Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Slúchadlá

Slúchadlá prešli zmenou priorít. Pre každého výrobcu je dnes životne dôležité mať v ponuke úplne bezdrôtové slúchadlá označované ako TWS. Ľudia ich majú radi a po niekoľkých rokoch možno aj z referencií od známych zistili, že z ucha už nevypadávajú a môžu ich používať takmer pri všetkých činnostiach.

Situácia je podobná ako pri reproduktoroch, čo znamená, že slúchadlá zažívajú jemný vývoj. Nové modely prídu s dizajnovými úpravami. Rozširovanie funkcií sa týka tých najdrahších slúchadiel. Výrobcovia im vylepšujú systém aktívneho odhlučnenia, predvoľby mobilnej aplikácie a často aj tvar, aby ešte lepšie držali v uchu alebo aby boli menšie. Týka sa to TWS slúchadiel aj tých veľkých cez hlavu.

Čo sa týka ostatných parametrov, rozdiely nie sú príliš veľké, ak daná séria hrala dobre už minulý rok, nový model z tejto série len pokračuje v nastolenom štandarde. Tu sa netreba obávať nepríjemných prekvapení. Výdrž batérie je jedným z najviac vylepšovaným parametrom. V každom segmente sa predlžuje.

Typ a veľkosť

Je to podobné ako pri notebooku. Najprv sa pozeráte na veľkosť, potom vyberáte ostatné parametre. Okrem základného rozdelenia do uší až po veľké slúchadlá na hlavu je tu ešte jedna zmena. Kým v minulosti ste si in-ear slúchadlá dávali vyslovene do ucha, teraz sa objavuje viac modelov označovaných aj ako ear-buds. Tie do ucha vložíte ale netreba ich tlačiť do zvukovodu.

Kvalita zvuku

Zvuk sa postupne zlepšuje a tu nie je badateľná veľká zmena oproti minulosti. Aj tie lacnejšie slúchadlá v cene okolo 20 eur vám dajú dobrý zvuk. Iste, zvuk je poznať aj podľa ceny. Avšak do ceny sa tu už započítava aj kvalita spracovania, pohodlie pri nosení atď. Čím drahšie, tým celkovo lepší zážitok, do ktorého patrí aj spoľahlivosť.

ANC

Funkcia, ktorú odporúčame mať. Slúchadlá s aktívnym odhlučnením sú vždy drahšie, ale výrazne to utlmí hluk z okolia. Kto cestuje do práce a počúva slúchadlá, nebude výdavok za drahší variant slúchadiel s ANC ľutovať. A keď vám to bude prekážať, vypnete ho.

Bezdrôtové vs. káblové

Ešte stále je vidieť medzi nami tých, čo uprednostňujú káblové slúchadlá. Je pravda, že väčšina slúchadiel je bezdrôtových, výnimočne výrobcovia pribalia prepojovací kábel. To však len k väčším slúchadlám na uši.

Športové

Týchto slúchadiel je menej v porovnaní s bežnými, no stále je z čoho vyberať. Majú zvýšenú odolnosť voči spoteniu alebo dažďu, niektoré pridávajú reflexné prvky. Tvarovo sú zamerané najmä na to, aby držali v uchu aj počas zvýšených pohybových aktivít.

Cena

Začať môžete pokojne od piatich eur a káblových slúchadiel. Lepšie slúchadlá už zoženiete za 20 eur. Najdrahšie za stovky eur. Nedá sa presne povedať, čo za akú cenu dostanete. Závisí to od značky, funkcií a určenia. Pri športových vždy niečo priplácate navyše.

TOP 3 funkcie

  1. ANC – toto je niečo, čo funguje veľmi dobre. Keď chcete pokoj, nasadíte si slúchadlá aj bez počúvania hudby
  2. Kompaktné tvary – Aj v malom rozmere nájdete dynamiku a hĺbku hudby
  3. Pokročilé funkcie – Rôzne režimy podľa polohy alebo použitia, automatizácia nastavení cez aplikáciu spríjemnia používanie

Niceboy HIVE Joy 3 – 38 eur

Väčšie slúchadlá na uši nemusia stáť nutne veľa. Cena za bezdrôtové slúchadlá pod 40 eur je veľmi dobrá a tu máte 40 mm meniče. Napriek tomu, že ide o slúchadlá cez hlavu, sú s prítlakom na uši aj majú menšie rozmery ako väčšie mušle v tejto kategórii. Dajú sa zložiť do menšieho stavu, aby v batohu nezaberali veľa miesta. Môžete s nimi aj telefonovať a ovládajú sa cez tlačidlá na mušliach. Prispôsobenie je možné cez aplikáciu Niceboy ION.

Niceboy HIVE Joy 3 Zdroj: Niceboy
Niceboy HIVE Joy 3

Creative Zen Hybrid – 66 eur

Creative Zen Hybrid sú kvalitné slúchadlá s výborným zvukom. Zakryjú vám uši a sú vhodné aj na telefonovanie a cestovanie. Podstatné na tom je prítomnosť SXFi zvuku, no ten nie vždy bude fungovať, ako ste si mohli prečítať vyššie. Technológia ANC funguje nielen na filtrovanie rušenia pri počúvaní ale aj pri telefonovaní. Poslúžia tiež ako doplnok na rôzne video konferencie. Tiež využijete ambientný režim, aby ste počas rozprávania nemuseli dávať slúchadlá z uší.

Odporúčame ich každému, kto chce kvalitný zvuk v základe a doplnkovú technológiu bude vedieť využiť na off-line skladbách. Bude vám fungovať na počítači aj bez inštalácie softvéru. Zvukový profil nastavený cez smartfón zostane v slúchadlách.

Creative Zen HybridZdroj: Samuel Hindy
Creative Zen Hybrid

Xiaomi Buds 3T Pro – 145,90 eur – 99 eur

Xiaomi Buds 3T Pro ponúkajú viaceré režimy odhlučnenia – ľahký režim na relaxáciu, vyvážený režim na chôdzu v kancelárskej budove, hlboký režim na hlučné dochádzanie mestskou dopravou. A v adaptívnom režime inteligentne detekuje úroveň okolitého hluku a vyberie pre vás najvhodnejšiu úroveň potlačenia hluku. Slúchadlá sú vybavené výkonným nezávislým procesorom ANC, ktorý prináša až 40 dB hybridné potlačenie hluku. Vo výbave sa nachádza aj transparentný režim, aby ste nemuseli dávať dole slúchadlá, keď potrebujete počuť svoje okolie. Slúchadlá je možné ho prepojiť s dvoma zariadeniami súčasne. 

Slúchadlá sú vybavené 10 mm dynamickými meničmi s dvoma magnetmi a vďaka membráne DLC dosiahnete prémiový zvuk, podobne ako vo zvukovom štúdiu. Kodek LHDC 4.0 umožňuje používateľom zažiť lepšiu kvalitu zvuku s viacerými detailmi. Kodek podporuje streamovanie zvuku vo vysokej kvalite. Tento model slúchadiel podporuje bezdrôtové nabíjanie s nabíjačkami s certifikáciou Qi. Nechýba odolnosť voči prachu a vode podľa IP53. 

Slúchadlá Xiaomi Buds 3T ProZdroj: TOUCHIT
Slúchadlá Xiaomi Buds 3T Pro

JBL Tune Flex Black – 99,90 eur

Vďaka slúchadlám JBL Tune Flex zažijete v priebehu dňa jednu skladbu za druhou. Skutočné bezdrôtové slúchadlá vám poskytnú 32 hodín výnimočného zvuku JBL Pure Bass Sound, zatiaľ čo ergonomický a vodoodolný dizajn vám poskytne celodenné pohodlie za každého počasia. Jednoduchý dotyk vám umožní spravovať a užívať si hovory kdekoľvek, bez okolitých zvukov.

A vďaka technológii ANC a Smart Ambient si vyberiete, či chcete vypustiť celý svet vôkol vás alebo sa zapojiť do diania. Otvorený tenký dizajn zaisťuje pohodlie po celý deň a prirodzené vnímanie zvuku. Najlepšie zo všetkého je, že aplikácia JBL Headphones vám umožní prispôsobiť si celý zážitok z počúvania.

JBL Tune Flex BlackZdroj: JBL
JBL Tune Flex Black

Creative SXFI Theater – 170 eur

Creative SXFI Theater poskytujú neuveriteľný zvukový zážitok v slúchadlách na uši. Vyskúšali sme ich a z tohto budete mať rozhodne pocit, že ste v kine. Ide o špeciálnu sériu SFXI s vylepšeným zvukom. Nejde len o nejaký hybrid rozšíreného sterea. Toto je technológia, ktorá vylepší nekvalitné audio nahrávky ako aj rozšíri priestorové vnímanie zvuku. Na filmy alebo na hudbu, na toto si rýchlo zvyknete. Všetko sa dá nastaviť a keď budete chcieť, môžete ich používať aj bez režimu SXFI, avšak asi nebudete chcieť.

Creative SXFI TheaterZdroj: Samuel Hindy
Creative SXFI Theater

JBL Reflect Flow PRO – 179 eur

JBL Reflect Flow Pro sú vhodné aj na športovanie. Zachovávajú si však bežný dizajn tak, aby vás netlačili v uchu. Na jedno nabitie vydržia 10 hodín a so zapnutým ANC 8 hodín. Majú odolnosť IP68, takže im neuškodí ani úplné ponorenie pod vodou. Pod jemným prúdom vody sa dajú umývať. Kvalita zvuku je takisto v tomto prípade garanciou značky, rovnako tak aj ceny. Nie sú najlacnejšie, no pre aktívnych používateľov sú vhodným doplnkom.

JBL Reflect Flow ProZdroj: JBL
JBL Reflect Flow Pro

Samsung Galaxy Buds2 Pro – 229 eur

Špičková kvalita, ktorú si môžete dopriať aj keď nemáte smartfón od Samsungu. Aplikácia bude fungovať aj na iných smartfónoch. Patria medzi najmenšie slúchadlá na trhu vrátane nabíjacej škatuľky. Veľmi dobre držia v uchu a samozrejmosťou je prepracovaný režim odhlučnenia alebo prepúšťania zvukov z okolia. Samsung Galaxy Buds2 Pro sa dajú nabíjať aj bezdrôtovo.

Samsung Galaxy Buds2 ProZdroj: Samuel Hindy
Samsung Galaxy Buds2 Pro

Sony WF-1000XM4 – 280 eur

Sony WF-1000XM4 sú drahé ale vynikajúce. Priama konkurencia k Samsungovým slúchadlám v tomto prehľade. Vyberať si medzi týmito dvomi, ak cena pre vás nie je najdôležitejší parameter, je naozaj neľahká úloha. Veľmi dobre držia v uchu, majú prepracovanú aplikáciu a inteligentné zapínanie ANC podľa udalosti alebo polohy a ešte majú aj odolnosť IPX4. Nielen po zohľadnení dizajnu a sprievodnej aplikácie či doplnkovej výbavy, nenájdete na trhu viac prepracované slúchadlá.

Sony WF-1000XM4Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT