Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Elektrokolobežky

Elektrokolobežka je počas leta na presun v mestách, hlavne menšej či strednej veľkosti, ideálnym dopravným prostriedkom, a to hľadiska rýchlosti prepravy, nákladov i parkovania. Vďaka globálnemu otepľovaniu je však možné kolobežky používať aj počas skorej jari či neskorej jesene.

Možnosti výberu elektrokolobežiek sú dnes veľmi široké. Môžete zvoliť relatívne lacný, ľahký a dobre prenosný model, ktorý po poskladaní napríklad bez problémov vynesiete po schodoch. Siahnuť však môžete i po extrémne výkonnom dvojmotorovom stroji, vážiacom aj viac než 50 kilogramov.

TOP 3 funkcie

1.  Výkon motora má vplyv nielen na zrýchlenie a najvyššiu rýchlosť, ale aj na to, či ťažšieho jazdca vôbec kolobežka vyvezie do kopca.

2. Dojazd závisí od viacerých faktorov ako teplota okolia či váha kolobežkára, ale kľúčovou je kapacita  batérie

3. Rýchlosť kolobežiek je do mesta postačujúca na úrovni 25 km/h, je ale možné zvoliť aj rýchlejšie stroje.

Podľa čoho vyberať elektrokolobežky?

1. Výkon motora je hlavný faktor pri voľbe kolobežky. Modely s 300 či 350-wattovými pohonnými jednotkami síce spoľahlivo prevezú po rovine a nenáročných stúpaniach aj jazdca s hmotnosťou nad 100 kilogramov, pri dlhších stúpaniach však rýchlo stratia dych a zastanú. Ak chcete bez problémov jazdiť do kopcov, odporúčame výkon minimálne 2 × 1000 wattov (teda jeden 1000 W motor v každom kolese).

2. Pneumatiky môžu byť buď z „plnej“ gumy, alebo nahustené vzduchom ako pri bicykloch či autách. Výhodou prvej možnosti je, že nedostanete defekt. Nevýhodou je menší komfort jazdy, keďže takéto pneumatiky menej tlmia nerovnosti. Je tiež potrebné zvážiť, či chceme jazdiť len po asfaltkách a stačia nám cestné pneumatiky, alebo uprednostníme terénne „gumy“ s drapákmi.

3. Rýchlosť je u väčšiny bežných kolobežiek 25 km/h, čo je zároveň maximum pre nemotorové vozidlo podľa našej legislatívy. V praxi sa ale toto obmedzenie často nedodržiava a na Slovensku či v EÚ možno kúpiť kolobežky, ktoré vyvinú rýchlosť aj viac ako 70 či 90 km/h.

4. Hmotnosť a skladanie sú podstatné, ak chcete kolobežku prepravovať v aute či vynášať po schodoch. V takom prípade odporúčame siahnuť po modeloch s maximálnou hmotnosťou do 20 kg.

5. Ceny kolobežiek šli počas posledného polroka hore o desiatky či aj stovky eur. Základné použiteľné modely sa však stále dajú kúpiť do 300 eur. Za 700 eur už získate podstatne pohodlnejšie jazdné vlastnosti a vyšší dojazd. Za cenu nad 1200 eur sa dajú kúpiť dvojmotorové stroje, ktoré zvládnu aj náročné stúpania.

Do 300 eur

Sencor Scooter One 2020

Nenechajte sa odradiť značkou, nad ktorou niektorí ohŕňajú nos. Tieto kolobežky pre Sencor vyrába externý výrobca a vyznačujú sa kvalitným spracovaním a dobrým pomerom cena/výkon. Sencor Scooter One 2020 je ideálna kolobežka do mesta s rýchlosťou 25 km/h a reálnym dojazdom okolo 20 kilometrov. Motor s výkonom 350 W je v tejto kategórii nadštandardný. Kvôli pneumatikám z plnej gumy sa táto kolobežka príliš nehodí na jazdu do terénu ani po členitej dlažbe.

Cena: 250 €

Sencor Scooter One 2020Zdroj: Sencor
Sencor Scooter One 2020

Do 500 eur

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Táto kolobežka je akýmsi etalónom svojej triedy. Papierovo má síce slabší motor, 300 W, avšak reálne je výkon úplne postačujúci na bezproblémovú jazdu po rovine a do miernych kopčekov. Pneumatiky hustené vzduchom umožnia jazdu aj po dlažbe, na terén ale táto kolobežka nie je stavaná. Reálny dojazd je podľa hmotnosti jazdca okolo 35 až 40 km a výhodou je tiež dobrá skladnosť a prenositeľnosť.

Cena: 445 €

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Do 700 eur

Kugoo Kirin M4 Pro

Toto je už vyššia liga kolobežiek, kde môžete rátať s predným aj zadným odpružením, širšími riadidlami a väčšími, 10-palcovými kolesami. Motor má výkon 500 W, ale na väčšie jazdenie do kopcov to stále nestačí. Výhodou je sedadlo priamo v balení, vďaka ktorému sa kolobežka dá zmeniť doslova na elektrický skúter. Oceniť treba tiež maximálnu rýchlosť do 45 km/h, pričom na kolobežke netreba nič softvérovo ani manuálne odblokovať. Dojazd je však vzhľadom na cenu len priemerný, na úrovni 25 až 30 km.

Cena: 640 €

Kugoo Kirin M4 ProZdroj: Kugoo
Kugoo Kirin M4 Pro

Do 1200 eur

Vsett 9 Lite

Motor s výkonom 650 W dokáže túto kolobežku poháňať rýchlosťou 40 km/h. Na to je však potrebné manuálne odblokovanie, po vybalení z krabice ide len štandardných 25 km/h. Prednosťou je dobré pružinové tlmenie i jazdné vlastnosti. Kúpiť ju môžete s rôznymi batériami, uvedená cena je za základnú s kapacitou 13 Ah. Ak si priplatíte zhruba 100 eur a budete mať šťastie na dostupnosť v obchode, môžete mať verziu so 16 Ah batériou a stále ste v limite 1200 eur.

Cena 1099 €

Vsett 9 LiteZdroj: Vsett
Vsett 9 Lite

Nad 1200 eur

Kaabo Wolf King GT Pro

Ak na peniazoch pri kúpe kolobežky až tak nezáleží, jedným z vhodných modelov je Kaabo Wolf King GT Pro. Má pevnú konštrukciu vhodnú na namáhanie do terénu, 11-palcové pneumatiky s cestným alebo terénnym dezénom, ako aj hydraulické predné tlmiče a zadné pružinové tlmenie. Dva motory s celkovým výkonom 4000 W dokážu túto kolobežku hnať až do 100 km/h. Pochopiteľne, hmotnosť je v tomto prípade už nezanedbateľná na úrovni 52 kilogramov.

Cena: 3900 €

Kaabo Wolf King GT ProZdroj: Kaabo
Kaabo Wolf King GT Pro