Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvý Yaris Cross opustil francúzsky závod Toyota vo Valenciennes v júli 2021 a na jeseň sa objednané autá začali dodávať zákazníkom.

V posledných mesiacoch roku 2021 vyšlo na cesty 22 743 exemplárov nového crossoveru. Model naplno preukázal svoj potenciál v roku 2022 – od januára do augusta si európski zákazníci kúpili 102 816 kusov. Celkovo bolo do konca ôsmeho mesiaca tohto roka vodičom v Európe dodaných 125 559 modelov Yaris Cross.

Hybridný pohon je jasnou voľbou

Až  94 % exemplárov modelu Yaris Cross, ktoré doteraz opustili showroomy, má hybridný pohon. Zákazníci Toyoty v Európe si kúpili 118 089 vozidiel s nízkymi emisiami. Hybridný systém mestskej Toyoty pozostáva z 1,5-litrového trojvalcového benzínového motora, elektromotorov, planétovej prevodovky, meniča a trakčnej batérie, riadených riadiacou jednotkou PCU. Hlavné komponenty pohonu – benzínový motor, prevodovka a elektromotory – sa vyrábajú v poľských továrňach TMMP vo Wałbrzychu a Jelcz-Laskowiciach. Hybridný Yaris Cross je najúspornejšie SUV v ponuke Toyoty. Automobil s pohonom prednej nápravy s výkonom 116 k spotrebuje od 4,4 l benzínu na 100 km a vyprodukuje od 101 g/km CO₂. Verzia AWD-i spotrebuje od 4,7 l/100 km paliva a produkuje od 106 g/km CO₂.

Mestské auto roka 2022

Yaris Cross je úplne nový model, s ktorým Toyota debutovala v európskom segmente B-SUV. Crossover vyniká hybridným pohonom štvrtej generácie a schopnosťami plnokrvného SUV. Zvýšená svetlá výška a voliteľný pohon všetkých kolies AWD-i uľahčujú pohyb po meste, zabezpečujú bezpečnú jazdu na klzkom povrchu a uľahčujú nájazd na obrubníky, ale ponúkajú komfortnú jazdu aj na nerovných poľných cestách. Auto bolo postavené na platforme GA-B v architektúre TNGA, vďaka čomu získalo veľmi tuhú a ľahkú karosériu, nízke ťažisko, ako aj agilitu a jazdné vlastnosti na úrovni hatchbacku. Tento rok získal Yaris Cross titul World City Car of the Year 2022 v súťaži World Car of the Year.

Ocenenie Top Performer Euro NCAP Je najbezpečnejším autom vo svojej triede, čo potvrdili aj testy Euro NCAP. Yaris Cross nielenže získal päť hviezdičiek v nárazových testoch a testoch účinnosti bezpečnostného systému, ale bol tiež vyhodnotený ako najbezpečnejšie auto v roku 2021 v triede Small MPV. Nový model štandardne ponúka kompletnú sadu systémov podpory vodiča Toyota Safety Sense 2.5, ktorý okrem iného zahŕňa systém prevencie kolízií na križovatke, posilňovač riadenia v prípade rizika kolízie a inteligentný adaptívny tempomat.

Značky: