Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Zariadenia do domácnosti

Užitočných pomocníkov do domácnosti, respektíve pre osobnú starostlivosť, je obrovské množstvo. Vianoce sú dobrým obdobím, keď sa môžete obzrieť práve po darčeku, ktorý môže byť prospešný nielen pre jednu osobu, ale pre celú rodinu.

Náš výber sme zostavili tak, aby ste mohli vyberať z produktov, ktoré ponúkajú veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Zároveň ide o pomocníkov, ktorých prínos ocení celá rodina.

TOP 3 funkcie

1. Úžitková hodnota

2. Vhodné pre celú rodinu

3. Dlhá trvácnosť

Podľa čoho vyberať?

1. Úžitková hodnota je jedným z najdôležitejších parametrov, na ktorý by ste sa mali pri výbere domácich pomocníkov zamerať. Položte si otázku či zariadenie poslúži dobre viacerým členom rodiny a uspokojí naozaj ich potreby. Aby ste sa vyhli rozmarom a nákupom, ktoré by ste neskôr oľutovali – napríklad, aby stacionárny bicykel neskončil nakoniec ako vešiak na bielizeň.

2. Kvalita vyhotovenia ovplyvňuje aj váš zážitok z používania a celkovú odolnosť produktu. Zamerajte sa na celkovú konštrukciu produktu podľa toho, o aký produkt ide a na čo ho budete používať. V princípe platí, že je lepšie sa pozrieť po odolnejších materiáloch, ako je kov, tvrdený plast a podobne.

3. Prídavné funkcie sú príjemným doplnkom pri akomkoľvek produkte ktorý si kúpite. Zaručujú jeho lepšiu využiteľnosť v rôznych situáciách. Napríklad pri čističkách vzduchu to môže byť možnosť prať predfilter priamo v práčke  a pri zubných kefkách doplnkový UV sterilizátor náhradných hlavíc. Stačí sa len pri výbere viac poobzerať.

4. Záruka a servis je väčšinou vec, na ktorú pri nákupe nemyslíte, no v okamihu, keď vám zariadenie prestane pracovať, tak často ide o nepríjemné zistenie, že sa možno oplatilo prikúpiť si jeden rok predĺženej záruky, alebo že servisné strediská jednoducho neexistujú. Buďte pri nákupe ostražití.

Cena

V zásade platí, že lacné môže byť v konečnom dôsledku drahé. Preto sme sa aj pri výbere snažili zamerať na vyvážený pomer ceny a výkonu. Niekedy je lepšie si pár eur priplatiť ako neskôr kupovať iné spoľahlivejšie riešenie. K nákupu pristupujte racionálne. Nie vždy treba platiť za drahú značku, no pri kúpe lacnejších alternatív sa práve zamerajte na body, ktoré sme spomínali – či má produkt doplnkové funkcie, ako vychádza v porovnaní vlastností s inými produktami, prípadne ako je to so zárukou a jeho servisom.

Aróma difuzér Stadler Form Lucy

Aromaterapia sa stáva čoraz populárnejšou. Prísť domov z práce a dopriať si krásne prevoňaný byt, vďaka čomu si po ťažkom dni navodíte pocit pohody a relaxu, stojí za to. Aróma difuzér Lucy je štýlový produkt od Stadler Form, ktorý pripomína sviečku. Do difuzéra nalejete vodu, pridáte pár kvapiek prírodného esenciálneho oleja, stlačíte tlačidlo a o pohodu máte postarané. Zariadenie funguje na batériu, ktorá vydrží 6 hodín. Nemusíte ho mať teda pripojený neustále do siete a pokojne ho prenesiete aj na konferenčný stolík uprostred obývačky. LED dióda s dvoma stupňami osvetlenia navodí pocit prirodzene horiacej sviečky.

Cena: 45 €

StadlerForm LucyZdroj: StadlerForm
StadlerForm Lucy

Sonická kefka Sencor SOC 3312WH

Zubná kefka ponúka na výber 5 čistiacich režimov (čistiaci, bieliaci, leštenie zubov, masáž ďasien a režim pre citlivé zuby a ďasná). Výrobca udáva, že pri najsilnejšom čistiacom režime dokáže motorček v kefke vyvinúť až 48-tisíc kmitov za minútu. V tele zubnej kefky je 800 mAh Li-ion batéria, ktorá podľa údajov výrobcu po úplnom nabití vydrží 45 dní, pri používaní dvakrát denne. Súčasťou balenia je zároveň puzdro, ktoré slúži na sterilizáciu čistiacich hlavíc. Do puzdra sa vojdú až dve čistiace hlavice, ktoré sú farebne rozlíšené, tzn. že kefku môžu používať dvaja používatelia.

Cena: 78 €

Sencor SOC 3312WHZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
Sencor SOC 3312WH

Xiaomi Smart dávkovač krmiva- 119 eur – 99 eur

Xiaomi Smart krmítko je navrhnuté tak, aby sa staralo o správnu diétu mačky alebo psa, a uľahčovalo vám starostlivosť o domáceho maznáčika aj počas dovolenky alebo dlhšej neprítomnosti. Dávkovač je vyrobený z materiálu, ktorý je certifikovaný na kontakt s potravinami, miska je z nerezovej ocele a jemne naklonená, aby kŕmenie prebehlo pohodlne a bez znečisťovania.

Samotná nádoba na cca 1,8 kg granúl vystačí podľa veľkosti domáceho miláčika na 15 až 20 dní kŕmenia. Odporúčané sú granule s priemerom od 5 do 12 mm, ktoré sú v zásobníku utesnené silikónovým vekom – krmivo ostáva vždy čerstvé, suché a chutné.

Xiaomi Smart dávkovač krmivaZdroj: Xiaomi
Xiaomi Smart dávkovač krmiva

BISSELL 1558N SpotClean Professional: Domáci čistič kobercov

Kompaktný pomocník do domácnosti, ktorý vám pomôže vytepovať čalúnenia či koberce. Má funkčný a kompaktný dizajn. Prenesiete ho pohodlne v rukách za integrované držadlo, pretože celé zariadenie má iba 5,8 kg a keď ho nepotrebujete, nezaberie vám veľa miesta v skrini. Telo zariadenia disponuje dvoma oddelenými nádobami. Jedna je na čistú vodu s čistiacim prípravkom (2,8 l) a druhá na špinavú vodu (2,2 l). Nadstavce na tepovanie sú dva. Jeden so šírkou 7 centimetrov, slúži na účinnejšie vytepovanie odolnejších škvŕn a menších či ťažko dostupných miest. Druhý 14-centimetrový nadstavec využijete pri tepovaní väčších, súvislých povrchov.

Cena: 230 €

BISSELL 1558N SpotClean ProfessionalZdroj: TOUCHIT.sk
BISSELL 1558N SpotClean Professional

Xiaomi Mi 2K Gaming Monitor 27″ – 469 eur – 299 eur

Mi 2K Gaming Monitor má tenké rámiky a rozlíšenie 2560 × 1440 pixelov. Ponúka mimoriadne čistý a prepracovaný obraz s pozorovacím uhlom 178°. Ultra vysoká obnovovacia frekvencia 165 Hz vynecháva chvenie a umožňuje vám sústrediť sa na hru s väčšou presnosťou. Mi 2K Gaming Monitor 27″ má aj rýchlu odozvu 1 ms IMBC, čo vám umožní byť vždy o krok vpred.

Vo výbave sa nachádza aj technológia Adaptive-Sync, ktorá synchronizuje prenosovú rýchlosť medzi grafickou kartou a monitorom, eliminuje trhanie a oneskorenie obrazovky a poskytuje plynulý a stabilný herný zážitok. Herný monitor pokrýva 95 % gamutu DCI-P3 a 100 % gamutu sRGB, pričom presne zobrazuje až 16,7 milióna farieb a viac ako 400 cd/m² so zapnutým HDR.

Mi 2K Gaming Monitor 27"Zdroj: Xiaomi
Mi 2K Gaming Monitor 27″

Čistička vzduchu StadlerForm Roger

Čističky vzduchu Roger ako jediné na trhu zachytia škodlivé častice až do veľkosti 0,255 mikrometra. Len pre predstavu, je to 313-krát menšia častica ako hrúbka ľudského vlasu. V praxi to znamená, že dokážu odfiltrovať aj vírusy chrípky či koronavírusu. Čistička sa skladá z antimikrobiálneho predfiltra, ktorý stačí raz týždenne povysávať. Takisto je možné ho aj vyprať v práčke. Ten zachytáva hrubé nečistoty, ako sú napríklad peľ a prach. Dôležité je však srdce čističky. To tvorí duálny filter, ktorý sa skladá z HEPA filtra a aktívneho uhlíkového filtra. Práve ten sa stará o to, že všetky škodlivé častice ako sú peľ, baktérie, roztoče, alergény či vírusy, sú zo vzduchu úplne odstránené. Uhlíkový filter zase odstráni nepríjemné zápachy napríklad z cigaretového dymu či varenia. Ovládanie cez mobilnú aplikáciu je príjemným bonusom.

Cena: 399 €

Roger BigZdroj: TOUCHIT
Roger Big

Roborock Dyad: Tyčový vysávač a mopovač v jednom

Roborock Dyad je poloautomatický hybridný mopovač, ktorý v sebe kombinuje dva kroky upratovania – suché vysávanie a mokré umývanie. V spodnej časti mopovača je čistiaca jednotka, v ktorej sú osadené tri valce s mikrovláknami. Má tri čistiace režimy – automatický, režim s maximálnym výkonom a režim vysušenia podlahy. Mopovač funguje tak, že na textilné čistiace valce rozptyľuje čistú vodu. Počas rotácie valce čistia podlahu a sací výkon motora po celý čas vysáva nečistoty a prebytočnú vodu. Odporúčame ho najmä do domácností s tvrdými, umývateľnými podlahami bez kobercov.

Cena: 449 €

Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
Roborock Dyad