ScreenStick je neobvyklé príslušenstvo, ktorého úlohou je zlepšiť zážitok z hrania na telefónoch a tabletoch. Koncept je jednoduchý – na dotykovú obrazovku pripevníte miniatúrny joystick a pomocou neho kontrolujete dianie na displeji. Ovládanie zabezpečuje špeciálny materiál, ktorý sníma aj dotyková obrazovka.

To v praxi znamená, že mobilné zariadenie reaguje na pohyb spodnej plochy joysticku rovnako, ako keby ste pohybovali prstom. Ovládanie joystickom je však pohodlnejšie a prirodzenejšie, v porovnaní so šúchaním palcom po displeji.

screenstick_3

Spodná plocha má priemer 35 mm, čo je, podľa nás, optimálna veľkosť. Plocha je, v porovnaní s palcom, o poznanie väčšia, avšak používanie joysticku je pohodlné. Teoretické problémy sa môžu vyskytnúť, ak príslušenstvo použijete na telefónoch s menšou obrazovkou. V tomto prípade zaberá joystick príliš veľa miesta a buď iba zakrýva veľkú plochu, alebo aj znemožňuje prístup k ostatným tlačidlám. Je to však relatívne, v závislosti od hry. Joystick môžete využiť aj na ovládanie bezpilotných lietadiel pomocou mobilnej aplikácie a v tomto prípade vám nebude vadiť, že príslušenstvo zaberá značnú časť obrazovky.

Čo sa hrania týka, ScreenStick odporúčame ako doplnok k tabletom. Zobrazovacia plocha týchto mobilných zariadení je dostatočne veľká a joystick svojimi rozmermi negatívne neovplyvňuje používateľský zážitok. Na 7-palcových zariadeniach je používateľský zážitok dobrý, optimálny je v prípade 8 a 10-palcových tabletov.

screenstick_2

Príslušenstvo sme skúšali pri hraní viacerých hier. Ocenili sme ho najmä pri strieľačkách. Hranie titulov Modern Combat a Dead Trigger bolo vynikajúce. Vyskúšali sme aj FIFU, avšak v tomto prípade nebol výsledok optimálny. FIFA totiž umožňuje aktivovať niektoré akcie aj dotykom kdekoľvek na obrazovke a nakoľko je virtuálny joystick menší ako ten skutočný, sem-tam hra nesprávne rozpoznala náš „dotyk“. Nie je to však problém zariadenia, ale dizajnu hry. ScreenStick má dobrý koncept, avšak nečakajte, že ho využijete v každej hre.

Zariadenie sme testovali na telefónoch a tabletoch s ochranou fóliou na skle a takisto aj bez nej. Používateľský zážitok a reakcie na pohyb joysticku boli vo všetkých prípadoch totožné. Potešilo nás, že ScreenStick nepoškriabal displej. Príslušenstvo odporúčame, ak často hráte na tablete FPS a akčné hry a vadí vám dotykové ovládanie palcom. Hranie pomocou ScreenSticku je v tomto smere určite pohodlnejšie.

Cena: 16 EUR
Zapožičal: ScreenStick.com

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit