Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ako naštartovať rozvoj digitálnej ekonomiky, kultivovať mladé talenty či pomôcť technológiám chrániť naše životné prostredie – deviaty ročník Európskeho dňa inovácií sa niesol pod hlavičkou motta „Innovate for Sustainable Europe“. Témou debát boli súčasné aj budúce trendy v IKT, no aj digitálna infraštruktúra udržateľnej Európy budúcnosti.

Udalosť, na ktorej sa vo Viedni zišli zástupcovia popredných hráčov sektora IKT, univerzít, vedeckej obce a vládnych inštitúcií, bola venovaná najmä inováciám a konceptom, ktorými spoločnosť Huawei pomáha v Európe, konkrétne v Rakúsku.

Dúfam, že spoločnosť Huawei bude v Rakúsku naďalej prispievať k inováciám a ekologickým riešeniam. Poďme sa spolu snažiť o vytvorenie pokojného, úspešného a krásneho Rakúska, no aj Európy,“ povedal bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer.

Tech4All Guardian

Na Európskom dni inovácií 2021 predstavila spoločnosť Huawei celý rad projektov, ktorých cieľom je napomôcť k zmierneniu negatívnych vplyvov sektora IKT na životné prostredie. Jedným z nich je aj iniciatíva TECH4ALL, združujúca mimovládnu organizáciou Rainforest Connection (RFCx), chrániacu biodiverzitu v Amazónii, s organizáciami v Grécku, ktoré pomocou starších telefónov a umelej inteligencie chránia pred pytliakmi ohrozené kamzíky v tiesňave Aoos. Huawei pri tejto príležitosti oznámil štart nového projektu Tech4All Guardian, v rámci ktorého bude spolupracovať s Viedenskou univerzitou a RFCx na výskumnom projekte v národnom parku Seewinkel, pri Neziderskom jazere. Tento projekt bude pomocou inteligentných softvérových systémov Huawei skúmať dopady zmien klímy na biodiverzitu a na základe týchto dát vyvíjať nové opatrenia na ochranu životného prostredia.

Inteligentné poľnohospodárstvo vďaka 5G

Na dni inovácií nechýbalo predstavenie nových riešení a doterajších úspechov v rôznych sektoroch, najmä tých, do ktorých postupne preniká 5G. Príkladom je využívanie robotov pripojených na 5G vo viedenských nemocniciach, či výstavba prvého európskeho plne digitalizovaného železničného uzla v Maďarsku. Svoj projekt má Huawei aj v rakúskom Linzi, kde sú na modernizáciu poľnohospodárstva využívané drony.

Program štipendií na podporu talentov

Rozvoj mladých talentov a ich odborných znalostí v odvetví IKT je obrovskou príležitosťou na rýchlu digitalizáciu Európy. „Digitálna Európa by mala mať kvalifikovanú pracovnú silu. Spolupráca medzi spoločnosťami a univerzitami je dobrý spôsob, ako to dosiahnuť. Spolupráca pomáha posúvať vedu dopredu a tiež podporuje rozvoj priemyslu,“ uviedol Phillip Gan, prezident Huawei pre strednú, východnú Európu a severský región. Za posledných 10 rokov Huawei vyškolil viac ako 30 000 profesionálov v Európe, a to najmä prostredníctvom vzdelávacích programov typu Seeds for the Future. „Počas nasledujúcich piatich rokov chceme investovať ďalších zhruba 35 miliónov eur do kultivácie európskych talentov. Program tak bude prínosom pre 500 000 ľudí,“ dodal Gan.

Pri príležitosti Dňa inovácií spoločnosť predstavila nový štipendijný program Seeds for the Future Scholarship, pričom len prostredníctvom tohto štipendia sa Huawei zaviazala investovať 2,5 milióna EUR do vzdelávania študentov v Európe a zvyšovania ich kvalifikácie v odvetví IKT.

Podpora vývojárskych inovácií

Ekosystém Huawei Mobile Services (HMS) v posledných mesiacoch naďalej upevňuje svoju pozíciu tretieho najväčšieho mobilného ekosystému na svete. V súčasnej dobe pokrýva 5,1 milióna registrovaných vývojárov s viac ako 730 miliónmi aktívnych užívateľov mesačne. Jeho súčasťou sú aj balíčky HMS Core 6, ktoré sú navrhnuté tak, aby pomohli vývojárom pokryť rastúcu potrebu inteligentných funkcií aplikácií. Do konca 3. štvrťroka 2021 bolo podľa Huawei v AppGallery viac ako 173 000 integrovaných aplikácií HMS Core, čo predstavuje medziročný nárast o 81 %.

Na Európskom dni inovácií došlo aj k vyhláseniu európskych víťazov súťaže Huawei HMS App Innovation, v rámci ktorej sa stretlo 4 000 tímov z viac ako 200 krajín. Účastníci intenzívne pracovali na vytváraní inovatívnych a funkčných aplikácií, pričom skúmali, kam môže viesť budúcnosť digitálnej inteligencie. Zhruba 600 tímov tiež súťažilo o cenu HMS Tech Women’s Award, čo je nová kategória. Jej cieľom je podporovať výnimočné ženy vo svete technológií a pomáhať im na ceste k úspechu v tomto odvetví.

Značky: