Kancelársky balík, za ktorý nemusíte platiť. Nainštalovať si môžete aj iné riešenia, avšak toto nie je tak systémovo náročné ako napríklad LibreOffice. Navyše sa dá po inštalácii na počítač dodatočne nainštalovať aj na flashdisk a používať ho ako prenosný balík programov na dokumenty, tabuľky a prezentácie.

Textový nástroj s možnosťou vkladania interaktívnych polí

Ide o kompletnú výbavu programov. Nájdete tu funkcie využiteľné každý deň, nechýba napríklad priamy export do PDF súboru aj s nastavením detailov. To ako alternatíva voči iným často platených programom môže byť dobrá voľba. Textový nástroj pracuje s vlastným formátom, ale aj s kompatibilným pre Word. Teda formát DOCX a podobne to platí aj pre PlanMaker na tabuľky a Presentations na prezentácie. Možností uloženia do rôznych formátov je viac, platí to samozrejme aj pre otváranie súborov vo formátoch tradičného balíka Microsoft Office vrátane šablón.

V rámci „wordovského“ dokumentu máte k dispozícii prácu s krížovými odkazmi, automatické opravy ako aj formátovanie textov „na druhú“ alebo iných jednotiek. Z graficky orientovaných funkcií TextMaker podporuje vkladanie ozdobných textov. Tu sa funkcia vola TextArt. Špecialitou aj v rámci kompatibility je podpora automatických tvarov, ktoré nájdete naprieč balíkom Microsoft Office. Do dokumentov sa dajú vkladať vložené objekty zo systému, ostatných programov tohto balíka, ako aj interaktívne polia meniace sa podľa aktuálnych podmienok. Na vkladanie rovníc je tu vlastný editor, netreba použiť PlanMaker a takisto je súčasťou aj kalkulačka v samostatnom okne.

PlanMaker má rovnaké možnosti z pohľadu vkladania objektov a interaktívnych polí ako aj exportu. Nechýba formát PDF a podpora pre súbory Excelu vo viacerých verziách. Možnosti importu obsahujú konverziu textových polí do tabuľky. Vhodné na začlenenie bežného textu oddeleného medzerou alebo iným oddeľovacím znakom do podoby na ďalšie spracovanie dát. Je tu aj podpora databáz. Formát dBase postačí na prevažne na menej náročné databázy. Táto funkcia je dostupná aj z ostatných programov. Zásoba grafov je obsiahla a pokrýva kompletnú výbavu v porovnaní s Microsoft Office. Teda až na úplné novinky edície Office 365 a jej grafické možnosti. Grafy sa následne dajú uložiť klasicky ako objekt alebo nový list, prípadne ich hotové exportovať do obrazového formátu.

Príprava prezentácie s možnosťou voľby vizuálnych prvkov

Presentations uspokojí vaše potreby pri tvorbe základných aj kompletne animovaných prezentácií. Dostupné sú známe efekty prechodov medzi snímkami ako aj animácie prvkov. Sú kompatibilné s formátom PPTX a animácie sú rovnakého charakteru.

Pri každom aplikovaní nového efektu sa hneď zobrazí jeho vizualizácia. Do pozornosti dávame aj veľkú výbavu šablón a štandardizovaného rozloženia snímok. Rýchly výber akcií je podobne ako u predchádzajúcich dvoch programov na bočnom paneli. V textových dokumentoch sa dajú prechádzať štruktúry podľa nadpisov, tu zase vidíte grafické možnosti aplikovateľné na snímky alebo zásobu efektov, ktoré sa dajú okamžite použiť na označené prvky.

Súčasťou všetkých programov sú pokročilé formátovania v oblasti tieňovania a vyhladzovania písma, základné úpravy obrázkov, nastavenie zrkadlových odrazov atď. Ide o jeden z najmenej systémovo náročných kancelárskych balíkov.

Aktivácia

Program je potrebné zaregistrovať. Priamo počas inštalácie sa zobrazí výzva na získanie licenčného kľúča. Ten vám po vyplnení krátkeho formulára na webovej stránke výrobcu príde aj do emailovej schránky. Následne nainštalujete plne registrovaný program a môžete ho začať používať.

Link na stiahnutie: tiny.cc/ashampoo-office

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.