Otestovali sme dva cenovo dostupné robotické vysávače, ktoré vysávajú aj mopujú.

Robotické vysávače dospeli do štádia, kedy už nejde o hi-tech hračku pre horných desaťtisíc, ale o pomocníka, ktorého si môže dovoliť aj bežná rodina. Ďakovať za to môžeme technologickému pokroku a s tým súvisiacemu zlacneniu základných technológií robotických vysávačov. Výsledkom je, že za robotický vysávač, ktorý svojou funkcionalitou vyhovuje potrebám bežnej domácnosti, zaplatíte do 300 eur.

V tejto cenovej kategórii majú veľmi silné postavenie najmä čínske značky a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO (prečítajte si našu recenziu, TU) patrí dlhodobo medzi najatraktívnejšie robotické vysávače z hľadiska pomeru cena/výbava.

V redakcii sa nám však ocitli aj ďalšie robotické vysávače v cene do 300 eur – iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60. Tie predstavujú zaujímajú alternatívu k čínskym značkám a pokiaľ z princípu chcete mať doma ne-čínsky vysávač, môžu byť pre vás atraktívnou voľbou.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Dizajn

Oba spomenuté robotické vysávače sme testovali v rovnakých podmienkach niekoľko týždňov a v tomto článku nájdete naše poznatky z ich používania a takisto stručné porovnanie. Článok sme sa kvôli lepšej prehľadnosti rozhodli rozdeliť do niekoľkých sekcií, v ktorých sa venujeme jednotlivým parametrom, ako je dizajn, navigácia počas upratovania, vysávanie, mopovanie a mobilná aplikácia.

iRobot Roomba Combo je prvý robotický vysávač značky iRobot, ktorý vysáva aj mopuje. Zároveň chce zaujať lákavou cenou, v cene do 300 eur patrí k cenovo najdostupnejším zariadeniam značky iRobot. Vysávač dizajnom neprekvapí, má okrúhly tvar, lesklý povrch s logom iRobot a jedno tlačidlo, ktorým môžete aktivovať a pozastaviť vysávanie aj bez nutnosti použiť mobilnú aplikáciu.

Vysávač má dve bočné kefy a hlavnú kefu, ktorú tvoria štetiny a gumené lamely. Hlavná kefa má šírku 15 cm a na prvý pohľad je vidno, že nevyužíva tak pokročilú technológiu ako drahšie robotické vysávače iRobot – napríklad model Roomba i3, ktorý sa predáva za 459 eur a má dvojitú hlavnú kefu. Vzhľadom na cenu je však výbava robota Roomba Combo štandardná, v tejto cenovej kategórii dvojitú kefu nenájdete.

Nádobka na prach je umiestnená tradične – pod horným lesklým krytom. Jej objem je 0,45 litra. Robot takisto obsahuje nádobku na vodu s objemom 0,3 litra, ktorú je možné odpojiť od zadnej časti vysávača. Táto nádobka je pripojená k vysávaču aj v režime vysávania, režim mopovania sa aktivuje, keď k nej pripojíte nástavec s handričkou na mopovanie.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Handričku na mopovanie je možné prať, takže ju môžete opakovane používať. Súčasťou balenia sú dve náhradné handričky (celkovo tri), dve náhradné bočné kefy a dva náhradné filtre. Balenie vysávača je teda pomerne štedré a je bohatšie ako balenie Rowenty Explorer Serie 60, ktoré ponúka iba jednu náhradnú handričku na mopovanie.

iRobot Roomba Combo má rozmery 351 × 356 × 82 mm a hmotnosť 3,21 kg. Je to štandard.

Rowenta Explorer Serie 60 má okrúhly tvar, dve bočné kefy a 14 cm hlavnú kefu. Oba roboty sú pri pohľade na spodnú stranu podobné, subjektívne však hlavná kefa iRobota pôsobí o niečo pokročilejšie a kvalitnejším dojmom. Rowenta má matný horný kryt s dvoma tlačidlami – jedno aktivuje upratovanie, druhé pošle robota do nabíjacej stanice.

Nádobka na prach má v prípade Rowenty objem 0,4 litra. Nádobka na vodu je priamo zabudovaná do nástavca s handričkou na mopovanie a má objem 0,11 litra. Súčasťou balenia sú celkovo dve handričky, jedna náhradná. Ďalšie náhradné komponenty v balení nenájdete.

Rowenta Explorer Serie 60 láka najmä svojou nízkou výškou. Má rozmery 325 × 325 × 60 mm, takže je o 2 cm nižšia v porovnaní s iRobotom a takisto mnohými ďalšími robotickými vysávačmi. Vďaka tomu sa dostane aj na miesta, ktoré ostatné robotické vysávače nedokážu vyčistiť, ako je napríklad priestor pod stoličkou na kolieskach. Sami si musíte zvážiť, nakoľko je to pre vás dôležité.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Navigácia

iRobot Roomba Combo aj Rowenta Explorer Serie 60 využívajú navigáciu pomocou gyroskopu. K tejto technológii navigovania sa sme mali v minulosti pripomienky, pretože sa vysávače častokrát správali chaoticky a viackrát upratovali to isté miesto, pričom ostatné časti bytu nevysali. Zdá sa však, že výrobcovia zdokonalili aj navigáciu pomocou gyroskopu. Nečakajte od nej tak systematické a efektívne vysávanie ako pomocou laserovej navigácie alebo pomocou kamery, avšak situácia je viditeľne lepšia ako kedysi.

Oba vysávače majú podobný štýl pohybu. Najskôr vyčistia vnútornú časť izby a následne sa zamerajú na čistenie stien a rohov. V závislosti od umiestnenia dverí sa však môže stať, že budú prechádzať medzi dvoma miestnosťami a postupne čistiť ich jednotlivé časti. V rámci aplikácie si môžete tzv. lineárny režim vysávania zmeniť na reaktívny, resp. popri stene v prípade Rowenty.

Nakoľko oba vysávače využívajú navigáciu pomocou gyroskopu, nedokážu si vytvoriť a zapamätať mapu vašej domácnosti. Cez aplikáciu tak neviete skontrolovať, kde všade vysávače robili poriadok. V rámci testovania sme sledovali ich pohyb a všimli sme si, že oba vysávače sa sem-tam vrátili na miesta, ktoré už upratali a opakovane tam vysávali.

Pri testovaní modelu iRobot Roomba Combo sa nám párkrát stalo, že sa robot po skončení vysávania nevedel vrátiť do dokovacej stanice. Museli sme ho manuálne presunúť. Našu pomoc viackrát vyžadovala aj Rowenta Explorer Serie 60, ktorá hlásila chybu predného kolieska a ostala zaseknutá na mieste, v rámci ktorého sa dá normálne a bez problémov navigovať. Trochu nás to prekvapilo.

Roboty sme testovali aj v režime, kedy sme ich nechali vysávať iba jednotlivé miestnosti – zavreli sme dvere, aby sa nedostali do ďalších častí domácnosti. V tomto prípade nemáme k navigácii výhrady, vysávače pokryli celú plochu miestností bez problémov. Rowenta sa v niektorých častiach miestnosti zdržala zbytočne dlho, v prípade Roomby sme si všimli väčší dôraz na čistenie v okolí nôh stoličiek a stolov.

Oba vysávače narážali do prekážok rôznorodo. Vo väčšine prípadov a počas čistenia v okolí nôh stoličiek a stolov boli nárazy jemné, sem-tam sa však stalo, že do prekážky narazili silnejšie. Platí to pre oba vysávače. Subjektívne máme pocit, že oba vysávače rovnako precízne čistili popri stenách v poslednej fáze upratovania.

Aby sme to zhrnuli. Navigácia pomocou gyroskopu je o niečo lepšia ako kedysi, ale ešte stále nedosahuje spoľahlivosť laserovej navigácie či navigácie pomocou kamery. Kvôli tomu sa môžu objaviť prípadne problémy s návratom do dokovacej stanice, prípadne môže robot zriedkavo opakovane čistiť tú istú časť domácnosti.

Pri čistení jednotlivých miestností nemáme k navigácii výhrady, jednotlivé izby boli vyčistené precízne. Roboty však treba manuálne presunúť do jednotlivých miestností, nakoľko si nevedia uložiť a zapamätať mapu domácnosti. iRobot Roomba Combo čistil nohy stolov, stoličiek a ďalších objektov subjektívne o trošku precíznejšie, avšak navigáciu oboch robotov hodnotíme ako do veľkej miery totožnú.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Vysávanie

iRobot Roomba Combo má 3000 mAh batériu a na jedno nabitie dokáže vysávať až 110 minút. Hlučnosť vysávača v prevádzke dosahuje 64 dB. V aplikácii si môžete nastaviť štandardný režim vysávania a výkonný režim, ktorý je odporúčaný, ak máte doma veľa kobercov. K dispozícii sú dva režimy navigácie, štandardný lineárny režim a tzv. reaktívny, ktorý výrobca odporúča pre domácnosti, kde viac ako 50 % plochy tvoria koberce.

Rowenta Explorer Serie 60 má výdrž na úrovni 70 minút v štandardnom režime a 60 minút v prípade režimu výkonu. K dispozícii je tiež ekologický režim, výdrž je v tomto prípade 90 minút. Medzi režimami sa môžete prepínať pomocou aplikácie, k dispozícii sú tiež dva režimy pohyby – štandardný lineárny a popri stenách. Hluk dosahuje 65 dB.

Oba roboty sme testovali v štandardnom režime výkonu. Vysávače upratovali trojizbový byt s rozlohou 60 m2, pričom reálna plocha upratovania je na úrovni 40 m2. Roomba Combo upratovala obvykle 60 až 70 minút, podobne dlho trvalo vysávanie aj Rowente.

Nakoľko ani jeden robot nevie prerušiť vysávanie, dobiť sa a pokračovať tam, kde prestal upratovať, odporúčame tieto roboty do menších domácností s podobnou alebo menšou rozlohou, ako je aj tá naša. V prípade väčšieho trojizbového bytu alebo štvor- a viacizbového bytu by ste museli manuálne rozdeliť upratovanie do viacerých segmentov a to nie je príliš pohodlné – robotické vysávače sú navrhnuté tak, aby upratovali primárne vtedy, keď vy nie ste doma.

V prípade väčšej domácnosti preto odporúčame priplatiť si za drahší a technologicky pokročilejší vysávač.

iRobot neuvádza výkon vysávania v Pascaloch, v prípade Rowenty Explorer Serie 60 je výkon až 2300 Pa. Podobný výkon predpokladáme aj v prípade iRobota a je to štandard v tomto segmente.

iRobot Home

iRobot Home. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Mopovanie

Robotický vysávač s funkciou mopovania predstavuje kompromis, pretože využíva navigáciu, ktorá je prispôsobená na vysávanie. V praxi to znamená, že nedokáže tak dobre vymopovať rohy a niektoré časti bytu ako robotický mop. Na druhej strane, takéto riešenie má svoje čaro a pokiaľ v byte nemáte koberce, dokáže vám počas vysávania na mokro utrieť podlahu a to je lepšie ako nič.

Mopovanie je zároveň vlastnosť, v ktorej má iRobot Roomba Combo viditeľný náskok pred modelom Rowenta Explorer Serie 60. Navigácia aj kvalita vysávania sú do veľkej miery podobné až totožné, avšak v prípade mopovania sme si okamžite všimli výhodu modelu značky iRobot.

Roomba Combo využíva 300 ml nádobku na vodu, ponúka 3 režimy nastavenia intenzity vlhkosti a využíva elektrické čerpadlo, ktoré optimalizuje prietok vody. Výsledkom je rovnomerné a kvalitné mopovanie a vlhčenie handričky po celej jej šírke. Počas testovania sme využívali najvyššie nastavenie vlhkosti a objem vody v nádobke postačoval na kompletné vymopovanie celého nášho bytu.

Rowenta Explorer Serie 60 má 110 ml nádobku na vodu a neumožňuje nastavenie intezity mopovania. Počas testovania sme si všimli, že mopovanie nebolo vždy rovnomerné a v niektorých prípadoch vysávač zanechával za sebou jeden alebo viacero tenších pásikov vody. Nádobka bola po skončení upratovania vždy prázdna, takže v poslednej fáze upratovania využíval robot iba zvyšok vlhkosti na handričke.

Roomba Combo umožňuje počas mopovania použiť čistiaci prostriedok iRobot alebo inej značky. V prípade Rowenty je možné mopovať iba čistou vodou. Ani jeden vysávač neponúka odkvapkávaciu podložku k dokovacej stanici, takže po skončení mopovania odporúčame, aby ste hneď odpojili násadku s handričkou. Aj z tohto dôvodu odporúčame mopovať iba vtedy, keď ste fyzicky doma.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Mobilná aplikácia

Mobilnú aplikáciu iRobot Home považujeme za aktuálne jednu z najlepších na trhu v segmente robotických vysávačov. Vysávač iRobot Roomba Combo môžete pomocou tejto aplikácie spustiť, pozastaviť a poslať do dokovacej stanice. Takisto je možné nastaviť harmonogram upratovania a skontrolovať kompletnú históriu vysávania.

V rámci nastavenia robota si môžete zvoliť z dvoch režimov výkonu, z troch režimov intenzity mopovania a z dvoch režimov navigácie. Oceňujeme aj personalizované odporúčania, ktoré vám aplikácia zobrazí. Chválime prehľadný dizajn a intuitívne používateľské rozhranie. Informácie o predchádzajúcich vysávaniach sú však pomerne strohé – vidíte iba celkový čas upratovania a režim vysávania alebo mopovania.

Rowenta Explorer Serie 60 využíva aplikáciu Rowenta Robots. Jej domovská stránka vyzerá ako četovacia aplikácia s históriou posledných pár vysávaní. Môžete si nastaviť tri režimy výkonu, dva režimy navigácie a robota spustiť, poslať do dokovacej stanice alebo mu zadať upratovanie iba v okolí jeho aktuálnej polohy.

K dispozícii je harmonogram vysávania a páči sa nám sekcia Údržba, v rámci ktorej vás aplikácia upozorňuje na pravidelnú údržbu robota aj s inštrukciami, ako ju vykonať. Aplikácia iRobot Home sa nám subjektívne páči viac, avšak funkcionalita je v oboch prípadoch vo výsledku prakticky totožná.

Rowenta Robots

Rowenta Robots. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Verdikt

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60 sú do veľkej miery podobné robotické vysávače. Majú takmer totožnú navigáciu a kvalitu vysávania aj s občasnými nedokonalosťami, ktoré sa môžu v prípade navigácie pomocou gyroskopu vyskytnúť.

iRobot Roomba Combo má viditeľne navrch z hľadiska funkcie mopovania, v tomto smere patrí medzi najlepšie riešenia na trhu v segmente do 300 eur. iRobot rovnako láka výbornou aplikáciou iRobot Home a prémiovým servisom iServis Premium. V rámci prípadnej reklamácie vám vysávač vyzdvihne kuriér priamo u vás doma a zadarmo a najneskôr do 10 dní vám príde opravené zariadenie späť na vašu adresu.

Rowenta Explorer Serie 60 láka najmä nízkou výškou iba 60 mm. Vďaka tomu sa robot dostane aj tam, kam sa konkurenčné zariadenia nedostanú. Treba si však zvážiť, či to reálne využijete a či vám nebude prekážať o niečo slabšia výdrž batérie.

Cena oboch vysávačov je podobná – za iRobot Roomba Combo zaplatíte 279 eur, Rowenta Explorer Serie 60 sa predáva za cenu o 10 eur nižšiu. Pokiaľ je pre vás dôležitá funkcia mopovania, odporúčame Roombu Combo. V opačnom prípade stojí za zváženie aj Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO, ktorý poteší laserovou navigáciou.

iRobot Roomba Combo a Rowenta Explorer Serie 60

iRobot Roomba Combo (vľavo) a Rowenta Explorer Serie 60 (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Technické špecifikácie a cena:

ModeliRobot Roomba ComboRowenta Explorer Serie 60
Rozmery351 × 356 × 82 mm325 × 325 × 60 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zóngyroskop / niegyroskop / nie
Maximálny sací výkonvýrobca neuvádza2300 pa
Batéria / výdrž na jedno nabitie3000 mAh / 110 minút70 minút
Objem nádrže na prach / vodu450 ml / 300 ml400 ml / 110 ml
Mobilná aplikáciaiRobot HomeRowenta Robots
Cena279 eur269 eur

Prečítajte si aj:

iRobot Roomba i3+: Aj zabudnete, že ho máte (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit