Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa prieskumu spoločnosti Huawei časť Európanov doma zhromažďuje staré telefóny, lebo netušia, že je možné ich recyklovať.

Až jeden z piatich opýtaných nevie, že jeho telefón je recyklovateľný. Ekológia sa pritom aj vo svete technológií stáva jednou z popredných tém, na ktoré reagujú aj výrobcovia smartfónov. Huawei nie je výnimkou: jeho aktuálny top model Mate 40 Pro je najekologickejším telefónom, aký kedy spoločnosť vytvorila.

Huawei si nechal vypracovať prieskum s cieľom zistiť, aký názor prevláda medzi ľuďmi v otázke ekologickej udržateľnosti. Výsledky ukázali, že každý štvrtý európsky spotrebiteľ si želá, aby do roku 2025 úplne vymizli plastové obaly.

Plasty však nie sú jediným problémom – až 71 % populácie by uvítalo, keby súčasťou balenia spotrebičov nebola ani obsiahla papierová dokumentácia. Huawei pri svojom najnovšom smartfóne preto zredukoval obsah návodu na použitie o 90 %. Vďaka novej digitálnej záručnej karte sa užívatelia ľahko dostanú k všetkým potrebným dokumentom pomocou QR kódu, súbory sú tiež k dispozícii na stiahnutie na webe Huawei. Pribalený manuál bol zredukovaný z 340 stránok na 44. Zákon síce v súčasnosti neumožňuje úplné odstránenie papierového návodu, Huawei sa však napriek tomu uberá smerom budúcich trendov.

Ďalšie zistenia výskumu:

  • Len polovica (55 %) spotrebiteľov recykluje každý deň, čo potvrdzuje, že k dosiahnutiu plne cirkulačnej ekonomiky vedie ešte stále dlhá cesta.
  • Takmer štvrtina opýtaných (23 %) uviedla, že najväčšou prekážkou v recyklácii je zmätok v tom, čo možno a nemožno recyklovať. Mnohé bežne používané veci, ako sú potravinové fólie, mastné škatule od pizze či obaly od čipsov sú, napriek prevládajúcemu opačnému názoru, recyklovateľné.
  • Až 20 % ľudí tiež priznalo, že starú elektroniku namiesto recyklácie jednoducho vyhadzuje.
  • A 1 % opýtaných dokonca pripustilo, že doma zhromažďuje viac ako 10 starých telefónov, pričom 1 z 5 opýtaných netuší, že je jeho smartfón recyklovateľný.

Menej plastu a viac ekologických materiálov

V balení top smartfónu Huawei Mate 40 Pro nájdete v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi o 28 % menej plastu a o 90 % menej papierovej dokumentácie. Celkovo tak balenie Mate 40 Pro obsahuje len 3,8 % plastu.

Huawei vylepšil aj iné ekologické prvky telefónu Huawei Mate 40 Pro. Obaly top smartfónu Huawei využívajú plne rozložiteľný atrament zo sójových bôbov, namiesto atramentu na báze rop. Pomáhajú tak znížiť produkciu karcinogénov a nebezpečných organických látok, ktoré sú hlavným zdrojom znečistenia v životnom prostredí.

Od roku 2013 podnikla spoločnosť Huawei  niekoľko krokov k vytvoreniu ekologickejšej budúcnosti. Medzi ne patri znižovanie emisií, investície do obnoviteľných materiálov, podpora programu udržateľného rozvoja OSN a recyklácia či opätovné využitie odpadu.

Spoločnosť Huawei takisto od roku 2013 intenzívne využíva bioplasty, a tiež pomáha znižovať znečistenie a negatívne dopady výroby plastov na báze ropy na životné prostredie. Viac ako 30 % použitých bioplastov pochádza z ekologického ricínového oleja, ktorý znižuje emisie oxidu uhličitého o 62,6 %. Od roku 2018 znížila spoločnosť Huawei produkciu emisií o 612 ton.

Dajte starému telefónu ďalšiu šancu

Len v minulom roku firma recyklovala 1 468 ton odpadovej elektroniky a tento rok má našliapnuté k recyklácii viac ako tritisíc ton. Huawei taktiež znovu využil 86 % zariadení vrátených na recykláciu v roku 2019. Čo sa týka energetickej účinnosti, tá sa medzi rokmi 2015 a 2019 u všetkých produktov Huawei zvýšila až o 50 % a vďaka využitiu solárnej energie spoločnosť znížila emisie uhlíka o 89-tisíc ton.

Huawei tiež tvrdo pracuje na servise a opätovnom uvedení svojich produktov do prevádzky – 3 030 servisných centier po celom svete umožňuje dať aj staršiemu telefónu po uplynutí záručnej doby ďalší život.

Huawei ponúka aj trade-in službu, ktorá umožňuje odkúpiť staré telefóny priamo výrobcom. Na Slovensku zatiaľ nie je dostupná, no využiť ju už môžu zákazníci Huawei napríklad v Poľsku či Bulharsku. Od roku 2015 si už viac ako 500-tisíc použitých telefónov našlo nových majiteľov vďaka tejto službe.

“Zelený” smartfón Huawei Mate 40 Pro si môžete zakúpiť aj na Slovensku, a to dokonca vo vianočnej akcii. U operátorov Orange a Telekom ho nájdete za cenu 1 199 eur. Pri kúpe získate prémiové smart hodinky Huawei Watch GT 2 Pro v hodnote 299 eur. Špeciálna ponuka platí do konca roka.

Značky: