Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Robotické vysávače

Robotické vysávače sú užitočným pomocníkom, ktorý by podľa nás nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Tieto zariadenia sa za posledné roky viditeľne zlepšili a stali sa dostupnejšími, takže už aj v cene na úrovni 300 eur nájdete spoľahlivého pomocníka, ktorý vám bude pravidelne doma vysávať a prípadne aj mopovať. V segmente drahších vysávačov nájdete prémiové funkcie, ako je pokročilé a precíznejšie mopovanie alebo dokovacia stanica s automatickým vyprázdňovaním či najnovšie aj s automatickým dopĺňaním vody a čistením mopovacej podložky.

Navigácia

Lacnejšie vysávače využívajú menej inteligentnú a menej systematickú navigáciu pomocou gyroskopu. Ak je pre vás inteligentný pohyb vysávača dôležitý, odporúčame navigáciu pomocou lasera alebo kamery. Staršie vysávače s laserovou navigáciou kúpite už od 200 eur.

Funkcia mopu

Funkcia mopu sa postupne stáva štandardom niektorých vysávačov. Táto funkcia ponúka základné utretie podlahy namokro, avšak na trhu nájdete aj kombinované robotické vysávače s pokročilým mopovaním, ako je Roborock S7 (MaxV) či Xiaomi Robot Vacuum X10+. A pozor, v predaji je dokonca aj vlajková loď značky iRobot, ktorá v sebe kombinuje vysávanie a mopovanie – model Roomba Combo j7+.

Tvar

Väčšina robotických vysávačov má okrúhly tvar. Je to štandard v tomto segmente. Medzi prémiovými vysávačmi nájdete aj vysávač v tvare písmena D, ktorý dokáže lepšie povysávať kúty – model iRobot Roomba s9+ by si už však zaslúžil nový model s modernizovanými technológiami.

Výdrž

Väčšina vysávačov má pomerne dlhú výdrž batérie na úrovni 2 až 3 hodín a dokážu na jedno nabitie upratovať aj veľké domácnosti s rozlohou 200 m2. Pokiaľ hľadáte vysávač do menšieho bytu, pravdepodobne výdrž nebudete musieť riešiť.

Extra funkcie

Samozrejmosťou je ovládanie a nastavenie harmonogramu upratovania pomocou mobilnej aplikácie. Roboty s inteligentnou navigáciou si často vedia zapamätať vašu mapu domácnosti a rozdeliť ju do jednotlivých miestností. Štandardom sa stáva podpora uloženia viacerých máp, čo oceníte v domácnostiach s viacerými poschodiami. Za hlavné extra funkcie v roku 2022 považujeme inteligentnú dokovaciu stanicu s odpadkovým košom, automatickým vyprázdňovaním, automatickým doplnením vody a vyčistením mopovacej podložky.

Cena 

Na kúpu robotického vysávača by sme si nachystali aspoň 200 eur. V cene 300 eur sa už dá kúpiť šikovný robotický vysávač s inteligentnou navigáciou aj funkciou mopovania. Technologicky najpokročilejšie vysávače stoja okolo 1000 eur a viac.

TOP 3 funkcie

  1. Inteligentné vysávače si zapamätajú vašu domácnosť a rozdelia ju do jednotlivých miestností
  2. Funkcia mopovania sa medziročne viditeľne zlepšila, avšak najmä v prípade drahších modelov
  3. Čaro robotického vysávača spočíva v tom, že vysáva, keď nie ste doma. Pohodlie z robotického upratovania si môžete zvýšiť zakúpením modelu s odpadkovým košom v dokovacej stanici

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite – do 180 eur

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite je vhodný štartovací model. V cene do 180 eur získate základnú výbavu s funkciou mopovania a gyroskopickou navigáciou. Vysávač je vhodný do menších bytov a ponúka sací výkon na úrovni 2200 pa. Výhodou je 270 ml nádobka na vodu, takže ju počas mopovania nebudete musieť dopĺňať. Mobilná aplikácia ponúka základnú výbavu, nechýba funkcia plánovania harmonogramu vysávania, ktorá je najdôležitejšia. Pokiaľ vám to však rozpočet umožní, odporúčame zvážiť priplatiť si pár desiatok eur za model Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 LiteZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro – do 350 eur

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je druhá generácia vysávača, ktorý patril nielen na Slovensku medzi bestsellery. Je to dané tým, že kombinuje lákavú cenu a nevyhnutné technológie robotického vysávania, ktoré sú na veľmi dobrej úrovni. Či už ide o laserovú navigáciu, kvalitu robotického vysávania, mierne zdokonalené mopovanie alebo výdrž batérie, tento vysávač bude vyhovovať potrebám 99 % slovenských domácností. Škoda len, že nie je k dispozícii aj vo verzii s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Roborock S7 – do 500 eur

Roborock S7 nás počas testovania v roku 2021 príjemne prekvapil, pretože ponúkal (vtedy) najlepšie mopovanie v segmente vysávačov 2-v-1 na trhu. Aj dnes patrí medzi špičku na trhu, je však o 100 eur lacnejší, takže ho kúpite za cenu do 500 eur. Vysávač má 300 ml nádobku na vodu a pri mopovaní využíva sonické vibrácie, vďaka čomu drhne podlahu. Výsledkom je mopovanie, ktoré je efektívnejšie v porovnaní s bežným utieraním podlahy v prípade ostatných robotických vysávačov.

Roborock S7 dokáže automaticky rozoznať koberce a v takom prípade nadvihne mopovaciu podložku a to do výšky až 5 mm. Kvalita samotného vysávania a navigácie sú na výbornej úrovni aj dnes. Za príplatok si môžete kúpiť dokovaciu stanicu s odpadkovým košom alebo model Roborock S7 MaxV s 3D kamerou na lepšie rozpoznávanie prekážok.

Roborock S7Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7

iRobot Roomba j7 – do 700 eur

Pokiaľ nepotrebujete vysávač s funkciou mopovania, dobrou voľbou je model iRobot Roomba j7, ktorý sa v dobe publikovania tohto článku predáva za 699 eur. Ide o dobrú ponuku (nielen) pre všetkých fanúšikov značky iRobot, nakoľko Roomba j7 ponúka najinteligentnejšiu navigáciu v portfóliu tejto značky s výborným vyhýbaním sa prekážkam.

K dispozícii je tiež verzia Roomba j7+, ktorá ponúka totožnú funkcionalitu z hľadiska robotického vysávača a odlišuje sa iba dokovacou stanicou. Verzia j7+ má dokovaciu stanicu s funkciou automatického vyprázdňovania.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7

Xiaomi Robot Vacuum X10+ – do 1000 eur

Xiaomi Robot Vacuum X10+ sa predáva za 969 eur aj s inteligentnou dokovacou stanicou v základnom balení. Tá zabezpečí, že robot sa po povysávaní automaticky vyprázdni do dokovacej stanice, doplní si vodu do nádobky na vodu a očistí si mopovacie podložky. Základňová stanica tiež zabezpečuje udržiavanie optimálnej vlhkosti mopovacej handričky, resp. jej automatické vysušenie.

Vysávač využíva laserovú navigáciu s technológiou LIDAR a kamerou na 3D rozpoznávanie prekážok v reálnom čase. Sací výkon dosahuje až 4000 Pa. Mopovanie zabezpečujú dve rotujúce podložky s frekvenciou až 180 otáčok za minútu, ktoré vykonávajú tzv. tlakové mopovanie, aby odstránili aj odolné škvrny. Keď robot rozpozná koberce, automaticky zdvihne mopovacie podložky a to do výšky až 7 mm.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+

iRobot Roomba Combo j7+ – do 1 300 eur

Roomba Combo j7+ využíva iný systém ako ostatné vysávače typu 2-v-1. Mopovacia podložka je uložená v hornej časti vysávača a pomocou zabudovaných ramien sa automaticky presunie do spodnej časti, aby mohol vysávač mopovať. Keď iRobot rozpozná koberec, mopovaciu podložku automaticky presunie späť na hornú časť, aby nezamokril koberec. Roomba Combo j7+ je zlepšenou verziou modelu Roomba j7+ (novinkou je mopovanie), čo znamená, že ponúka inteligentnú navigáciu s automatickým rozpoznávaním a identifikáciou prekážok.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+