Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ojazdené automobily mohli Slováci v júni kupovať najčastejšie za 8 900 eur, čo je najmenej od januára. V júni bolo na trhu ponúkaných 56 181 áut, ktoré mali najazdených najčastejšie 170 000 km a boli desať rokov staré.

Skupina AURES Holdings, prevádzkovateľ autocentier AAA AUTO a Mototechna, kontinuálne sleduje inzertnú ponuku na všetkých piatich trhoch, kde pôsobí, už viac ako desať rokov a neustále vylepšuje analytické nástroje na spracovávanie dát. Vďaka tejto analýze dokáže prinášať relevantný obraz ponuky ojazdených automobilov na trhu. Už začiatkom roka dosiahli ceny ojazdených áut na Slovensku svoje maximum a postupne klesajú. V júni sa cena dostala už na 8 900 eur, čo je pokles oproti januáru o 900 eur. Klesá aj cena najobľúbenejších Škodoviek, ako je Octavia alebo elektrický Enyaq.

 „Hoci ekonomická situácia nielen na Slovensku, ale aj v Európe nie je zďaleka stabilizovaná, sekundárny automobilový trh sa postupne dostáva z krízy, a to aj napriek miernemu poklesu v ponuke, ktorý pozorujeme posledný polrok. Ceny ojazdených áut dosiahli už začiatkom roka svoje maximum a postupne klesajú, a to vďaka poklesu cien hlavne u najžiadanejších áut ako je napríklad Škoda Octavia alebo aj trebárs Enyaq,“ hovorí Petr Vaněček, co-CEO (spoločný generálny riaditeľ) AURES Holdings.

Poklesli aj ceny pri drahších modeloch áut. Napríklad BMW X5 mohli záujemcovia na celom slovenskom trhu zohnať najčastejšie o tristo eur lacnejšie ako v januári, konkrétne za 12 000 eur. Aj u slovákmi obľúbenej Škody Octavia cena za posledný mesiac klesala. „Najdrahšia Škoda Octavia bola tento rok v apríli, kedy stála najčastejšie 8 150 eur, v júni cena klesla už na necelých 7 990 eur,“ doplnil Petr Vaněček.

Pokles cien je badateľný aj pri elektromobiloch a hybridoch, ktoré svoje maximum dosiahli vo februári, keď sa elektromobily dali zaobstarať za 36 700 eur a hybridy za 26 300 eur, zatiaľ čo v júni už bola stredná hodnota ceny pri elektromobiloch 29 995 eur (pokles o 6 705 eur) a pri hybridoch 24 175 eur (pokles o 2 125 eur). Pokles ceny týchto vozidiel korešponduje prevažne s rastúcou ponukou. „Širšia ponuka pozitívne ovplyvňuje cenu áut, čo je s ohľadom na rastúci dopyt vítané. Keď sa potom pozrieme na jednotlivé modely, tak napríklad Tesla Model 3 a BMW i3, ktoré sú medzi Slovákmi najvyhľadávanejšími modelmi elektrických áut, od začiatku januára zlacneli, a to Tesla Model 3 o 4 240 eur a BMW i30 o 1 200 eur,“ upresnil Petr Vaněček.

V júni boli na slovenskom trhu najviac ponúkané modely áut Škoda Octavia, Volkswagen Golf, Škoda Fabia, Škoda Superb, Volkswagen Passat, BMW 3, Audi A4 alebo Audi A6. Z farieb dominovali štandardne strieborná, biela, čierna, červená, modrá a šedá.

Značky: