V zozname nájdeme aj najväčších výrobcov ako Apple či Samsung.

Hoci rok 2022 nebol chudobný na kvalitné telefóny, niekoľko očakávaných modelov napokon svetlo svetla neuzrelo. Šlo o smartfóny, o ktorých predstavení sa buď hovorilo, alebo boli očakávané na základe predchádzajúcich modelov, prípadne by zapadli do schémy vydávania smartfónov toho-ktorého výrobcu.

iPhone 13 MiniZdroj: Apple.com
Apple iPhone 13 Mini

Apple iPhone 14 Mini

Spoločnosť z Cupertina vydala iPhone 12 Mini v roku 2020 a iPhone 13 Mini počas vlaňajška, mnohí priaznivci značky preto očakávali, že aj v tomto roku príde ďalší malý model jablčného telefónu. To sa ale nestalo. Najnižším modelom v tohtoročnom produktovom rade sa stal základný iPhone a novinkou bol iPhone 14 Plus.

Ťažko povedať, či to bol správny krok. Pluskový iPhone je podľa viacerých zdrojov z hľadiska predajov sklamaním a jeho nasledovníka sa už vraj nedočkáme. Príčinou slabých predajov však možno bol aj malý cenový rozdiel v porovnaní s vybavenejším iPhone 14 Pro.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: Samsung
Samsung Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S22 FE

Aj kórejský výrobca v uplynulých rokoch predstavil dva modely, ktoré zatiaľ nemajú nasledovníka. Ide o fanúšikovskú verziu aktuálneho najvyššieho modelového radu S22. Zatiaľ čo Galaxy S20 FE v roku 2020 bol prijatý s nadšením vďaka výbornému pomeru cena/výkon, u ďalšej generácie, S21 FE v januári 2022 boli pocity rozpačitejšie.

Dôvodom bol okrem iného krátky časový odstup od predstavenia spomínaného radu S22, ktorý na trh prišiel len o mesiac neskôr. Fanúšikovská verzia týchto topmodelov však nemusí byť zo strany výrobcu ešte úplne zavrhnutá a možno sa jej dočkáme v tomto roku.

OnePlus 10 ProZdroj: GSMArena
OnePlus 10 Pro

OnePlus 10

Hoci bol OnePlus 10 Pro v Číne uvedený na trh už v januári 2022, na globálnom trhu sa k nemu záujemcovia dostali až neskôr. Medzitým sa hovorilo, že výrobca pripravuje aj celosvetové uvedenie základného modelu OnePlus 10.

To sa ale napokon nestalo, hoci OnePlus 10 Pro je od 31. marca dostupný na globálnom trhu. Novým modelom je len OnePlus 10T predstavený v auguste.

Microsoft Surface Duo
Microsoft Surface Duo

Microsoft Surface Duo 3

V roku 2020 Microsoft predstavil svoju verziu skladacieho telefónu Surface Duo. Na rozdiel od konkurenčných riešení však nemal skladateľný displej, ale dve samostatné vnútorné obrazovky. Nešlo však o príliš vydarený model a chýbali mu aj také detaily ako NFC, 5G či konkurencieschopnejší fotoaparát.

Surface Duo 2 mnohé nedostatky prvej generácie odstránil, ale predajným hitom sa nestal. V roku 2022 sme sa tretej generácie nedočkali a je otázne, či príde na trh v tomto roku.

Asus Zenfone 8 Flip
Asus Zenfone 8 Flip

Asus Zenfone 9 Flip

Z času na čas sa objaví telefón, ktorý je v dnešnej záplave uniformných smartfónov niečím výnimočný. Určite to platí aj o modeli Asus Zenfone 6 z roku 2019, ktorý zaujal nevšedným konceptom výklopného zadného fotoaparátu. Keď ste z neho chceli mať predný, proste ste si ho preklopili dopredu. Podobný koncept výrobca zachoval aj pri Zenfone 7 a 8 Flip.

Bohužiaľ, v roku 2022 už Zenfone 9 Flip na trh neprišiel. Namiesto neho bol predstavený len kompaktný model Zenfone 9.

Vivo X80 Pro
Vivo X80 Pro

vivo X80 Pro Plus

Model vivo X80 Pro bol vlajkovou loďou výrobcu na rok 2022, ale hovorilo sa, že príde ešte vybavenejší model Pro Plus, podobne ako X60 Pro Plus a X70 Pro Plus. V tomto prípade mal byť vylepšený fotoaparát a čipset. Namiesto Pro Plus modelu sme sa však dočkali série X90.

Zdroj: AndroidAuthority.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.