Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

BIM, alebo po slovensky Informačný model stavby, je technológia, pomocou ktorej dokážu architekti a projektanti naplánovať celú budovu v počítači ešte skôr, ako sa položí základný kameň. Tento model sa však s pomalým prenikaním do slovenského stavebníctva stáva veľmi užitočným nástrojom aj pri následnej správe budovy. A nehovoríme iba o novostavbách.

Náklady na služby spojené s údržbou a správou budov poznajú na Slovensku všetci, ktorí vlastnia svoje bývanie v panelákoch či bytových domoch, a rovnako aj prevádzkovatelia kancelárskych budov. Tieto náklady nepatria medzi najnižšie, obzvlášť vo veľkých mestách. Okrem cien náhradných dielov a prác ich zvyšujú aj prestoje, najrôznejšie zdržania a náhle havárie, ktoré je potrebné aj zdĺhavo lokalizovať a následne naplánovať opravu. Toto všetko zaberá drahý čas. Predstavte si však, že by bolo možné vytvoriť model budovy, v ktorej bývate či pracujete. Údržba by s predstihom videla, kde vznikajú riziká a aké diely budú čoskoro potrebné pri údržbe. Ak by napriek tomu došlo k havárii, softvér by podľa následkov dokázal lokalizovať príčinu. Znie to možno ako úryvok zo sci-fi seriálu, ale dnes je to už jednoduchšie, ako by sme si mysleli.

Jeden model pre všetkých?

Slovensko patrí medzi krajiny, kde sa bytové domy v minulosti stavali podľa jednotných projektov. Ak by bolo možné vytvoriť modely podľa zachovaných pôvodných plánov, dali by sa využiť pri údržbe v celej krajine, podobne ako v Českej republike.

BIM modelovanie na údržbu budov sa už na Slovensku využíva. Jedným z priekopníkov je budova známeho obchodného domu Aupark v Bratislave a postupne sa pridávajú ďalšie stavebné projekty. Ako sa investori zoznamujú s BIM modelovaním počas prípravy a výstavby, začínajú digitálny model využívať aj pri správe svojich budov. Skúsenosti s digitalizáciou stavebníctva tak narastajú aj na Slovensku.

Šetrenie nákladov aj času

Podľa publikácie Key studies pre facility management ušetrí BIM ročne 3,5 až 5 percent nákladov na údržbu a energie. Model šetrí najmä čas a efektivita sa veľmi rýchlo prejaví na kvalite života. Napríklad, už v predstihu je možné naplánovať rekonštrukciu fasády. Projektant vie vďaka softvéru na niekoľko kliknutí zistiť, koľko materiálu bude presne potrebovať, a nenakúpi ho zbytočne veľa. Rovnako rýchlo vie zistiť, koľko sa pri prácach spotrebuje energie, koľko hodín práce potrvajú, a to všetko musí zohľadniť dodávateľ celej rekonštrukcie. Rovnako to platí, ak správca budovy bude chcieť fasádu len umyť. Model rýchlo ukáže správcovi, aký rozsah prác je skutočne potrebný a koľko to skutočne bude stáť. To všetko pocítia majitelia bytov na výške platieb, ale aj na skrátenej dobe, kedy musia znášať stavebné nepohodlie.

Programátor v bytovom družstve…

…ani zďaleka nebude potrebný. “Závisí to od výberu vhodného softvéru na správu budovy a rozsah dokumentácie. S aplikáciou PlanRadar dokáže mať správca jednoduchý a intuitívny prehľad priamo v smartfóne. Dodávatelia softvéru tiež často poskytujú aj kurzy na ovládanie svojich systémov,” vysvetľuje Ivan Petráš, odborník na digitalizáciu v spoločnosti PlanRadar, ktorej aplikáciu využívajú stavebné a správcovské spoločnosti počas celej životnosti budov. “Vytvorenie modelu a spracovanie dokumentácie si, samozrejme, vyžaduje skúseného odborníka. Následne však už správcovskú aplikáciu dokáže používať naozaj ktokoľvek, kto je ochotný sa zaškoliť,” dodáva Petráš. Digitalizácia správy budov by tak šetrením nákladov dokázala viac sprístupniť vlastné bývanie, najmä vo väčších mestách.

Značky: