Spoločnosť Corning predstavila novú generáciu skla pre smartfóny.

Počas rokov sa nezvyšuje iba výkon smartfónov, ale aj ich ochrana. Keďže displeje sa vyvinuli do skutočne veľkých rozmerov, tak aj popredný výrobca skiel na ich ochranu sa musel vysporiadať s viacerými výzvami. Je to aj preto, že veľké displeje sú náchylnejšie na poškodenie pri páde, a celkovo sú veľmi namáhané. Netreba snáď ani zdôrazňovať, že na svojich smartfónoch neradi vidíme škrabance. 

Podľa spoločnosti Corning je dnes priemerný smartfón o 10 % väčší a o 15 % ťažší ako pred štyrmi rokmi. Väčšia hmotnosť sa rovná väčšej sile pri dopade telefónu na zem, a to problém ešte znásobuje. V oblasti displejov, a predovšetkým ich ochrany, výrobcovia prešli veľmi dlhú cestu. Predovšetkým spoločnosť Corning musela neustále zlepšovať zloženie skiel Gorilla Glass, aby telefóny boli nielen odolnejšie, ale aby tieto sklá boli aplikovateľné na rôzne tvary smartfónov.

Gorilla Glass Victus 2Zdroj: GSMArena
Gorilla Glass Victus 2

Spoločnosť za ostatné roky najväčší pokrok zaznamenala práve s prvou generáciou skla Victus. V roku roku 2021 uviedla verziu Plus, pričom teraz sme sa dočkali jej pokračovania – skla Gorilla Glass Victus 2. Aj pri novej generácii sa spoločnosť zamerala na tvrdé pády na betón alebo asfalt. Je to pochopiteľné, keďže v interiéri väčšinou veľké poškodenia displeja nehrozia. Veľkým problémom sú tvrdé vonkajšie povrchy. Nové sklo pritom vydrží pád na betón z výšky jedného metra. Pokiaľ vám telefón s týmto sklom niekedy v budúcnosti spadne na asfalt, tak sklo by malo prežiť pád z výšky až dvoch metrov.

Pokým sklo Victus znamenalo rovnováhu medzi odolnosťou proti pádu a poškriabaniu, tak Victus 2 si zachovala odolnosť proti pádu na drsný povrch pri zachovaní odolnosti proti poškriabaniu. Očakáva sa, že smartfóny so sklom Gorilla Glass Victus 2 sa dostanú na trh v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.