Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group zrýchľuje svoj prechod na elektromobilitu – s novou generáciou modelov pod NEUE KLASSE je pripravená na ďalšiu akceleráciu.

Vyše 50% podielu na svojej globálnej produkcii chce pre čisto elektrické modely dosiahnuť skôr ako v pôvodne plánovanom roku 2030. Za týmto účelom investuje do rozšírenia svojej medzinárodnej výrobnej siete. Továreň v mexickom San Luis Potosí bude v budúcnosti vyrábať čisto elektrické modely v rámci NEUE KLASSE, a preto tu vzniká aj vlastná továreň na vysokonapäťové batérie.

„Systematicky transformujeme našu výrobnú sieť na elektromobilitu. V Mexiku investujeme do nášho závodu 800 miliónov eur a vytvárame tu približne 1 000 nových pracovných miest,“ vysvetlil Milan Nedeljković, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za výrobu, v San Luis Potosí na podujatí, na ktorej sa zúčastnili mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Nedeljković pokračoval: „Prvé vozidlá v rámci platformy NEUE KLASSE zídu z výrobnej linky v našej továrni v maďarskom Debrecíne v roku 2025, nasledovať bude hlavný závod v Mníchove. Ďalšie objemy dosiahneme integráciou výroby modelu NEUE KLASSE do továrne San Luis Potosí od roku 2027.“

Spoločnosť len nedávno oznámila investíciu vo výške 1,7 miliardy amerických dolárov do rozšírenia svojho výrobného závodu v Spartanburgu v USA. Táto suma zahŕňa jednu miliardu dolárov na prípravu výroby elektromobilov v americkej továrni a 700 miliónov dolárov na výstavbu nového montážneho centra pre vysokonapäťové batérie v neďalekom Woodrufe. Do roku 2030 chce BMW Group v USA vyrábať najmenej šesť čisto elektrických modelov.

Čisto elektrické modely dopĺňajú výrobný program v Mexiku

Ďalších 800 miliónov eur bude investovaných v Mexiku. Z tejto sumy je 500 miliónov eur určených na výstavbu nového montážneho centra pre vysokonapäťové batérie, ktoré vznikne v areáli závodu v San Luis Potosí. Nové montážne centrum sa bude rozkladať na ploche 85 000 m2. Bude tu pracovať viac ako 500 nových zamestnancov, ktorí budú vyrábať batérie novej generácie pre čisto elektrické vozidlá.

„Vďaka tejto novej investícii bude naša továreň v San Luis Potosí hrať významnú úlohu v prechode BMW Group na elektromobilitu. Spoločnosť súčasne zvyšuje svoju angažovanosť v Mexiku nielen z dôvodu jeho výhodnej strategickej polohy, ale predovšetkým vďaka kvalitnému pracovnému tímu, ktorý za necelé štyri roky od začatia prevádzky už vyrába v špičkovej kvalite tri modely putujúce na 74 svetových trhov,“ uviedol Harald Gottsche, prezident a generálny riaditeľ závodu BMW Group v San Luis Potosí.

V továrni, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 2019, už približne 3 000 zamestnancov vyrába modely BMW radu 3, radu 2 Coupé a nové ,M2, a to v niektorých prípadoch ako jediná továreň pre všetky globálne trhy. Závod je navrhnutý vysoko flexibilne, takže v karosárni a pri montáži budú na začlenenie novej architektúry vozidla nutné iba drobné úpravy. Špecialitou modelov NEUE KLASSE je to, že ich vysokonapäťová batéria je integrovaná priamo do konštrukcie vozidla. Montáž v San Luis Potosí sa preto rozširuje tak, aby bolo možné tento nový proces začleniť do existujúcej prevádzky. Továreň už začala s výstavbou a školením nových zamestnancov a na tento rok zvýšila počet učňov. V apríli bude v závode zahájená druhá smena, ktorá si vyžiada ďalších 500 nových pracovných miest. Celkom potom bude v San Luis Potosí pracovať ďalších približne 1 000 nových zamestnancov.

BMW iFACTORY ako hlavný výrobný plán

Vedúci výroby Milan Nedeljković: „Flexibilita a efektívne procesy sú nesmierne dôležitými prvkami našej výrobnej stratégie BMW iFACTORY.“ Továreň San Luis Potosí sa vyznačuje zodpovedným nakladaním so zdrojmi a opatreniami na znižovanie emisií CO2. V tak suchej oblasti je obzvlášť dôležité hospodárne nakladanie s vodou. V továrni sa aj preto nachádza prvá lakovňa BMW Group, ktorá funguje bez produkcie odpadových vôd. Voda potrebná pre proces lakovania je upravovaná a následne znovu využívaná. Okrem toho továreň odoberá iba ekologickú energiu, ktorú si sama vyrába v areáli závodu v solárnom zariadení s rozlohou viac ako 70 000 m2, a dopĺňa ju elektrinou z externej solárnej farmy.

Novo vyvinuté BMW cylindrické články pre modely NEUE KLASSE

Modely systému NEUE KLASSE budú využívať nové cylindrické lítium-iónové akumulátorové články, vyvinuté špeciálne pre už šiestu generáciu technológie BMW eDrive. Nový tvar článkov zvýši hustotu energie o viac ako 20 percent a súčasne zvýši rýchlosť nabíjania a dojazd až o 30 percent. Zároveň sa znížia emisie CO2 z výroby článkov až o 60 percent, a to vďaka tomu, že dodávatelia článkov budú spoliehať na energiu z obnoviteľných zdrojov.  V prípade surovín, ako je lítium, kobalt a nikel, budú využívať určitý podiel druhotných materiálov, teda materiálov , ktoré sú už v obehu.

Značky: