Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Multimediálne reproduktory

V tomto roku bolo vidieť vylaďovanie vlastností reproduktorov. Toto totiž nie je segment, ktorý treba obmieňať každý rok. Pokojne postačí raz za tri či štyri roky. Väčšinou bude dôvodom na výmenu batéria na konci životnosti alebo kvalitnejší zvuk v danej kategórii. Medzigeneračne nastáva v tejto oblasti výrazný posun.

Rozširovanie funkcií nie je príliš vidieť. Nateraz reproduktory dosiahli svoj strop a zatiaľ neprichádzajú úplne nové nápady, akú praktickú funkciu do reproduktora začleniť. Nie je ničím výnimočné, ak má nová generácia danej série reproduktora menšie rozmery pri zachovaní rovnakého, prípadne ešte výkonnejšieho hudobného výkonu.

Veľkosť

Toto je v prípade multimediálnych reproduktorov hlavný parameter. Každého zaujíma aj zvuk, no tu nikdy nešliapnete vedľa, preto aj rozmer môže byť prvou záležitosťou na posudzovanie vhodnosti reproduktora. Existujú reproduktory vo veľkosti dlane, ale aj také, ktoré sú vysoké 1 meter aj viac. Oba budú hrať dobre, väčší sa ale hodí do veľkých priestorov alebo tam, kde je treba spraviť ozvučenie pre viac ľudí.

Prežijú vodu aj pády

Hlavný znak multimediálnych reproduktorov. Niektoré majú odolnosť voči dažďu, iné aj proti ponoreniu. Vždy to závisí od konkrétneho kusu a výrobcu. Je ale zrejmé už na pohľad, že tento typ ozvučenia je na opačnom konci v porovnaní s regálovými reproduktormi na doma.

Do dvojice a na entú

Najviac sa nám táto funkcia páči pri lacnejších reproduktoroch v rádovo desiatkach eur. Tu dáva najväčší význam. Máte doma deti, každému kúpite po jednom reproduktore. Keď budú chcieť, môžu si ich pri spoločnom počúvaní spojiť a rozšíriť hudobný zážitok. To isté spravíte aj pri tzv. party boxoch. Tie však stoja i stovky eur za kus.

Extra výbava

Máte dva typy reproduktorov. Tie, ktoré majú menší počet funkcií, no cenu pohltilo spracovanie a kvalita zvuku a potom druhú kategóriu s, nazvime to, plnou výbavou. Tu ale treba počítať s tým, že FM rádio, svetelné efekty alebo napríklad slot na microSD kartu sa prepíšu do ceny. Z koláča všetkých parametrov sa tak bude musieť prerozdeliť ich pomer a medzi nimi bude aj kvalita zvuku.

Virtuálny asistent

Túto funkciu chápeme ako nutnosť zo strany výrobcov. V podporovaných krajinách podľa jazykovej výbavy asistentov je táto možnosť užitočná. U nás nie je veľmi rozšírená, ale je to jasná budúcnosť. Nepridať podporu digitálnych asistentov ako Google Asistent alebo Alexa by znamenalo zrejmú nevýhodu pre výrobcu v očiach zákazníka.

Cena

Hranicu 40 eur na dobrý reproduktor ponechávame aj v tomto roku. Uprednostnite model s čo najmenším počtom výbavy navyše (FM, microSD atď.) aby ste mali istotu, že vaše peniaze pôjdu čo najviac do kvality spracovania a zvuku. Za 100 eur už kúpite reproduktor s rozmerom približne 20 cm, za 200 eur už dostávate špeciality navyše, napríklad svetelné efekty, výkonnejšie meniče alebo väčšiu batériu.

TOP 3 funkcie

  1. Basový menič takmer ako štandard každého lepšieho reproduktora
  2. Odolnosť voči úplnému ponoreniu do vody alebo pádom na zem
  3. Svetelné efekty, hoci spravidla len u väčších reproduktorov

JBL Go3 – 40 eur

JBL Go3 je cenový tip, ktorý určite neprehliadnite. Výborne hrajúci reproduktor s kompaktnými rozmermi akurát do dlane. Vhodný nielen pre deti, ale aj ako audio, ktoré môžete ľahko so sebou nosiť na chatu alebo používať aj doma ako lepšie ozvučenie k mobilnému telefónu. Je vodotesný a na jedno nabitie vydrží 5 hodín prehrávania. Nabíja sa cez konektor USB-C.

JBL GO3Zdroj: JBL
JBL GO3

Philips TAS5505/00 – 85 eur

Dizajnovo veľmi decentný reproduktor, ktorého cena je stále na takej úrovni, že si kúpite do domácnosti aj dva. Dajú sa spojiť dokopy a vytvoríte si tak rozšírený zážitok zo stereo zvuku. Samotný má výkon 20 W. Na jedno nabitie vydrží 12 hodín prehrávania hudby. Dá sa z neho aj telefonovať, ale podstatné je, že výrobca išiel do úplných detailov. Ešte aj tkanina je zo špeciálneho materiálu, aby ste mali čo najlepšiu priepustnosť zvuku a zároveň ochranu reproduktora.

Philips TAS5505Zdroj: Philips
Philips TAS5505

JBL Charge Essential 2 – 140 eur

JBL Charge Essential 2 prináša odvážny zvuk JBL Original Pro Sound. Až 20 hodín prehrávania a praktická powerbanka, ktorá udrží vaše zariadenia nabité, aby párty pokračovala po celú noc. Dážď? Rozliate nápoje? Reproduktor Charge Essential 2 s vodoodolnosťou triedy IPX7 prežije čokoľvek. Vezmite si ho so sebou kdekoľvek aj bez ohľadu na počasie.

JBL Charge Essential 2
Zdroj: JBL
JBL Charge Essential 2

LAMAX PartyBoomBox500 – 170 eur

Pripravený na svetelné efekty a silný zvuk. V maxime až 500 W a takisto nechýba možnosť pripojenia mikrofónu alebo gitary. Pripravený na to, aby ste ich bezdrôtovo spojili k sebe. Je tu podobnosť s modelom Niceboy a aj z podstaty série má podobnú výbavu. Základom je silný zvuk, vodoodolnosť proti náhodnému postriekaniu a svetelné efekty. Na jedno nabitie vydrží 24 hodín.

Zdroj: Lamax
Lamax PartyBoomBox

Creative Stage 360 soundbar – 200 eur

Creative Stage 360 naplní váš byt filmovým zvukom a simuláciou reálnej atmosféry, aby ste si vychutnali dokonalú domácu zábavu. Creative Stage 360, ktorý teraz ponúka integráciu Dolby Atmos, uznávanej technológie priestorového zvuku, je vybavený úplne novými vylepšenými systémovými ovládačmi a množstvom nových možností pripojenia pre komplexné vylepšenie domáceho zvuku. Vďaka jednoduchému a dostupnému priestorovému zvuku sa nechajte očariť a pohltiť filmami, hrami a hudbou v pohodlí svojho domova.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Creative Stage 360

Niceboy PARTY Boss 200W – 231 eur

Výkonný spoločník na záhradu a všade tam, kde treba vytvoriť atmosféru pri vrave viacerých ľudí. Komu by sa málilo, má možnosť zapojiť dva takéto reproduktory do seba. Môžete pripojiť mikrofón alebo gitaru prípadne klávesy. Toto je veľký model na nezávislé prehrávanie hudby, má v sebe FM rádio, USB nahrávanie vašich vystúpení, ale tiež priestor na microSD kartu. Ovládanie je kompletne nezávislé od smartfónu.

Niceboy Party BossZdroj: Niceboy
Niceboy Party Boss

Sony SRS-XG300 – 300 eur

Sony SRS-XG300 na dĺžku meria vyše 30 cm a váži 3 kg. Hlavnou charakteristikou je robustný zvuk. Podporuje výdobytky značky Sony, a tak nechýba Clear Audio+, Mega Bass a tiež režim Life Sound. Má výkon 17 W a tiež je tu ochrana IP67. Pád do vody mu teda nijako neuškodí. Podporuje svetelné efekty a na jedno nabitie vydrží až 25 hodín prehrávania hudby. V tomto je Sony rekordérom, a to nielen pri tomto modeli.

Sony SRS-XG300Zdroj: Samuel Hindy
Sony SRS-XG300