Tapo C200 je nová séria domácich bezpečnostných kamier od TP-Link, ktoré ukladajú svoje záznamy iba lokálne.

Pre mnohých jedna primárnych výhod. Chcú totiž ukladať svoje záznamy iba na microSD kartu a nepotrebujú alebo vyslovene nechcú využívať cloudové služby výrobcu alebo tretích strán. Jej sprevádzkovanie je podmienené inštaláciou aplikácie Tapo Camera, ktorá vás prevedie nastavením na vašu domácu sieť.

Vysiela svoje sieťové pripojenie, na ktoré sa treba najprv pripojiť. V nastaveniach jej povolíte pripojenie na váš router a do aplikácie zadáte heslo. Po reštarte kamery sa pripojí k routeru a vy ju môžete začať používať. Na to, že ide o kameru v cene do 50 eur, má všetky podstatné možnosti. Prevzaté často z drahších kamier.

Jednou z takýchto funkcií je nočné videnie a automatické prepínanie medzi klasickým režimom a režimom s prisvietením cez infračervené diódy. Viditeľnosť je v tomto prípade do 9 metrov. Obraz zaznamenáva vo Full HD režime, no dá sa prepnúť aj na obraz nižšej kvality.

Kamera to dokonca spraví automaticky, keď zaznamená pomalšiu rýchlosť siete. Takto neprídete o obraz. Otáčanie v horizontálnom a vertikálnom režime sa dá nastaviť na automatický režim. Dokonca si môžete uložiť polohy, do ktorých sa má kamera otočiť.

Takto si môžete nastaviť polohu na okno, na kuchynskú linku alebo iné priestory. Nemusíte cez aplikáciu čakať, kým si pohyb „naťukáte“ smerovým tlačidlom v aplikácii smartfónu.

K dispozícii je detekcia pohybu a upozornenie naň. Výber oblasti je priamo cez displej. Na zobrazenej scéne si vyberiete oblasť podobne ako si vyberáte oblasť na úpravy v grafickom editore. Kamera má funkciu zvukového alarmu pri detekcii pohybu, prípadne môžete nechať rozblikať viacfarebnú LED diódu na prednej strane.

Zo štandardnej zelenej sa prepne na bielu a bude pulzovať. Na test sme použili 64 GB microSDXC kartu, použiť sa dá ale kapacita do 128 GB. Na záznamy budete mať dostatok priestoru. Zobrazovať a mazať ich môžete priamo cez smartfón.

V čase, keď nebudete chcieť, aby kamera videla obraz, prepnete ju do privátneho režimu. S kamerou sa dá komunikovať obojsmerne. Má mikrofón aj reproduktor. Detail, ktorý poteší je vytvorenie vlastného OSD textu nad zaznamenávaný obraz. Štandardne je to dátum a čas, pridať môžete doplnkový text.

Napríklad to, kde je kamera umiestnená. Definovanie kamery umiestnenia nastavujete už pri prvotnom sprevádzkovaní. Keď ich máte takto pripojených viac, ľahko si podľa popisu vyberiete konkrétnu z nich. Kamera sa dá umiestniť aj na strop a predvoliť otočenie obrazu tak, aby ste ho nemali hore nohami.

Verdikt

TP-Link Tapo C200 je cenový tip na domácu kameru. Stačí do nej vložiť SD kartu a nahrávať si dianie v domácnosti alebo kancelárii. Je z tých jednoduchších, práve to ocení mnoho používateľov.

Obraz je dostupný cez internet a môžete ho sledovať cez váš smartfón. Nahrávky budú len na vašej pamäťovej karte. Má všetky pokročilé funkcie, ktoré vidíme v drahších kamerách.

Zapožičal: TP-Link

Cena: 39 eur

Prečítajte si aj:

TP-Link má super rýchly router s rýchlosťou do 5 Gb/s

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.