Kaukazská krajina Azerbajdžan sa zvyčajne nespája s obnoviteľnou energiou, a predsa tu testujú nový fascinujúci koncept, ktorý by mohol pomôcť celému svetu na ceste k väčšej udržateľnosti.

Ako teda inteligentné mestá fungujú a mohli by jedného dňa byť vo všetkých krajinách sveta? Pozrime sa na to.

Dopyt po zdrojoch Azerbajdžanu

Po tom, ako mnohé krajiny prestali nakupovať ruský plyn, narástol dopyt v iných krajinách bohatých na ropu. Jednou z nich je práve Azerbajdžan, ktorý teraz ťaží z blízkosti mnohých európskych krajín, kam pôvodne dodávalo ropu Rusko.

Európska komisia a Azerbajdžan totiž začiatkom tohto roka podpísali dohodu o zdvojnásobení dovozu zemného plynu do roku 2027, čo pomôže EÚ v jej hospodárskej kríze, keďže je v súčasnosti veľmi závislá od ruskej energie.

Azerbajdžan preto plánuje vybudovať v karabašskej oblasti inteligentné mesto. Nedávno tu zúrila vojna medzi Azerbajdžanom a Arménskom, a hoci konflikt stále pokračuje, Azerbajdžan sa snaží obnoviť mestá v novom štýle.

Prečo obnoviteľná energia?

Nie je tajomstvom, že naša planéta je v kríze. Máme obmedzené množstvo fosílnych zdrojov, preto je nesmierne dôležité, aby ľudia začali používať obnoviteľné zdroje energie, ktoré nemajú na planétu rovnaký vplyv ako ťažba fosílnych palív.

Systémy obnoviteľných zdrojov energie, ako veterná a solárna energia, sú oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu než ich neobnoviteľná konkurencia. Krajiny ako Azerbajdžan, kde je veľa slnečného svitu a pomerne veľa vetra, sú ideálnym miestom na premenu tejto energie.

Čo sú inteligentné dediny a mestá?

Inteligentné dediny a mestá v Azerbajdžane budú fungovať výlučne na veternú a solárnu energiu. Nové stavby v týchto obciach majú dokonalú izoláciu, takže v nich zostáva o 70 % viac energie. Všetky domy majú plne funkčné solárne panely, ktoré každý deň dokážu zabezpečiť 300 litrov teplej vody. Navyše sa energia dá skladovať a predávať a je tu aj tlak na zabezpečenie ďalších cyklotrás.

Azerbajdžanské dediny sú zatiaľ skôr menšie, no ak sa tieto inteligentné sídla stanú bežnými na celom svete, mohli by v nich byť aj zariadenia ako reštaurácie, hotely a dokonca kasína, ktoré budú úplne udržateľné.  

Budú fungovať na uskladnenú veternú a solárnu energiu a budú mať rovnakú izoláciu, ktorá zadrží teplo. Takže by sa večera v reštaurácii či návšteva kasína mohli stať udržateľnejšími než varenie a jedenie doma a hranie na najlepších stránkach s hracími automatmi z vášho počítača!

Ako vyvážajú plyn?

Energia vyrobená v týchto inteligentných mestách sa využíva v mestách a dedinách, no prepravuje sa aj do iných častí Azerbajdžanu a do iných krajín, najmä do EÚ.

Azerbajdžan využíva Transjadranský plynovod, ktorý z krajiny vedie cez Gruzínsko, Turecko, Grécko a Albánsko až do Talianska. Keď dorazí do Talianska, využíva rôzne európske potrubia, kadiaľ plynie do ďalších miest.

Plynovod sa začal stavať koncom roka 2020 a od zavedenia ruských sankcií sa jeho využívanie výrazne zrýchlilo.

Aké dôsledky to má pre svet?

Dôsledky inteligentných miest v Azerbajdžane významne pocíti celý svet. Krajiny, najmä tie, ktoré majú veľa slnečného svetla a veternej energie, sa týmto krokom pravdepodobne inšpirujú a môžu postupovať podobne. To by mohlo byť prínosom pre celú planétu.

Jednou z kritických pripomienok je, že tieto dediny a mestá stoja v oblasti Karabachu, ktorá je predmetom sporu o územie medzi Azerbajdžanom a Arménskom a je nestabilná, a len veľmi nedávno bola dejiskom vojny. Ak by teda opäť vypukla vojna, mohla by zasiahnuť aj tieto mestá a dediny.

Inteligentné mestá v Azerbajdžane sú zaujímavým konceptom, ktorý sa určite v najbližších mesiacoch a rokoch oplatí sledovať – najmä v čase, keď sa krajina snaží zdvojnásobiť svoj dovoz plynu do roku 2027.