Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Televízory

Od doby koronakrízy sa televízorom darí veľmi dobre. Tieto zariadenia totiž nahradili kiná a priniesli zábavu na vysokej technickej úrovni aj do domácností. K tomu pripočítajte aj rozšírenie streamovacích platforiem ako je Netflix či Disney+ na Slovensku a dostávate skutočné domáce kino.

Dnes si netreba lámať hlavu nad tým, prečo musíte mať 4K televízor s podporou štandardov ako je HDR10+, keď nič z toho televízne kanály na Slovensku nepodporujú. Streamovacie platformy už doručujú filmy vo vysokej technickej kvalite, a tak svoju investíciu využijete ihneď.

TOP 3 funkcie

  1. Vynikajúca kvalita obrazu s hlbokou čiernou a prenikavou bielou s ostrými okrajmi.
  2. Priestorový zvuk buď priamo z televízora alebo po doplnení o soundbar. Zvuk sleduje pohyb objektov v scéne.
  3. Využitie televízora ako umeleckého predmetu v dobe, keď na ňom nesledujete filmy, relácie či šport.

Podľa čoho vybrať televízor?

  1. Kvalita obrazu je daná predovšetkým technológiou zabudovanou v displeji. Momentálnou špičkou je OLED a microLED so samostatne ovládanými pixelmi. Výborné výsledky však dosahuje aj QLED. Výrobcovia tu prichádzajú s populárnymi názvami ako Neo QLED alebo Mini LED, kde sa výrazne vylepšila kvalita obrazu hlavne z dôvodu miniaturizácie zobrazovacích bodov.
  2. Farebné podanie je dôležité, ak chcete vidieť filmy tak, ako ich zamýšľal pôvodný autor. Používatelia však viac preferujú mierne presaturované farby. Nechajte si napr. prehrať scény so západom slnka, kde je dobre vidieť, ako si televízor poradí s farbami, ale aj kontrastom. Vyskúšajte aj sledovanie kvality farieb z ostrých uhlov.
  3. Zvuk je rovnako dôležitá súčasť zážitku. Tenký dizajn televízora je však v protiklade s integráciou poriadneho basového reproduktora do jeho tela. Vyskúšajte preto na vybranom TV dobrodružný film s dunivými výbuchmi. Stávkou na istotu je osobitný soundbar, ideálne so samostatným subwooferom.
  4. Inteligentná výbava alebo SmartTV rozhoduje o tom, ako sa dajú používať aplikácie. Určite potrebujete YouTube, Netflix, Disney+ a pozor na lokálne aplikácie ako je MagioGo, Skylink Live, Antik TV a pod. Určite sa musia dať nainštalovať.
  5. Dizajn televízora je subjektívna záležitosť. Všimnite si, ako je riešený podstavec, prípadne ako je to s inštaláciou TV na stenu. Existujú aj televízory s oddelenou elektronickou časťou a treba zvážiť, či vám to vyhovuje. Dnes sú k dispozícii aj lifestylové televízory, ktoré vyzerajú ako skutočný obraz.
  6. Ceny televízorov sa žiaľ pohli smerom hore. Najpredávanejšie modely sú televízory s uhlopriečkou od 50 palcov vyššie. Tu si všímajte TV v cene od 500 eur vyššie, inak to nemá význam. Za najpredávanejší 55-palcový televízor s dobrou výbavou zaplatíte okolo 1000 eur, pri prémiových modeloch aj do 2000 eur.

Hisense 55U7HQ

Ide o elegantný 55-palcový 4K QLED televízor s podporou audio systému Dolby Atmos. Frekvencia panelu je 120 Hz, TV ponúka verné farby a zobrazenie jemných detailov. Oceníte špeciálny režim pri športových prenosoch, ale aj hry so vstupným oneskorením 20 ms a podporou VRR. Operačný systém VIDAA je platformou aj pre lokálne aplikácie a napr. Antik TV tu dostanete na pol roka zadarmo.

Cena: 849 €

Hisense U7Zdroj: Hisense
Hisense U7

TCL 55C835

Je to 4K Mini LED televízor s operačným systémom Google TV a s reproduktormi Onkyo. Zažijete tak vysoký dynamický rozsah HDR a obrovský objem zobrazených farieb. Televízor prichádza v tenkom vyhotovení s kovovým rámčekom. TV má aj režim pre zobrazenie športu, výrazne je podporený herný režim, a to s obnovovacou frekvenciou 144 Hz, podporou VRR, podporou Freesync Premium a ALLM. Výborný je zvuk s podporou Dolby Atmos a DTS-HD.

Cena: 999 €

TCL 55C835Zdroj: TCL
TCL 55C835

Samsung QE55QN85B

Smart Neo QLED 4K televízor s procesorom Neo Quantum Processor 4K vytvorí veľmi pekný obraz s realistickými farbami. Poradí si aj s tmavými scénami, výhodou je plná podpora hier vrátane aplikácie na cloudové hranie cez Xbox a podpora AMD FreeSync Premium Pro. Dizajn TV  je takmer bezrámčekový, integrované sú reproduktory s vyžarovaním do stropu. Profitovať budete aj z ekosystému zariadení od firmy Samsung.

Cena: 999 €

Samsung QE55QN85BZdroj: Samsung
Samsung QE55QN85B

LG OLED55C21

Smart televízor so skutočnou 4K OLED obrazovkou prináša živý a realistický obraz s presnými farbami. Ide o mimoriadne tenký televízor, stojan môže byť aj umelecký. Obraz dopočítava procesor α9 5. generácie s podporou umelej inteligencie (AI) a výsledkom je obraz so špičkovým obrazom. AI konvertuje bežný 2-kanálový zvuk na virtuálny 7.1.2-kanálový zvuk a priestorový efekt zvuku je dobre cítiť. Aplikácia ThinQ sleduje, čo sa vám páči a podľa toho sama odporúča vhodný obsah.

Cena: 1539 €

LG OLED55C21Zdroj: LG
LG OLED55C21

Philips 55OLED807/12

Prémiový Smart 4K OLED televízor prichádza s metalickým rámom, 120 Hz frekvenciou a špeciálnou funkciou Ambilight. Tá virtuálne rozširuje 55-palcovú uhlopriečku LED diódami na štyroch okrajoch televízora. Operačný systém je Android TV, televízor je kompatibilný s hlasovými asistentmi. Obraz podporuje formáty HDR, vrátane Dolby Vision, zvuk podporuje Dolby Atmos. Zabudovaná DTS Play-Fi umožňuje bezdrôtové pripojenie reproduktorov po celom dome. Ľahko sa dá prehrávať hudba zo smartfónu na zvukovom systéme televízora.

Cena: 1749 €

Philips 55OLED807/12Zdroj: Philips
Philips 55OLED807/12