Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nemecká federácia bobov, sánok a skeletonu (BSD) od roku 2010 pracuje aj s podporou technologického partnera BMW. Pri sánkovaní sa technologický transfer z automobilového výskumu, vývoja a výroby zameriava na dátami riadenú optimalizáciu komplexného systému sánok a športovcov.

Ide o meracie a simulačné metódy, ktoré sánkarom poskytujú nové možnosti pre individuálny vývoj a nastavenie ich saní, ako aj pre identifikáciu ideálnej stopy. Tento postup je už dlho pevnou súčasťou vývoja vozidiel a používa sa v motoristických pretekoch. Spoločnosť BMW Group a zväz BSD (Nemecká federácia bobov, sánok a skeletonu) spolupracujú od roku 2016 aj na úprave tejto technológie pre sánkovanie.

Špeciálne senzory nainštalované v saniach zaznamenávajú množstvo dynamických údajov na vytvorenie presnej rekonštrukcie tratí na ľadovej dráhe. Spolu s na mieru šitým vyhodnocovacím softvérom tvoria jadro inovatívneho a úspešného projektu. V tejto súvislosti spája svoje skúsenosti športovca bývalý juniorský majster sveta v sánkovaní Dr. Julian von Schleinitz so svojimi odbornými znalosťami dátového vedca v spoločnosti BMW Group. Na základe rokmi nazbieraných údajov vyvinul softvér, ktorý umožňuje určiť ideálnu pretekársku stopu a optimalizovať materiál a nastavenie športového vybavenia.

„Technologické znalosti a know-how spoločnosti BMW Group sú pre nás športovcov mimoriadne cenné,“ hovorí Felix Loch, ktorý už oslavoval svoj 14. titul, keďže majstrovstvá sveta už odštartovali šprintérske preteky. „Analýza založená na dátach je toho vynikajúcim príkladom, pretože výsledok sánkarských pretekov ovplyvňuje množstvo premenných. Systém merania a analýzy od automobilky BMW odhaľuje mnohé komplikované súvislosti a na základe údajov nám dáva šancu vyvinúť účinnejšie riešenia, ktoré sa následne premietajú do lepších výsledných časov.

Hodnotenie poskytnuté softvérom BMW Data Coach môže odhaliť veľa detailov, ktoré by inak mohli uniknúť aj skúsenému trénerovi s množstvom odborných znalostí: drobné chyby športovca, pretekárska dráha, ktorá je čo i len o chlp rýchlejšia, alebo nepatrné rozdiely medzi rôznymi nastaveniami sánok.

Súbor údajov narastá s každou jazdou, čo prináša stále presnejší simulačný model, ktorý dokáže predpovedať použitie nových komponentov a nastavení, alebo skúmať pracovné hypotézy. To umožňuje vykonávať efektívnu virtuálnu simuláciu mnohých verzií v komplexnom systéme sánok a športovcov, prípadne identifikovať a odporúčať aj tie najmenšie úpravy.

V sánkovaní sa počíta každý detail, pretože v konečnom dôsledku ide o šport, v ktorom sa po preťatí cieľovej čiary zobrazuje čas v tisícinách sekundy.

S podporou automobilky BMW ako hlavného partnera sú majstrovstvá sveta FIL v sánkovaní v Oberhofe domácim podujatím nemeckého tímu. BSD sa snaží pridať ich na zoznam svojich úspechov pred vlastnými fanúšikmi a od roku 2010 pracuje na dosiahnutí tohto cieľa aj s podporou technologického partnera BMW.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.