Pandemický rok 2020 je za nami a môžeme hodnotiť, ako sa táto situácia podpísala na predaji smartfónov.

Michal Korec, Telekom

Michal Korec, Telekom

Celkovo sa smartfóny na Slovensku v roku 2020 predávali  dobre. Ľudia prišli na to, že sa dajú dobre využiť aj pri video komunikácii. Pripomeňme, že Telekom už prevádzkuje komerčne 5G sieť a to tiež ovplyvňuje výber telefónov do siete tohto operátora.

Aktuálne pokrytie je pre Bratislavu, postupne sa pridávajú jednotlivé mestské časti a v záujem Telekomu je prinášať 5G telefóny aj v cenovej relácie pod 300 eur. Ako sme zistili, predaj 5G telefónov od spustenia tejto siete výrazne narástol. 5G sieť sa samozrejme pripravuje aj pre ďalšie mestá na Slovensku, v redakcii očakávame, že to bude Žilina, Košice, pravdepodobne aj Banská Bystrica a Trnava.

Rebríček pripravil hovorca Telekom pre služby a financie, Michal Korec.

Víťaz môže byť len jeden

Poďme ale na konkrétne výsledky. Víťazom v zápase o najlepšieho výrobcu za rok 2020 v Telekome je Samsung. Predal najviac telefónov a darí sa mu pri predaji triedy A, ale takisto aj vo vlajkových lodiach triedy S. Celkovo za rok 2020 Samsung obsadil v Telekome prvé tri priečky. Tu sú:

  1. SAMSUNG GALAXY A20e
  2. SAMSUNG GALAXY A51
  3. SAMSUNG GALAXY A21S

Je evidentné, že Samsung dobre vylepšil svoju strednú triedu a nasadil na ňu aj správnu cenu. Obyvatelia Slovenska to ocenili pri nákupoch. Víťazovi Samsung Galaxy A20e pomohlo to, že celý rok ťažil zo silných predajov a v poslednom štvrťroku nastúpil do oboch dvojičiek (4K TV + smartfón, 2× smartfón).

Skokan roka

Skokanom roka je Xiaomi, ktorý sa presadil so svojím modelom REDMI NOTE 8T. Predával sa naozaj dobre a značka Xiaomi zaujala pozíciu vtedajšieho lídra čisto čínskych telefónov, ktorým bol Huawei. Do rebríčka TOP 20 v roku 2020 v Telekome sa dostal ešte telefón Redmi 9.

Huawei a AppGallery

Huawei bodoval v rebríčku TOP 10 s modelmi P SMART 2019, P30 LITE a Y6S. To všetko sú ešte telefóny s Google službami. Telefóny so službami z AppGallery si zatiaľ hľadajú cestu k spotrebiteľovi na Slovensku. Telekom ich však nasadil trochu neskôr, vyslovene chcel počkať, keď sa v AppGallery ocitne aj aplikácia Telekom. Tá je pre vzťah operátor – zákazník pre Telekom veľmi dôležitá.

iPhony

Apple sa umiestnil v rebríčku Top 10 za rok 2020 s modelom iPhone SE. Na ten sa dlho čakalo a bolo jasné, že na Slovensku má veľa fanúšikov. Dobre sa predáva aj rodina najnovších iPhone 12, špeciálne modelu iPhone 12 mini sa napriek globálnemu neúspechu v Telekome darí veľmi dobre.

Motorola

Ako sme sa dozvedeli, Motorola po tom, ako si našla svoje meno, sa uplatnila s modelmi moto G9 Play a moto G8 Power Line. Motorola celkovo prináša telefóny s výborným pomerom výkon/cena.

Rebríček TOP 20 v Telekome uzatvára Nokia 2.3 a o tejto značke budeme v roku 2021 ešte počuť.

Ostatní

Ako vidíte, do prestížneho rebríčka sa nedostal žiadny zástupca LG, Sony, špeciálna situácia je s OnePlus, ktorý sa do predaja na Slovensku vrátil, ale na svoj potenciál ešte čaká. Odhad TOUCHIT.sk je, že na Slovensko príde aj Oppo a o tejto značke budeme veľa hovoriť. Viac sa naopak čakalo od predaja skladacích telefónov ako je Galaxy Z Flip, ale slovenský trh ho zatiaľ neprijal tak, ako sa čakalo. Je celkom možné, že svoj podiel na tom má aj koronakríza.

Kompletný rebríček telefónov TOP20 v Telekome

  1. SAMSUNG GALAXY A20e
  2. SAMSUNG GALAXY A51
  3. SAMSUNG GALAXY A21S
  4. XIAOMI REDMI NOTE 8T
  5. SAMSUNG GALAXY A71
  6. HUAWEI P SMART 2019
  7. HUAWEI P30 LITE
  8. APPLE IPHONE SE
  9. HUAWEI Y6S
  10. SAMSUNG GALAXY A41
  11. SAMSUNG GALAXY S20
  12. SAMSUNG GALAXY A40
  13. APPLE IPHONE 11
  14. MOTOROLA MOTO G9 PLAY
  15. XIAOMI REDMI NOTE 9 PRO
  16. SAMSUNG GALAXY A10
  17. MOTOROLA MOTO G8 POWER LITE
  18. SAMSUNG GALAXY A70
  19. XIAOMI REDMI 9
  20. NOKIA 2.3

Ako sa darilo tabletom v roku 2020?

TOP5 TABLETY:

  1. Lenovo Tab M10HD
  2. Samsung Galaxy A 10.1
  3. Lenovo Tab M10HD (2nd gen)
  4. Samsung Galaxy Tab S6 Lite
  5. Samsung Galaxy Tab t725

V rebríčku tabletov sa striedajú priebežne dve značky (Lenovo a Samsung), pričom Lenovo vyhralo s modelom Tab M10HD a prvé predajné čísla druhej generácie naznačujú, že v tomto trende bude aj pokračovať. Samsung má v rebríčku viaceré modely, pričom najlepšie sa predával model Galaxy A 10.1, no silné mesiace mal aj Tab S6 Lite.

Viac o predaji telefónov v Telekome nájdete aj v našom videu so zástupcom Telekomu, Michalom Korcom.

Video si môžete pozrieť aj na YouTube.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.