Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Inteligentné hodinky

Pri výbere nového fitness náramku alebo inteligentných hodiniek sa treba zamyslieť nad tým, akým spôsobom chcete využívať nositeľné zariadenie. Sú pre vás prvoradé športové a zdravotné funkcie alebo inteligentné funkcie?

Veľkosť zariadenia a dizajn

Fitness náramok je kompaktné a úzke zariadenie a na ruke ho v ideálnom prípade nebudete ani cítiť. Jeho nevýhodou je menší displej a skutočnosť, že mnohé pokročilé fitness funkcie ponúkajú iba hodinky. Tie sa odlišujú tvarom tela a spracovaním vonkajšej konštrukcie. Nehovoriac o veľkosti – rok 2022 možno definovať ako rok skutočne veľkých hodiniek.

Inteligentné funkcie

Štandardom je zobrazovanie notifikácií a upozornení na prichádzajúci hovor či správu. Apple Watch a hodinky so systémom Wear OS ponúkajú aj pokročilejšie funkcie, ako sú priame reakcie na notifikácie, napríklad diktovaním v slovenčine, alebo možnosť inštalovať ďalšie aplikácie a rozšíriť tak funkcionalitu hodiniek.

Športové funkcie

Náramky a hodinky dokážu merať tep, stres, okysličenie krvi SpO2 a monitorovať spánok a aktivitu. Čoraz častejšie sa stretnete aj s pokročilými funkciami, ako je vyhodnocovanie VO2 max a tréningovej záťaže, resp. pokročilé zdravotné funkcie, ako je meranie EKG, tlaku, sledovanie fibrilácií predsiení či monitoring chrápania. Ak chcete behávať či bicyklovať, odporúčame zariadenie s GPS, čo je až na výnimky výsada hodiniek.

Bezkontaktné platby a/alebo úložisko na hudbu

Bezkontaktné platby na Slovensku ponúkajú hodinky Apple Watch, vybrané modely značiek Fitbit, Garmin a Xiaomi a takisto Wear OS hodinky. Mnohé hodinky ponúkajú offline prehrávanie hudby a offline režim v službe Spotify a ďalších.

Výdrž batérie

Výdrž batérie je priamo úmerná inteligentným funkciám, ktoré hodinky ponúkajú. Apple Watch a Wear OS zariadenia vydržia štandardne deň-dva, v prípade väčších hodiniek teoreticky až 4 dni. Hodinky iných značiek s dôrazom na športové funkcie vydržia týždeň možno dva, niektoré aj dlhšie.

Cena 

Do 100 eur odporúčame kupovať fitness náramky, pri cene od 120 eur a vyššie sa začínajú objavovať prvé inteligentné hodinky, ktoré ponúkajú pomerne dobré športové funkcie. Pre väčšinu používateľov bude zlatý stred v segmente hodiniek na úrovni 200 až 400 eur. Skutočne nároční používatelia by si však mali pripraviť 600 eur a viac.

TOP 3 funkcie

  1. Niektoré hodinky ponúkajú bežeckého trénera, ktorý vás naučí správne behať. Odporúčame ho nováčikom
  2. Snímač tepu a presnosť merania GPS sa medziročne zlepšujú a vysokú kvalitu ponúkajú už v prípade lacnejších hodiniek strednej triedy
  3. Prehrávanie hudby a bezkontaktné platby sú praktická vlastnosť, overte si však podporu pre Spotify, Deezer a ďalšie služby

Xiaomi Smart Band – okolo 50 eur

Xiaomi Smart Band je fitness náramok, ktorý je už niekoľko rokov zárukou bezkonkurenčného pomeru cena/výbava. Jeho cena sa pohybuje okolo 50 eur, prípadne aj menej, pokiaľ si zakúpite staršiu generáciu. Ide o skvelé zariadenie pre každého, kto nechce hodinky a chce niečo na ruku, čo bude monitorovať jeho životný štýl. Aktuálne by sme vyberali z trojice náramkov – Xiaomi Smart Band 6 NFC (dôležité je to NFC v názve) ponúka bezkontaktné platenie. Xiaomi Smart Band 7 je najnovšia generácia, avšak zatiaľ bez NFC verzie. A Xiaomi Smart Band 7 Pro je väčší a drahší náramok za 100 eur, ktorý obsahuje aj zabudované GPS.

Xiaomi Smart Band 7Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Smart Band 7

Huawei Watch GT 3 – do 200 eur

Huawei Watch GT 3 sú skvelou voľbou v cene do 200 eur. Ponúkajú luxusný dizajn, dlhú výdrž batérie až 14 dní, presné meranie tepu počas celého dňa a cvičenia a tiež rýchle a dobré dvojpásmové GPS. Nechýbajú ani bežecké funkcie, ktoré pomôžu začiatočníkom aj pokročilým bežcom, vrátane generovania bežeckého tréningového plánu. Jednoducho, ak berieme do úvahy pomer cena/dizajn/výbava, tieto hodinky patria medzi najatraktívnejšiu voľbu na trhu.

Huawei Watch GT 3Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei Watch GT 3

Garmin Forerunner 255 – do 400 eur

Garmin Forerunner 255 sú najlepšie hodinky od Garminu za rok 2022 z hľadiska pomeru cena/funkcie. Majú pokročilé zdravotné aj športové funkcie s množstvom všemožných analýz a metrík. Takisto vyhodnocujú variabilitu srdcového tepu počas noci a vo výbave je dvojpásmový GPS čip s vysokou presnosťou, ktorý Garmin použil aj vo svojich najdrahších hodinkách. Pokiaľ teda niekto hľadá Garmin hodinky na športovanie – a nemusí to byť v prvom rade iba behanie, Forerunner 255 predstavujú najlepšiu voľbu z hľadiska ceny. Tieto hodinky by sme si na športovanie kúpili aj my.

Garmin Forerunner 255 a 255SZdroj: Samuel Hindi / TOUCHIT
Garmin Forerunner 255 a 255S

Samsung Galaxy Watch5 Pro – do 500 eur

Galaxy Watch5 Pro sme do nášho zoznamu zaradili ako zástupcu hodiniek so systémom Wear OS, ktorý ponúka najlepšiu výdrž. Hodinky využívajú operačný systém Wear OS 3 s nadstavbou od Samsungu, takže používateľské rozhranie je takmer na nerozoznanie od starších Tizen hodiniek. Novinka ponúka viacero prémiových funkcií, ako sú bezkontaktné platby, Spotify v offline režime, zabudované GPS, meranie EKG a tlaku (tieto dve funkcie iba v kombinácii so Samsung telefónom), analýzu telesnej kompozície, monitorovanie chrápania atď. Výdrž batérie dokáže teoreticky dosahovať až 4 dni, vo väčšine prípadov to bude 2 až 3 dni.

Samsung Galaxy Watch5 ProZdroj: Samuel Hindi / TOUCHIT
Samsung Galaxy Watch5 Pro

Apple Watch Ultra – do 1000 eur

Apple Watch Ultra sú hodinky, ktorými chce Apple osloviť skutočne náročných používateľov. Sú veľké, hrubé a chcú konkurovať takým velikánom, ako je Garmin Fénix. Či sa im to podarí, to ukáže až čas, avšak faktom je, že každý, kto mal v prípade štandardných Apple Watch pripomienky, že vyzerajú ako hračkárske hodinky, by mal byť s Ultrami spokojný. Majú titánové telo a zafírové ochranné sklíčko a môžete sa s nimi potápať do hĺbky 40 metrov. Potešia tiež dvojnásobnou výdržou v porovnaní so štandardnými Apple Watch, ktorú je možné predĺžiť až na 60 hodín so zapnutým režimom šetrenia batérie. A pokiaľ hľadáte prémiové, odolné a outdoorové hodinky od iného výrobcu, ako je Apple, potom neprehliadnite trojicu Garmin Fénix 7(X), Epix 2, resp. Enduro 2.

Apple Watch UltraZdroj: Samuel Hindi / TOUCHIT
Apple Watch Ultra

Prečítajte si aj: