V našich končinách ide o prvé animované sviatočné logo aj s hudobným doprovodom

Dnes uplynulo presne 195 rokov od narodenia svetoznámeho hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu. Toto výročie si spolu s hudobným svetom pripomína aj spoločnosť Google, ktorá mu venovala špeciálne sviatočné logo Google Doodle. Ide zároveň o prvý animovaný špeciálne upravený Doodle aj s hudobným doprovodom, ktorým nie je žiadna iná ako jeho najznámejšia symfonická báseň Vltava. Unikátny Doodle sa dnes zobrazuje na domovskej stránke vyhľadávača Google nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Estónsku, Litve, Srbsku a Grécku. Najvzdialenejšou krajinou, v ktorej sa zobrazí Doodle na pamiatku Bedřicha Smetanu je Japonsko. Doodle vytvoril a spracoval americký grafik Nate Swinehart, ktorého k vytvoreniu špeciálneho Doodle inšpirovala hudba Bedřicha Smetanu.

 Bedřich Smetana sa narodil 2. marca 1824 a vo svete ho preslávili také hudobné diela ako opera z vidieckeho prostredia Predaná nevesta, či jeho vrcholné dielo – cyklus šiestich symfonických básní Moja vlasť. Práve toto dielo inšpirovalo amerického grafika Natea Swineharta, ktorý si pre stvárnenie Doodlu vybral druhú symfonickú báseň z tohto cyklu Vltava.

Pre autora Doodlu bolo obzvlášť obtiažne popasovať sa s jednou špecifickou výzvou. Hudba totiž nikdy nemôže byť presne zosynchronizovaná s vizuálom. Vstupujú do toho rôzne faktory ako výkon počítača používateľa, prehliadač, v ktorom sa mu Doodle zobrazí, typ internetového pripojenia, ktoré používa a pod. Animátor sa preto musel uistiť, že animácia pobeží takým tempom, aby boli všetky sekvencie zladené bez ohľadu na to, kedy hudba začne. Doodle je zobrazený na slovenskej domovskej stránke celú sobotu, od polnoci do polnoci.

Google Doodle na slovenskej domovskej stránke vyhľadávača

Google už niekoľkokrát vytvoril Doodle, ktoré sa zobrazovali na domovskej stránke vyhľadávača Google na Slovensku a zároveň napríklad aj v Českej republike. Len nedávno sme si napríklad pripomínali 100. výročie vzniku Československej republiky, či 80. výročie od prvého vydania komixu Rychlých šípov od tvorcu Jaroslava Foglara. Špeciálne upravené logo Googlu si ďalej pripomenulo napríklad 17. novembra 2014 25. výročie Nežnej revolúcie a v minulosti aj viacero významných slovenských osobností. Vôbec  prvým lokálnym Doodlom bolo výročie narodenia Ľudovíta Štúra z roku 2008. Ďalej išlo o také osobnosti ako Martin Kukučín, Anton Bernolák, Juraj Jánošík, Adam František Kollár či Milan Rúfus.

Čo je Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovskej stránke vyhľadávača, ktoré Google pravidelne pripravuje pri príležitosti rôznych sviatkov alebo udalostí. Niekedy sa pri kliknutí na obrázok zobrazia zaujímavé informácie k práve oslavovanému výročiu. Túto tradíciu odštartovali skôr náhodou v roku 1999 sami zakladatelia Googlu Larry Page a Sergey Brin, no pravidelne sa o tvorbu Doodlov začal starať až v roku 2000 jeden z technikov v Googli Denis Hwang, ktorý za to zodpovedá až dodnes. Od roku 1999 už stihol Google vytvoriť vyše 2-tisíc unikátnych Doodlov venovaných dôležitým osobnostiam, udalostiam alebo výročiam.

 

Značky: