Víťaz neprekvapí. Čím väčšia kapacita batérie, tým dlhšia výdrž.

Pokémon GO je náročný na výdrž batérie. Aplikácia spotrebováva energiu rýchlo, pretože neustále využíva GPS. Veľkým žrútom je aj displej, ktorý má väčšinu času nastavený maximálny jas – aby ste počas slnečného dňa niečo na obrazovke vôbec videli.

Nie je prekvapením, že popularita mobilnej hry sa podpísala pod výrazný nárast predaja powerbánk. Tie sú jedným riešením problému. Druhým riešením je kúpa telefónu s „veľkou batériou„. V redakcii sme testovali niekoľko telefónov a hoci sme sa pôvodne chceli zamerať iba na smartfóny s minimálne 3500 mAh batériou, nakoniec sme do testu zakomponovali aj modely s menším akumulátorom. Pre porovnanie.

PowerBankyl-1_nowat

S niektorými telefónmi zvládnete chytanie Pokémonov aj bez powerbanky

Ako sme testovali?

Telefóny sme testovali počas samotného hrania. Hrali sme na jedno posedenie, ktoré trvalo v rozmedzí 40 minút až jeden a pol hodiny. Porovnali sme stav batérie na začiatku hrania a po skončení testovania. Výsledný čas, ako dlho môžete hrať na jedno nabitie, je teda približný. Môžu sa objaviť určité odchýlky za predpokladu, že by sa batéria napr. rýchlejšie vybíjala pri poklese pod 30% kapacity. Cieľom tohto článku však nie je priniesť vedecky presné výsledky, ale ilustračné hodnoty, pomocou ktorých si dokážete spraviť prehľad o približnej výdrži a odhadnúť, či budete potrebovať powerbanku alebo nie. Alebo si rýchlo spočítate, či má zmysel ísť s polovicou batérie na polhodinový lov alebo budete radšej šetriť zostávajúcu energiu.

Článok má takisto pomôcť pri prípadnom výbere nového telefónu. Netvrdíme, že si máte kupovať práve tie smartfóny, ktoré sme testovali. Informáciu o kapacite batérie však nájdete prakticky pri každom telefóne a môžete ju teda porovnať s testovanými zariadeniami. Iné rozlíšenie displeja môže samozrejme ovplyvniť výdrž, avšak približnú predstavu získate.

pokemongo_nowat

Telefóny sme zoradili podľa výdrže batérie, od najdlhšej:

Acer Liquid Zest Plus (5000 mAh)

Novinka od spoločnosti Acer sa dostane do predaja koncom augusta. My sme mali k dispozícii predfinálnu vzorku. Telefón má vo výbave 5,5-palcový displej s rozlíšením 1280 × 720, procesor MediaTek MT6735 a 2 GB RAM / 16 GB úložisko.

Acer Liquid Zest Plus nás zaujal 5000 mAh batériou, ktorú má vo výbave. Podobnú kapacitu ponúka aj ASUS ZenFone Max, ktorý však v dobe testovania nepodporoval aplikáciu Pokémon GO. Hra by mala byť najnovšie kompatibilná už aj so zariadeniami s procesormi od Intelu, kompatibilitu so ZenFone Max sme nemali možnosť otestovať.

Voľba preto padla na novinku od Aceru. Telefón nesklamal. Kombinácia HD rozlíšenia s 5000 mAh batériou sa podpísala pod bezkonkurenčný výsledok. Aplikácia počas 90-minút hrania spotrebovala 27% batérie, čo znamená, že na jedno úplné nabitie by mal telefón zvládnuť prevádzkovať hru Pokémon GO až 5,5 hodiny.

Čo sa samotného hrania týka, procesor MediaTek MT6735 má svoje obmedzenia z hľadiska výkonu. Prejavuje sa to tým, že aplikácia nebola v niektorých momentoch úplne plynulá. Pokémonov však bolo možné chytať bez väčších problémov. Acer Liquid Zest Plus sa bude predávať za 179 eur.

Huawei Mate 8 (4000 mAh)

Huawei Mate 8 sme recenzovali dávnejšie. Pred pár dňami sme zverejnili aj video, v ktorom hodnotíme dojmy z dlhodobého používania. Telefón má vo výbave 6-palcový displej s Full HD rozlíšením, procesor Kirin 950, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Batéria má kapacitu 4000 mAh, čo je aj dnes považované za nadštandardnú výbavu.

Počas nášho testovania „stratila“ batéria 18% energie počas 42 minút. V praxi to znamená, že na jedno nabitie by mala aplikácia fungovať necelé 4 hodiny – 3 hodiny aj 50 minút.

Voči samotnému hraniu nemáme pripomienky, Mate 8 je výborný a všestranný telefón. Chválime jas displeja vonku, veľkú zobrazovaciu plochu a plynulé hranie bez spomalení vďaka výkonnému procesoru. Problémy sme nemali ani s GPS signálom. Telefón sa na Slovensku predáva na úrovni 499 až 599 eur.

Moto X Force (3760 mAh)

Nerozbitný telefón Moto X Force sme vypýtali od spoločnosti Lenovo na test kvôli kapacite batérie. 3760 mAh je hodnota, ku ktorej sa blížia viaceré dnešné telefóny. Moto X Force má vo výbave procesor Snapdragon 810, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Takisto ponúka 5,4-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1440.

Vyššie rozlíšenie však negatívne neovplyvnilo výdrž batérie. X Force je v tesnom závese za Mate 8, hoci má menšiu kapacitu batérie. Počas hodinového hrania sme spotrebovali 27% batérie. Pokémon GO môžete na jedno nabitie hrať 3 hodiny aj 40 minút vkuse.

Pri hraní nám nefungovalo korektne GPS, našu lokalitu ukazovalo 30 metrov vľavo od skutočnej polohy. Je možné, že išlo o chybu testovacieho kusu. Cena telefónu začína na úrovni 689 eur. Dôvodom je jeho odolnosť.

iPhone 6s Plus (2750 mAh)

Do testu sme zaradili aj zástupcu platformy iOS. iPhone 6s Plus ponúka väčšiu batériu s kapacitou 2750 mAh, 5,5-palcový Full HD displej a procesor Apple A9. Výhodou telefónu je najmä vynikajúca optimalizácia operačného systému, čo je dané uzavretosťou platformy. Pri pohľade na kapacitu batérie treba uznať, že nám v teste chýba Android telefón s akumulátorom na úrovni 3000 – 3500 mAh.

Späť k iPhonu. Pri hraní Pokémon GO sme zaznamenali spotrebu 30% za jednu hodinu. Na jedno nabitie sa teda môžete hrať 3 hodiny aj 20 minút.

K zariadeniu samotnému nemáme pripomienky. Aplikácia fungovala spoľahlivejšie v porovnaní s telefónmi s Androidom. Oceňujeme silný maximálny jas displeja telefónu, rýchle GPS a vynikajúci výkon. iPhone 6s Plus sa predáva s cenou od 789 eur.

Na fotkách je štandardný model iPhone 6s

Lenovo Vibe K5 Plus (2750 mAh)

Vibe K5 Plus je šikovný telefón strednej triedy s dobrou výbavou. Poteší aj batéria s kapacitou 2750 mAh. Telefón má 5-palcový Full HD displej, procesor Snapdragon 616 a 2 GB RAM / 16 GB úložisko.

Počas 84 minútového hrania sme namerali spotrebu batérie na úrovni 53%. V prípade 100% batérie tak telefón ponúka hranie počas 2 hodín a 38 minút. K samotnému hraniu nemáme pripomienky, aj plynulosť hry bola dobrá. Telefón sa predáva za cenu od 189 eur.

Sony Xperia X (2620 mAh)

Najmenšiu kapacitu batérie v teste má Sony Xperia X, ktorá vďaka Stamina režimu ponúka až dvojdňovú výdrž. V prípade aplikácie, ako je Pokémon GO, však Stamina moc nepomôže a 2620 mAh akumulátor pocíti svoje limity.

Smartfón má 5-palcový Full HD displej, procesor Snapdragon 650 a 3 GB / 32 GB RAM. V rámci testovania sme namerali priemernú spotrebu 1% batérie za 1,5 minúty. V prípade úplného nabitia tak telefón poslúži na chytanie Pokémonov počas 2,5 hodiny.

Xperiu X z hľadiska používania chválime. Pri hraní sme ocenili najmä rýchle reakcie systému, bezproblémové GPS a silný maximálny jas displeja. Cena sa pohybuje na úrovni 560 eur.

Namerané hodnoty:

Model telefónuAcer Liquid Zest PlusHuawei Mate 8Moto X ForceiPhone 6s PlusLenovo Vibe K5 PlusSony Xperia X
Displej a rozlíšenie5,5 / 1280 × 7206 / 1920 × 10805,4 / 2560 × 14405,5 / 1920 × 10805 / 1920 × 10805 / 1920 × 1080
Kapacita batérie5000 mAh4000 mAh3760 mAh2750 mAh2750 mAh2620 mAh
Nameraná výdrž5:303:503:403:202:382:30
Cena179 eur549 eur689 eur789 eur189 eur560 eur

Verdikt TOUCHIT

Výsledky nášho testovania vo všeobecnosti neprekvapili, ale aj tak poukázali na niekoľko zaujímavých faktov. Výdrž smartfónu Acer Liquid Zest Plus je naozaj vynikajúca a je zábavné sledovať porovnanie iPhonu a telefónu s Androidom s tou istou kapacitou batérie. iPhone dosiahol o 39% dlhšiu výdrž pri hraní a to nie je zanedbateľný rozdiel. Nehovoriac o tom, že má vyšší maximálny jas.

V prípade ostatných telefónov sú výsledky viac-menej chronologické. Pri Android telefónoch s batériou s kapacitou menej ako 3000 mAh je fajn mať poruke powerbanku, ak chcete ísť loviť Pokémonov po pracovnom dni. Jedna vec je testovanie v ideálnych podmienkach, kedy máte k dispozícii plne nabitú batériu a môžete sa hrať 2,5 hodiny. Druhá vec je, keď idete z roboty, zabudli ste si nabiť telefón a ostáva vám tretina batérie, pričom máte pred sebou hodinovú cestu domov a viete, že budete potrebovať telefonovať alebo využiť mobilný internet.

Prečítajte si aj:

Pokémon GO: Tipy, triky a všetko, čo potrebujete vedieť (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit