Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na medzinárodnej výstave obranného priemyslu IDEB 2021 v Bratislave sa predstavia viaceré novinky od domácich expertov na IKT a kyberbezpečnosť. Aliter Technologies tu odbornej verejnosti ukáže niekoľko nových unikátnych technologických riešení, akým je napríklad trinásťmetrová vzducholoď SILWA (Silent Watcher) slúžiaca na monitorovanie územia, druhá generácia dronového virtuálneho stožiara VIMA (Virtual Mast), či komunikačné zariadenia pre taktické jednotky.

Úspešná slovenská IKT spoločnosť Aliter Technologies na IDEB 2021 prinesie ukázať niekoľko nových technologických riešení z domácej kuchyne, ktorými chce pritiahnuť pozornosť záujemcov z domova i zahraničia. Odbornej verejnosti tu predstaví niekoľko nových technologických riešení, ako je napr. prenosný IKT modul pre rýchle vybudovanie dočasného miesta riadenia v extrémnych podmienkach, B2R Manet IP rádio pre vysokorýchlostnú rádiovú komunikáciu určenú taktickým jednotkám, ako aj už spomenutý vzdušný monitorovací prostriedok SILWA (Silent Watcher) či druhú generáciu virtuálneho stožiara VIMA (Virtual Mast).

Sme radi, že sme opäť súčasťou tohto mimoriadne dôležitého a zaujímavého podujatia. IDEB je miesto, kde sa stretáva odborná verejnosť a kde máme šancu osloviť domácich i zahraničných partnerov a ukázať im jedinečné produkty, ktoré na Slovensku pod taktovkou Aliter Technologies vznikajú,“ uviedol Pavol Gálik, Riaditeľ divízie Špeciálnych systémov spoločnosti Aliter Technologies.

Jedným z takýchto unikátov je aj 13,5 m dlhá, héliom plnená vzducholoď SILWA, ktorá umožňuje tichý letecký monitoring a prieskum terénu.SILWA sa môže používať v širokej škále vojenského a civilného využitia. Má totiž výkonný kamerový systém pre využitie cez deň i v noci a integrované najmodernejšie komunikačné technológie,“ vysvetľuje Ervin Haramia z Aliter Technologies.

Modernizovaná 2. generácia vzducholode SILWA z dielne slovenskej IKT spoločnosti umožní väčšiu užitočnú záťaž, dlhšiu dobu letu, autonómnu navigáciu podľa letového plánu, či napríklad schopnosť pokojného visenia a pristátia na obmedzenej ploche, a to aj v autonómnom režime.

VIMA (Virtual Mast) je dronové riešenie náhrady klasických mechanických stožiarov, ktoré sú používané ako nosiče kamier, antén, rádií a prípadne aj iných zariadení a senzorov pri ich taktickom nasadení. „VIMA zlučuje moderné technológie s požiadavkami zákazníka na rýchle vybudovanie miest, kde je nutné zabezpečiť inštaláciu rôznych typov zariadení, ako sú napríklad rádio, kamera a pod. do omnoho väčšej výšky ako je klasický mechanický stožiar, čím sa dosiahne maximálna efektivita pokrytia a využitia týchto zariadení,“ vysvetľuje Ervin Haramia a dodáva: „Naša VIMA vyletí niekoľko násobne vyššie, než je možné postaviť stožiar a na jej uvedenie do prevádzky stačí iba jedna osoba na rozdiel od celého tímu pri stavaní mechanického stožiaru. Unikátnou vlastnosťou je taktiež možnosť rýchleho vloženia a nesenia rádiových technológií od rôznych svetových výrobcov. Využiť ju možno napríklad pri prírodnej katastrofe alebo pri monitorovaní davu ľudí, vďaka čomu má širokospektrálne využitie.“

Všetky novinky bude Aliter Technologies vystavovať v Hale B1 v priestoroch bratislavskej Incheba Expo v stánku č. 203.

Značky: