Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Projekt spoločnosti Huawei, zameraný na vzdelávanie mladých odborníkov v oblasti IT a IKT, má od minulého týždňa šesť nových absolventov. Študenti Technickej univerzity v Košiciach využili možnosť učiť sa od renomovaných odborníkov spoločnosti Huawei v oblasti IT a telekomunikačných technológií, skúsenosti získali aj v oblasti medzinárodného manažmentu a komunikácie.

Na Slovensku projekt Seeds for the Future privítal tento rok šesť študentov. Tentokrát  však namiesto svojej tradičnej lokality, čínskeho mesta Šen-čen, prebiehal online. Dôvodom bola neutíchajúca pandémia koronavírusu COVID-19. Program bol rozdelený na povinné kurzy, voliteľné kurzy a praktické workshopy zamerané na moderné technológie – 5G, cloud alebo umelú inteligenciu. Jednotlivé lekcie prebiehali v rozmedzí piatich dní. Slovenskí študenti absolvovali všetky povinné a niekoľko voliteľných kurzov.

Študenti na projekte ocenili hlavne jedinečnú náplň prednášok, konkrétne témy zamerané na umelú inteligenciu, siete piatej generácie a  ich využitie v inteligentných systémoch dopravy. Jedinou nevýhodou bol vraj fakt, že projekt Seeds for the Future sa tento rok neuskutočnil v Číne. Uvítali by návštevu technologických laboratórií vo výskumných centrách Huawei a aj praktické cvičenia za použití najmodernejších technológií.

Colin Cui Yu, generálny manažér Huawei Slovensko počas záverečnej ceremónie vyzdvihol najmä dôležitosť vzdelávania mladých expertov: „Rok 2020 priniesol veľa ťažkých výziev pre priemysel, firmy a obyčajných ľudí. Ak sa teraz pozrieme na to, čo čo nám denne slúži najlepšie – dezinfekčné gély a rúška na tvár, to sú technológie staré už viac než 50 rokov. Ako IKT firma zvažujeme, ako použiť najnovšie technológie na boj proti pandémii. Telekomunikačné  technológie sú dnes už globalizované a domáce talenty sú nevyhnutnosťou, pretože bez nich technické výdobytky len ťažko preniknú do miestnych komunít. To bol jeden z cieľov nášho projektu, je to pre nás veľmi dôležité. Oceňujeme pomoc mladšej generácie, najmä študentov STEM. Ďakujeme všetkým študentom za ich účasť, možno ich profesionálna kariéra v IKT jedného dňa privedie aj do Huawei.“

Seeds for the Future je vlajkovým CSR projektom spoločnosti Huawei. Funguje od  roku 2008 a je zameraný na rozvoj mladých talentov v oblasti IKT, ako aj na nadviazanie komunikácie medzi  rôznymi krajinami a kultúrami. Zdieľaním odborných znalostí a skúseností v globálnom obchodnom prostredí môžu študenti z rôznych krajín spoznávať pokrokové technológie a získať odborné znalosti a zručnosti, ktoré potom môžu zužitkovať vo svojom kariérnom živote.

Značky: