V redakcii často opakujeme, že žijeme technológiami. A tak sa vždy tešíme z niečoho nového, čo nám v oblasti technológií prináša vylepšenia. Akú technológiu či vylepšenie oceňujú naši redaktori za posledných 5 rokov?

ONDREJ – Prepojenie medzi smartfónom a počítačom

Je to neuveriteľné, ale dlho toto spojenie nebolo, teda nie také hladké, ako si to predstavujem. Pripojiť telefón cez USB port a potom dlho čakať, kým sa z neho načítajú všetky fotografie, to radšej umývam riad po nedeľnom obede. Ale v roku 2020 (u niektorých výrobcov o niečo skôr) dochádza k prepojeniu telefónu a počítača. Môžem končene odpovedať na SMS cez veľkú klávesnicu na počítači, zo smartfónu aj bezdrôtovo prenesiem fotografiu, ktorú som práve teraz odfotil a dokonca viem spustiť aplikácie zo smartfónu na obrazovke počítača. Prečo toto nemohlo existovať skôr?

FERO – Zdrvujúci a fascinujúci pokrok hlbokých neurónových sietí

Pamätám si, ako som v roku 2016 s napätím sledoval, ako špeciálne pripravená neurónová sieť od DeepMind prelomila ľudskú dominanciu vo výrazne náročnej hre Go. Ani vo sne mi nenapadlo, že o rok neskôr ju jej nasledovníčka, plánu a prípravy prostá AlphaZero, ktorá sa učila hrať rôzne hry sama od nuly, rozpráši po 24-hodinovom tréningu. Naučila sa hrať čokoľvek, vrátane šachu, pričom po štyroch hodinách hrania sama so sebou nielenže prešla do nadľudskej úrovne, ona vytrela podlahu aj s najpokročilejšími a dekády vyvíjanými šachovými systémami, ktoré v tejto hre dlhodobo dominovali a stala sa najsilnejším šachistom, akého svet kedy videl. Po štyroch hodinách…

A tak to šlo ďalej. Jej „sestra“ AlphaFold v decembri minulého roku prelomila problém skladania proteínov, ktorý sme sa snažili vyriešiť 40 rokov a priniesla zlom v mnohých oblastiach biologického výskumu. Neurónové siete so schopnosťami, o ktorých sa nám pred piatimi rokmi ani nesnívalo, dnes miliardy ľudí prakticky nevedomky používajú pri vyhľadávaní obrázkov, katalogizácii fotografií, rozpoznávaní objektov, či priamo pri mobilnej fotografii. A ich vývoj pri tom raketovo letí ďalej.

MIŠO – Digitálne technológie všeobecne

Presnejšie fitness náramky, rýchlejšie počítače a získavanie obsahu cez internet. Ťažko povedať, čo z toho prekonalo moje očakávania za posledných 5 rokov. Avšak jedno si vždy uvedomím, keď sa prihlasujem do banky cez internet. Tiež aj keď si kontrolujem veci v zdravotnej alebo sociálnej poisťovni. Netreba nikam volať, čakať v radoch a všetko vybavíte aj pred polnocou alebo kedykoľvek si spomeniete. A ide to postupne dopredu. V skutočnosti je pre mňa toto veľmi dôležité a užitočné. Pridávanie záležitostí, ktoré vybavíte on-line a netreba nikam chodiť a vyčkávať. No a nehovorím, poteší ma aj veľký výber filmov na streamingových službách alebo to, ako vyzerajú dnešné hry graficky

ROMAN – Robotické vysávače sú konečne užitočné a cenovo dostupné

Napísal som to už viackrát vo svojich článkoch a budem sa opakovať aj teraz. Za posledných 5 rokov najviac oceňujem výrazné zlepšenie robotických vysávačov z toho hľadiska, že konečne ide o užitočných pomocníkov, a to aj v segmente cenovo dostupnejších zariadení. Za 300 eur si dnes viete kúpiť robotický vysávač s inteligentnou navigáciou po vašom byte, ktorý ho dôsledne povysáva, keď vy nie ste doma. Ponuka trhu je dostatočne variabilná, takže niektoré roboty vám domácnosť okrem vysávania aj vymopujú (v tomto smere ešte vidím priestor na zlepšenie), či sa automaticky vyprázdnia po skončení vysávania, aby ste nemali s údržbou robota takmer žiadne starosti.

PEŤO – Prepracované hodinky pre športovcov

Moje nadšenie začalo už v roku 2013, kedy Garmin uviedol prvé športové hodinky radu Fénix. Už prvý model spôsobil revolúciu, keď na meranie športových aktivít zrazu nebolo potrebné spúšťať aplikácie v smartfóne, pretože všetko potrebné bolo možné zaznamenať priamo zo zápästia používateľa. Hodinky časom toho dokázali aj za pomoci rôznych senzorov dokonca oveľa viac, k čomu sa o pár rokov pridružila aj prepracovaná navigácia s topografickými mapami. Tak ako sa vyvíjajú smartfóny, tak idú napred aj inteligentné hodinky. Z môjho pohľadu nie je dôležitý iba hardvér, na ktorom si Garmin dáva záležať, ale aj kvalitná softvérová podpora. Okrem analýzy aktivít v aplikácii Garmin Connect, oceňujem aj tréningové plány a ďalšie funkcie, ktoré poslúžia aj tým najnáročnejším používateľom.

MIRO – Mobilná fotografia + svet automobilov

Ak sa „pozriem“ do roku 2016, teda 5 rokov dozadu, tak ma veľmi fascinuje to, ako sa posunula a stále posúva mobilná fotografia. Je pravdou, že už pred piatimi rokmi boli na trhu výborné smartfóny, no z pohľadu fotiek a možností sa na tie dnešné vôbec nechytajú. Vždy sme snívali o kvalitných širokouhlých fotkách, o reálne použiteľnom zoome, alebo o nočných fotkách, ktoré budú plné detailov. To všetko je teraz realitou – dnešné smartfóny pochovali kompaktné fotoaparáty, ktoré ešte pred 5 rokmi dávali zmysel. Nedá mi nespomenúť aj svet automobilov, v ktorom je vývoj a pokrok technológií rovnako badateľný a fascinujúci. Pred pár rokmi sa nám ani nesnívalo o tom, akú techniku, technologickú výbavu a možnosti ponúknu dnešné top modely rôznych značiek, nehovoriac o elektromobilite a výraznom posune z hľadiska bezpečnosti – to všetko vďaka nekonečnému vývoju za pomoci technológií.

Značky: