Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Notebooky

Nové notebooky postupne prechádzajú na 12. generáciu procesorov Intel Core. Za posledný rok vidíme zmenu v pribúdajúcom počte notebookov s procesormi AMD. To je dobrá správa, tieto prenosné počítače majú čo povedať a sú plnou a dobrou alternatívou k Intelu.

Výrobcovia majú svoje zavedené série a tiež experimentujú nielen s dvomi displejmi alebo špeciálnymi touchpadmi, avšak aj s netradičnou výbavou navyše. Napríklad fyzickým otočným kolieskom, ktoré sa dá naprogramovať a má priamu podporu v grafických aplikáciách.

Notebook ako pracovný nástroj alebo nástroj na zábavu by mohol priniesť viac dnes už neštandardných prvkov. Mnohí si ale pamätáme na špeciálne tlačidlá, ktoré notebooky mali na ovládanie rôznych funkcií ako napríklad Wi-Fi, makro klávesy alebo ovládanie výkonnostného režimu.

Veľkosť uhlopriečky

Notebooky s pomerom strán 16 : 10 sa objavujú čoraz viac a je to jeden z najlepších trendov, ktoré mohli do sveta notebookov prísť. Konečne! Zaujímavé, že nikomu teraz neprekážajú čierne pruhy pri sledovaní filmov a seriálov. V prípade, že váš vyhliadnutý notebook má takýto displej, rozhodne sa oplatí po ňom siahnuť. Získate vyšší komfort pri práci s dokumentmi.

Schudli všetky notebooky

Hmotnosť menej ako 1 kg je niečo, čo ešte veľmi nevidno. Dá sa povedať, že jeden z desiatich notebookov váži menej ako tisíc gramov. Toto je oblasť, ktorá sa drží na svojich možnostiach už roky. Držia si svoju hmotnosť okolo úrovne 1,5 kg. Pri výkonnejších notebookoch presiahnete aj 2 kg, ale tak to bolo vždy. Podobne sú na tom aj herné notebooky, tie sú vo všeobecnosti ťažšie.

Konvertibilný

Možnosť spraviť si z notebooku tablet je užitočná pre tých, čo chcú používať dotykové pero. Nájdete ešte niekoľko situácií, napríklad pri pozeraní filmov, no inak takýto notebook nevyužijete. Budete ho používať v bežnom režime a možno zaň zbytočne priplácať. Odporúčame ale kúpu takého modelu, ktorému sa dá displej vyklopiť o 180°.

Herné

Toto je samostatná kategória a tiež sa vyvíja svojím smerom. Niektoré sú konzervatívnejšie a vyzerajú skôr ako pracovné, iné zase prinášajú LED panel na vonkajšiu stranu veka a celkovo viac ako len tvrdý výkon závislý od karty. Prinášajú lepšie chladenie, displeje s vyššou frekvenciou a systémové nástroje, napríklad na prispôsobenie farby podsvietenia alebo makro na udalosti naviazané na klávesnicu.

Cena

Ceny šli hore, nebudeme si nič nahovárať. Nejde len o obyčajné zdraženie, výrobcovia ho zamaskovali za nové technológie a vylepšenia. Notebookom do 300 eur sa vyhnite. Avšak už notebook za 400 eur poslúži na základnú prácu a pozeranie internetu na doma. V cene okolo 600 eur už kupujete solídny stroj, ktorý niečo vydrží. To najlepšie ale začína nad 1000 a 1500 eur.

TOP 3 funkcie

  1. 4K OLED: Tak ako minulý rok aj toto je jedna z najvýraznejších funkcionalít a toho ,čo môžete mať v notebooku. Odporúčame takýto displej a najnovšie ho nájdete aj v notebookoch pod 1000 eur
  2. Konštrukcia z hliníka alebo zo zliatiny horčíka a sklených vlákien. Toto sú silné materiály a notebooku sa nič nestane ani keď vám spadne zo stola na zem
  3. Displej s pomerom strán 16 : 10 vám prinesie vysokú úžitkovú hodnotu

Lenovo V15 G2 – Cenový tip na doma

Notebook s cenou do 450 eur. Vhodný na doma, keď potrebujete niečo pre školáka, niečo na filmy a taký všeobecný notebook na internet. Nemusíte platiť veľké peniaze za drahšie modely. Tu dostanete Intel Core i3 11. generácie, SSD disk, 15,6“ displej aj keď so staršou technológiou. V časoch keď treba šetriť, je toto dobrá voľba, ak zistíte, že vám potrebujete počítač na doma. Vhodný aj na používanie v rámci on-line vyučovania.

Cena: 450 €

Lenovo V15 G2Zdroj: Lenovo
Lenovo V15 G2

ASUS ZenBook 13 OLED – Prvotriedne technológie

13,3“ notebook na cestovanie. Šikovný notebook s touchpadom, ktorý funguje aj ako numerický blok. Dá sa to vypnúť, použitie tejto funkcie je na vás. Stojí do 800 eur a váži menej ako 1,2 kg. Je vhodný ako osobný počítač na časté prenášanie do práce, popri cestovaní a ešte sa môžete spoľahnúť na dlhú výdrž batérie a tiež zosilnené telo tak, aby splnilo náročné testy odolnosti. No a samozrejme, OLED displej v tejto cene je neprehliadnuteľným plusom.

Cena: 800 €

Asus ZenBook 13 OledZdroj: Asus
Asus ZenBook 13 Oled

Acer Aspire 5 – Univerzálne pracovno-zábavné centrum

Jedna z noviniek v tomto roku za 1250 eur a s najnovším procesorom Intel Core 12. generácie. Je v 15,6“ verzii a s 2K displejom. Výborný počítač na kancelársku prácu alebo cestovanie, hoci nie je najmenší. Má pevnú konštrukciu a hliníkové veko. Zaujímavý je najmä tým, aký je univerzálny. Veľký displej s pomerom strán 16 : 10 je vhodný na prácu a veľká plocha displeja sa prejaví aj na filmoch. V tomto prípade treba vyzdvihnúť aj lepšiu portovú výbavu. Miesto na rôzne konektory tu je a výrobca to plne využil, za čo si určite zaslúži pochvalu.

Cena: 1250 €

Acer Aspire A5Zdroj: Acer
Acer Aspire A5

OMEN by HP 16 – Notebook na hranie

Séria od HP určená na hranie hier v primeranej cene. Toto sú notebooky, kde dostanete výkonnejšie procesory než bežné konfigurácie CPU v kancelárskych počítačoch, tu konkrétne 8-jadrový. RGB podsvietená klávesnica je neklamným znakom, že ide o herný notebook. Navyše tu je 144 Hz displej, ozvučenie od Bang&Olufsen a to podstatné – grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3060. Toto je stredne výkonná karta, avšak nie je taká drahá a vy sa na notebooku môžete hrať najnovšie hry na Full HD rozlíšení.

Cena: 1400 €

Omen by HP 16Zdroj: HP
Omen by HP 16

Dell XPS 15 – MacBook pre Windows

Špičkový notebook, ktorý patrí medzi to najlepšie na produktívnu kanceláriu od Dellu. Dá sa kúpiť v konfigurácii s integrovanou grafickou kartou aj kartou RTX od NVIDIE. S výkonnejšou kartou stojí 2500 eur. Je tu 15,6“ Full HD displej s pomerom strán 16 : 10. Má superodolné telo z hliníka a sklených vlákien, vynikajúcu klávesnicu a dizajn. Je to to najlepšie zo sveta Windows a zároveň sa veľmi podobá na MacBooky od Apple. Kto chce top kvalitu, inteligentné funkcie a čistý dizajn, toto je najlepšia voľba. Existuje aj v 13“ verzii.

Cena: 2500 €

Dell XPS 15Zdroj: Dell
Dell XPS 15