Funkcia by mala byť dostupná globálne.

Falošné správy sú veľkým problémom, ktorý musia riešiť sociálne siete aj vyhľadávače. Môžu totiž manipulovať s názormi ľudí. O dopade falošných správ sa v poslednej dobe hovorilo najmä po amerických voľbách prezidenta. Podľa niektorých odborníkov mohli práve nepravdivé informácie, ktoré sa šírili internetom, výrazne pomôcť Trumpovi k triumfu vo voľbách. Facebook kvôli tomu čelil kritike a aktuálne sa snaží rôznymi spôsobmi bojovať so zobrazovaním a šírením falošných správ.

Rovnaké aktivity vyvíja aj Google. Ten začal v posledných mesiacoch testovať nový nástroj na kontrolu faktov a teraz ho sprístupnil globálne. Nástroj nie je dostupný pre bežných používateľov v tom zmysle, že by ste mohli označiť správy za pravdivé alebo nepravdivé. Zobrazuje však informácie o tom, ako jednotlivé fakty označili odborné organizácie ako PolitiFact či Snopes.

Tieto informácie by sa mali zobrazovať v rámci výsledkov vyhľadávania a aj v službe Google News. Príkladom hodnotenia falošnej správy je priložený screenshot, ktorý zobrazuje hľadanú informáciu o tom, či je Zem plochá. A hoci by mal byť nový nástroj dostupný globálne, zatiaľ sme sa s novým nástrojom v rámci slovenského vyhľadávača Google nestretli.

Nový nástroj Fact check zobrazuje, či je informácia pravdivá alebo nie

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

VIDEO: Falošné správy na Facebooku

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit