DJI pomerne rýchlo po vydaní gimbálu OM4 prišlo s novou verziou tohto populárneho stabilizátora. Zisťovali sme jeho vylepšenia.

DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI OM5

OM5 je predovšetkým ľahký a skladný gimbál. Naozaj ho môžete nosiť so sebou, dá sa umiestniť do vrecka nohavíc. Aby sa s ním pohodlne pracovalo, súčasťou aplikácie DJI MIMO je aj názorný sprievodca čo máte ako robiť. To je veľmi šikovné. Aplikácia radí aj počas toho ako robíte náročnejšie operácie ako je dynamický zoom smerom von alebo dnu, prípadne pri natáčaní tzv. Story. To sú krátke videá, ktoré si urobíte aj bez toho, aby sme mali skúsenosti s natáčaním videa. Vybaviť ich môžete aj zvukovým sprievodom a záverečným podpisom. Aplikácia vtedy presne popisuje, čo máte kedy urobiť a ako majú vyzerať zábery. Výsledkom je krátke video plné efektov, ktoré ihneď môžete umiestniť na sociálnu sieť.

DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI OM5

To podstatné, prečo si kúpite tento gimbál je však práve stabilizácia videa, keď si robíte zábery podľa seba, ktoré neskôr postriháte do vlastného príbehu. A 3-osá stabilizácia je veľmi účinná, naozaj zábery vyzerajú ako z profesionálnej kamery.

OM5 má podobne ako OM4 magnetický držiak, čo umožňuje lepšiu skladnosť gimbálu, keď ho nepoužívate. Držiak je teda samostatný a môže sa stať, že ho stratíte. Predáva sa však aj osobitne za 22 eur. Existuje aj držiak, ktorý využijete aj v podobe svetla (49 eur).

DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI OM5

Úplnou novinkou je v prípade OM5 zabudovaná teleskopická tyč s dĺžkou 215 mm. Je to veľmi šikovné riešenie, ktoré umožňuje využiť netradičné polohy natáčania, Jednak sa dá vytiahnuť ale obsahuje aj kĺb na lepšie nastavenie vhodnej polohy. Pre natáčanie samého seba je OM5 mimoriadne vhodný. Je vybavený technológiou sledovania osoby alebo vozidla ActiveTrack 4.0. Spustiť a zastaviť video môžete aj gestom ruky. Priamo z OM5 môžete urobiť aj živé vysielanie.

DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
DJI OM5

Gimbál OM5 sa dá kúpiť v šedej a bielej farbe, k dispozícii je aj prenosná taška (19 eur). Súčasťou výbavy je aj trojnožka. Naše skúsenosti s týmto gimbálom sú veľmi dobré. Dá sa s ním pripraviť aj profesionálne video, a takto postupujeme v redakcii už často. Pokiaľ nemáte ešte gibál alebo máte povedzme Osmo Mobile 3 a starší model, je OM5 pre vás veľkým zlepšením a jeho nákup vám odporúčame.

Aplikácia DJI MIMOZdroj: TOUCHIT.sk
Aplikácia DJI MIMO

Na záver ešte poznámka. Ak používate systém Android, nezabudnite si aktualizovať aplikáciu DJI MIMO priamo na stránke výrobcu, teda DJI.com. Aktualizácia cez systém Google Play nefunguje správne. Pre iOS je všetko v poriadku, tento gimbál pracuje aj s novými telefónmi značky Huawei.

V aplikácii DJI MIMO pribudli funkcie na klonovanie osoby počas realizácie panoramatických fotiek, dynamický zoom a pod.

OM5 je úplná novinka a napr. aplikácia FiLMiC Pro ju zatiaľ na rozdiel od predchádzajúcich gimbálov od DJI nepodporuje. Očakávame, že táto podpora pribudne. Čisto mechanicky sa samozrejme dá plnohodnotne použiť už aj teraz.

Cena: 159 eur

Zapožičal: Xtreme

Galéria

  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • DJI OM5Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.