Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Smartfóny

Mútne smartfónové vody na Slovensku oživili nové značky. Stálice ako Samsung, Motorola, alebo napríklad u operátorov hojne zastúpené Xiaomi, dostávajú novú konkurenciu. Tú predstavujú značky ako Vivo, Oppo a najnovšie aj T Phone, 5G smartfóny predávané v Telekome. Tento operátor chce, aby mal každý možnosť kúpiť si 5G telefón za najlepšiu cenu.

Za rok 2022 sa toho inak veľa nezmenilo. Istý čas to vyzeralo na opustenie hodnoty megapixelu ako ukazovateľa kvality fotografie, na jeseň sa ale začali objavovať telefóny s 200 Mpx snímačom. Uvidíme, ako sa telefónom bude dariť. Viac ako potreba mať 200 Mpx fotografiu sa tu využije technológia spriemerovania okolitých pixelov s algoritmom na vylepšenie výslednej fotografie.

Trhu stále vládnu veľké telefóny, za menšie považujeme uhlopriečky od 6 palcov, aj vďaka minimalizovaniu rámikov okolo displeja. Cenovky sa príliš nemenia a stále môžete ťažiť z poklesu cien k pomeru výkonu a výbavy. Smartfóny nad 250 eur sú základ, no dajú sa používať. V cene okolo 350 eur už získavate dobre použiteľný smartfón.

Značka

Je to prvé, o čo sa zaujímate a zároveň na tom nie je nič neobvyklé. Príslušnosť k značke je pre mnohých symbolom dobrých skúseností, a tak chcú byť verní. Spoliehajú sa na známe prostredie a spôsob ako smartfón funguje a nadstavbu výrobcu. Ak máte Xiaomi, nie je to problém. Samsung a Apple sú dve značky, ktoré si držia stále vysokú cenu. V porovnaní s výbavou od konkurencie môžu riskovať najviac prelietavých používateľov.

Kapacita batérie

Tu sa veľa nezmenilo a nástup 6000 mAh batérií nenastal. Nájdete ich v niektorých modelových sériách, viac sa udomácnila hodnota medzi 4300 a 5000 mAh. Zatiaľ nie je priestor ísť vyššie, no procesory sú čoraz viac výkonnejšie. Buď dostaneme silnejšie batérie alebo pôjdeme s výdržou nadol. Takto to funguje.

Rýchle nabíjanie

Obskúrna vec, ktorej sa niektorí výrobcovia boja ako čert kríža. Na trhu sa objavujú informácie o nabíjaní s výkonom 200 W, už niekoľko mesiacov používame smartfón so 120 W nabíjaním. Bežne sa stretnete s nabíjaním na hodnote približujúcej sa 20 W. Vraj sa tým šetrí batéria, no aj výrobcovia so 120 W nabíjaním tvrdia, že majú recept na ochranu pred degradáciou batérie. Nebojte sa rýchleho nabíjania.

Fotoaparát

Veľa sa nezmenilo a ako sme v úvode spomenuli, pravdepodobne sa začína ďalšia hra na megapixely. To, ako to pomôže kvalite fotografií, uvidíme až vo výslednom použití u daného smartfónu a dodatočných algoritmoch. Teleobjektív nie je až tak používanou optikou. Výrobcovia majú radšej kombináciu širokého a ultraširokouhlého objektívu.

Obyčajný telefón

Vývoj sa deje aj v tejto oblasti. Nejde však míľovými krokmi, ale len pozvoľna. Mení sa dizajn, aktívna je v tomto smere najmä značka Nokia. Tá má toľko telefónov s tlačidlami, že sa v tom určite stratíte. Našťastie sa na seba veľmi podobajú. Ak hovoríme o vylepšeniach, ide o použitie 4G modulu, občas pridanie Wi-Fi alebo zvýšenej odolnosti.

Cena

Ako sme už v úvode načrtli, existuje spodná hranica na to, aby sa dal telefón dobre používať. Čokoľvek pod 200 eur bude čoskoro narážať na svoje kompromisy. Výrobcovia nám ale tento rok ukázali, že cenový strop rozhodne nemá strop. Najlepšie smartfóny sa predávajú za 1500 eur. Je na vás, či vám takéto zariadenie prinesie želaný účinok.

TOP 3 funkcie

  1. AMOLED displej s podporou HDR10+
  2. Rýchle nabíjanie (50 W a rýchlejšie)
  3. Skladateľné displeje a nový spôsob používania smartfónu

Redmi Note 11 – 219 eur

Redmi Note 11 je tip na mobil s veľmi dobrou výbavou pre tých, ktorí pozerajú v prvom rade na cenu. V tejto výbave získate solídny smartfón, ktorý prinesie skutočne výraznú hodnotu za vaše peniaze. V základe je konfigurácia 4/64 GB. Kto si priplatí 20 eur navyše, dostane 128 GB úložisko. Cenou valcuje konkurenciu naokolo. K celkovej výbave treba započítať 90 Hz displej, 50 Mpx fotoaparát a Dual SIM vrátane tretieho slotu na microSD kartu.

redmi note 11Zdroj: Samuel Hindy
redmi note 11

Realme 9 Pro+ – 389 eur

Realme 9 Pro+ je zástupca strednej triedy nabitej technológiami a parametrami, ktoré sú hodné aj vyššej triedy. Za jednu z hlavných predností považujeme 6,4 Super AMOLED displej s DHR10+. Rýchle nabíjanie na úrovni 60 W považujeme za rýchle a oceňujeme tento krok výrobcu. Je tu 4500 mAh batéria, teda vychádzalo sa z kompromisu dať veľkú batériu, no nie takú veľkú, aby ste mali v rukách príliš veľký smartfón. Zabudnúť netreba ani na kvalitný 50 Mpx fotoaparát.

Realme 9 Pro+ 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 Pro+ 5G

Vivo X80 Lite 5G – 449 eur

Vivo X80 Lite 5G je typický zástupca strednej triedy, ktorá praktickou výbavou a hodnotou za vaše peniaze najviac atakuje najdrahšie telefóny. Tu máte 64 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou s vysokou kvalitou fotografií. V tejto triede exceluje. Je tu rýchle 44 W nabíjanie, 90 Hz AMOLED displej s HDR10+ aj pre Netflix, ďalej 4500 mAh batéria. Veľmi pekne je spracovaná aj zadná strana v zlatom farebnom variante.

vivo X80 LiteZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
vivo X80 Lite

Xiaomi 12 – 799 eur – 599 eur

Xiaomi 12 sa vyznačuje kompaktnými rozmermi pre pohodlné ovládanie jednou rukou a vlajkovými parametrami. Smartfón má 6,28-palcový displej a meria na šírku iba 69,9 mm, dokonale tak padne do ruky. Vo výbave sa nachádza čipset Snapdragon 8 Gen 1, interná pamäť UFS 3.1 a pamäť RAM LPDDR5.

Xiaomi 12 je vybavený 50 Mpx pro-grade hlavným fotoaparátom, 13 Mpx ultraširokouhlým fotoaparátom a 5 Mpx telemakro kamerou. Okrem pôsobivého hardvéru, Xiaomi 12 tiež vylepšujú algoritmy Xiaomi AI. Vďaka inováciám v oblasti umelej inteligencie je pre používateľov zaznamenanie každého okamihu jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Telefóny Xiaomi 12 a Xiaomi 12 X

Xiaomi 12T Pro – 799 eur

Xiaomi 12T Pro je smartfón s 200 Mpx snímačom a optickou stabilizáciou. Vysokú kvalitu fotografie dosiahnete vďaka technológii spájania pixelov. Toto je hlavná charakteristika, priniesť vysokú kvalitu fotografie do smartfónu s podstatne nižšou cenou, než s akou sa dnes predávajú tie najvybavenejšie modely. Nechýba super rýchle nabíjanie s výkonom 120 W, 120 Hz AMOLED displej s HDR 10+ a schopnosťou zobraziť viac ako 68 miliárd farieb. Kombinuje v sebe najlepšiu výbavu v cene, ktorej sa ostatní výrobcovia nemôžu rovnať. Cena platí pre verziu 8/256 GB.

Xiaomi 12T ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T Pro

Samsung Galaxy Z Flip4 – 1049 eur

Samsung Galaxy Z Flip4 je smartfón so skladacím displejom, ktorý považujeme za najlepší kompromis medzi bežným a inovatívnym riešením. V otvorenom stave je to bežný smartfón, v zatvorenom šikovný kúsok s rozmermi aj do najmenších vreciek. Množstvo činností zvládnete aj v zatvorenom stave na menšom displeji. V rámci ohybnej konštrukcie využijete aj špeciálne režimy fotenia a mobil vám spraví video aj bez statívu. A je odolný voči vode.

Samsung Galaxy Z Flip4Zdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Z Flip4