžu pracovať počas celého školského roka, navrhnuté aj plány dvoch veľkých tematických celkov – skepsa a kritika.

Víťazi hackatonu

Celky sú v appke implementované formou gamifikovaných testov, ktoré môžu študenti vypĺňať týždenne. V appke je implementovaný aj súťažný faktor formou skórovania a porovnávania sa v triede.

2 miesto obsadil tím DEKK Inštitút s členmi Pavol Kosnáč, Ján Pastorek, Michal Gačko, Dagmar Wikarská. Tematické zameranie tímu bolo Demaskovanie dezinformácií. Ako sa vyjadril tím: „Zostavili sme chrome extension v podobe analytického švajčiarskeho nožíka, ktorý kombinuje rôzne ukazovatele dôveryhodnosti webovej stránky. Od počtu citácií a zdrojov, na ktoré sa web odvoláva cez počet zdieľaní a krajín, v ktorých sa web šíri, po API pre sentiment analysis na základe Big-5 personality metriky využívanej psychológiou osobnosti a ďalšie dáta.“

Druhé miesto v hackatone

3 miesto obsadil tím Incidental Minds, menovite: Boris Brnčal, David Vereš, Maťo Vančo a so zameraním na tému Mediálna Gramotnosť. Riešením je zmysluplná, zároveň zábavná digitálna hrá v 3D priestore, kde ako editor revidujete pravdivosť novinových článkov pripravených externými novinármi miestneho médiá a rozhodujete o ich publikovaní. Politická nálada v meste sa mení aj nezávisle od vašich článkov, tie však napomáhajú zmene jej tendencie. Na konci hry dostáva hráč vyhodnotenie aký režim by v jeho meste vyhral – demokratický alebo autokratický. A teda vyhodnotenie ako úspešne identifikoval dezinformácie.

Tomáš Očenáš člen poroty a zástupca startup komunity, CEO Campus cowork sa k priebehu hackatonu vyjadril: “Hackathon predčil naše očakávania. Mali sme tu oveľa viac hackerskych tímov ako býva na hackathonoch zvykom. Už 5 až 8 tímov dokáže priniesť veľmi kvalitné riešenia. Teraz sme mali 12 tímov. 9 ľudí nešlo domov a dokonca ani späť. Za necelé dva dní vymysleli veľmi kreatívne nápady, ktoré môžu pomôcť zmeniť našu krajinu k lepšiemu. Či už s podporou ministerstva MIRRI alebo bez.

Myslím si, že veľa tímov si spravila dobre základy na prototyp a produkty, ktoré vedia ponúknuť aj súkromnému sektoru. Samozrejme, teraz nastáva tá najdôležitejšia časť, implementácia víťazných riešení.

Našou úlohou ako inovačného startup centra bolo priniesť kvalitných hackerov, dizajnérov, kodérov, študentov, idea makerov na jedno miesto a vytvoriť hodnotné riešenia. Našu úlohu sme splnili. Už teraz sa teším na zvyšných 19 hackathon v spolupráci s MIRRI. Poďme ukázať, že vieme kvalitné využiť či už európske alebo lokálne peniaze z rozpočtov.”

Prečítajte si tiež

Značky: