Spoločnosť chce rozšíriť výrobu vlastného hardvéru.

Americká spoločnosť sa v minulosti niekoľkokrát presvedčila, že sa jej nevyplatí spoliehať sa na iných výrobcov, vyrábajúcich modemy. Vzniknuté problémy musela preklenúť aj podvojným získavaním zdrojov, ktoré vyústili do patentových sporov. Tie spôsobili až pozastavenie predaja Apple zariadení na niektorých trhoch.

Práve aj z tohto dôvodu chce spoločnosť z Cupertina začať vyrábať modemy vo vlastnej réžii. Vývoj tohto modemu už začal pod vedením najpovolanejšej osoby, ktorá sa tejto funkcie mohla chopiť. Johny Srouji pôsobí v spoločnosti Apple od roku 2008, kedy sa stal vedúcim návrhárom čipov, pracujúcim na čipoch radu A a neskôr aj na vlastnom čipe, používanom v AirPods.

Apple sa častokrát spolieha aj na spoločnosť Intel

Je dôležité podotknúť, že nový modem od Applu nemôžeme očakávať v pripravovaných iPhone ešte ani počas roka 2019 a dokonca ich použitie je otázne aj v roku 2020. Vývoj bude pravdepodobne trvať roky s nákladmi, ktoré sa budú počítať v stovkách miliónov dolárov. Je to spôsobené hlavne tým, že modem bude musieť podporovať nielen všadeprítomné 4G siete, ale aj prichádzajúcu 5G technológiu.

Nakoniec sa táto investícia môže Applu aj vyplatiť niekoľkonásobne, nakoľko si Qualcomm účtoval 30 dolárov za modem a chcel aj ďalších 7,50 dolára za licenčné poplatky, čo malo za následok aj vyvolanie sporov medzi týmito dvoma spoločnosťami. V neposlednom rade treba spomenúť, že integrácia modemu do čipsetu je aj energeticky efektívnejšia.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Apple pred 11 rokmi predstavil prvý iPhone s „obrovskou“ 16 GB pamäťou

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.