Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sony predstavuje nový významný program udeľovania cien za krátke filmy

Organizácia Creo s potešením oznamuje otvorenie súťaže Sony Future Filmmaker Awards, nového významného programu na udeľovanie výročných cien v oblasti krátkych filmov, ktorý je vstupnou bránou pre rozvoj špičkovej tvorivej práce. Cieľom súťaže, ktorú sponzoruje spoločnosť Sony a do ktorej je možné prihlásiť sa bezplatne,  je oceniť originálnych tvorcov z celého sveta, ktorí prinášajú nový pohľad na rozprávanie príbehov.

Tridsať vybraných filmárov, ktorí sa dostanú do užšieho výberu, poletí do Los Angeles na slávnostné odovzdávanie cien. To sa uskutoční 22. februára 2023 v Divadle Caryho Granta v historickom areáli štúdia Sony Pictures v kalifornskom Culver City. Víťazi šiestich kategórií, medzi ktoré patria aj kategórie Životné prostredie a Formát budúcnosti, budú vyhlásení počas tohto slávnostného večera. Súčasťou cien pre víťazov sú peňažné odmeny a rad digitálnej foto výbavy Sony. Víťazov vyberie porota zložená z popredných osobností, ktorej predsedá oceňovaný divadelný, televízny a filmový režisér Justin Chadwick.

Po slávnostnom večere sa všetkých 30 víťazov a účastníkov užšieho výberu zapojí do dvojdňových workshopov, panelových diskusií a premietania filmov, ktoré povedú vedúci pracovníci spoločnosti Sony Pictures a špičkoví odborníci vo svojich odboroch. Výnimočný dvojdňový program sa bude zaoberať širokou škálou tém od prípravy filmov po právne aspekty, cez prácu s talentovými agentúrami až po využitie najmodernejších technológií vrátane animácie a CGI. Táto neoceniteľná príležitosť podporuje kariérny rozvoj filmárov tým, že im poskytuje exkluzívny prístup a bezkonkurenčný pohľad do vnútorného fungovania filmového priemyslu.

Justin Chadwick, oceňovaný divadelný, televízny a filmový režisér, ktorý je zároveň predseda poroty, vyhlásil: „Vo filmovom priemysle v súčasnosti dochádza k veľkým zmenám: filmové štúdia hľadajú nových originálnych tvorcov, ktorí sa dokážu presadiť a nájsť nové spôsoby komunikácie s divákmi. Prostredníctvom súťaže Sony Future Filmmaker Awards hľadáme novú generáciu rozprávačov, ktorých práca dokáže zaujať, informovať, pobaviť a nadchnúť. Ak máte čo povedať a chcete, aby bol váš hlas počuť, my vás radi vypočujeme.“

Kenji Tanaka, vrchný viceprezident spoločnosti Sony Corporation, uviedol:„Cieľom spoločnosti Sony je ‚naplniť svet emóciami pomocou sily kreativity a technológie‘. Na spustení súťaže Sony Future Filmmaker Awards spolupracujeme so spoločnosťou Creo a sme naozaj nadšení tým, čo táto nová iniciatíva filmovým tvorcom ponúka. Táto iniciatíva totiž ďalej rozvíja naše poslanie podporovať nových tvorcov a príbehy, ktoré rozprávajú. Našim cieľom je odbúrať všetky bariéry kreativity a poskytnúť tvorcom nástroje a príležitosti, ktoré potrebujú na to, aby sa posunuli na vyššiu úroveň. Od prístupu k našim prvotriednym zariadeniam a popredným odborníkom až po najpokročilejšie a najinovatívnejšie technológie.

Scott Gray, zakladateľ a generálny riaditeľ organizácie Creo, povedal:„Sme nadšení, že môžeme otvoriť súťaž Sony Future Filmmaker Awards, ktorej cieľom je zviditeľniť a podporiť filmárov z celého sveta. Táto súťaž predstavuje pre filmárov jedinečnú príležitosť a prináša výnimočnú podporu ich profesijného rozvoja. Táto nová iniciatíva ďalej nadväzuje na doterajšie úspechy organizácie Creo pri vytváraní programov na podporu a rozvoj kariéry tvorcov a my sme vďační spoločnosti Sony za jej sponzorstvo a Justinovi Chadwickovi za jeho odborné vedenie v úlohe predsedu poroty.“

Súťaž Sony Future Filmmaker Awards zahŕňa nasledujúce súťaže a kategórie:

Súťaž pre tvorcov filmov (Filmmaker)

Súťaž pre tvorcov filmov oceňuje originálnych tvorcov, ktorí prinášajú nový pohľad na rozprávanie príbehov.

  • Tri kategórie: Fiction, Non-Fiction a Environment.
  • Prihlásené diela musia mať dĺžku 5 až 20 minút a môžu byť nakrútené na ľubovoľnom zariadení.
  • Do užšieho výberu sa dostane až 15 tvorcov filmov (maximálne 5 z každej kategórie).
  • Víťazi a všetci, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa môžu tešiť na cestu do Los Angeles, kde sa zúčastnia slávnostného odovzdávania cien a dvojdňového workshopu.
  • Traja víťazi jednotlivých kategórií navyše získajú 5 000 USD a kameru FX9 Cinema Line (plus objektív).

Študent filmovej školy (Student Filmmaker) 

Súťaž pre filmových študentov odmeňuje talentovaných tvorcov, ktorí čoskoro začnú formovať filmový priemysel.

  • Dve kategórie: Fiction a Non-Fiction.
  • Účastníci z celého sveta musia byť študentmi filmového odboru na registrovanej vysokej škole na úrovni diplomu alebo titulu.
  • Prihlásené diela musia mať dĺžku 5 až 20 minút a môžu byť nakrútené na ľubovoľnom zariadení.
  • Do užšieho výberu postúpi maximálne 10 osôb (maximálne päť z každej kategórie), čo zabezpečí zastúpenie rôznych kontinentov a rozmanitú škálu svetových talentov.
  • Víťazi a všetci, ktorí sa dostanú do užšieho výberu, odcestujú na slávnostné odovzdávanie cien do Los Angeles a následne sa zúčastnia aj dvojdňového workshopu.
  • Víťazi oboch kategórií a ich školy navyše dostanú celý rad digitálnej foto výbavy Sony.

Súťaž pre formát budúcnosti (Future Format)

Súťaž Future Format každoročne vyzve filmárov, aby reagovali na nové zadanie.

  • Zadanie na rok 2023 je, že všetky prihlásené diela musia byť nakrútené na smartfóne.
  • Prihlásené diela musia mať dĺžku 2 až 5 minút a môžu byť nakrútené akýmkoľvek chytrým telefónom.
  • Do užšieho výberu postúpi až päť súťažiacich.
  • Víťazi a všetci súťažiaci, ktorí sa dostanú do užšieho výberu, sa vydajú na cestu do Los Angeles, kde sa zúčastnia slávnostného odovzdávania cien a dvojdňového workshopu.
  • Víťaz kategórie navyše získa 2 500 USD a rad digitálneho foto vybavenia Sony.

Uzávierka všetkých prihlášok je 13. decembra 2022 o 14:00 hod (CET). Dvojdňový program workshopu sa uskutoční v štúdiách Sony Pictures v Culver City v Kalifornii 23. a 24. februára 2023. Zloženie poroty v prvom ročníku bude oznámené v septembri 2022.

Ďalšie informácie a prihlášky do súťaže nájdete na adrese: www.sonyfuturefilmmakerawards.com

Značky: